Opis smakowy Viñedos de Nieva Verdejo Rueda
Blady słomkowożółty kolor, intensywne aromaty owoców tropikalnych, cytrusów, z odrobiną nut trawiastych i mineralnych. Usta złożone, ale świeże z mnóstwem owocu, kopru włoskiego, mineralności i swoistej słoności. Viñedos de Nieva Verdejo Rueda to wino cudownie pijalne, pełne wigoru i orzeźwiającej kwasowości.
Rekomendacje kulinarne
Viñedos de Nieva Verdejo DO Rueda pasuje świetnie do ryb i owoców morza, szparagów, sałatek oraz sushi.
Proces produkcji Verdejo Rueda
Nocny, ręczny zbiór w niskiej temperaturze, zimna maceracja podczas tłoczenia w obojętnej atmosferze w celu zachowania wszystkich aromatów, fermentacja w 13-14 °Cw zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 23 dni, leżakowanie na osadzie drożdżowym. Wino klarowane, stabilizowane w -4 °C i filtrowane.