Graacher Domprobst Riesling Spatlese Feinherb...
Strome zbocza w miejscowości Graach, obfite w szaro-niebieskie, dewońskie łupki to tajemnica tego słynnego terroir mozelskiego. 93 punkty od Parkera czyli prawie 1 PLN za każdy punkt. Warto!
Wina półsłodkie to kategoria szczególnie szeroko reprezentowana w niemieckim winiarstwie i najlepiej omówić ją właśnie na tym przykładzie. Pojawiające się wśród nomenklatury kabinet, spaetlese, feinherb, lieblich to właśnie określenia win, które mogą (ale nie muszą) być klasyfikowane jako półsłodkie. I tak kabinet to wino półsłodkie klasy reserve (kabinett oznacza m.in. specjalną szafkę do przechowywania najlepszych win), gdzie kwasowość jest wyczuwalna, ale świetnie zrównoważona.
Bardzo ciekawym przykładem wina półsłodkiego delikatnie musującego jest piemonckie Moscato d'Asti gdzie poziom alkoholu wynosi zaledwie 5%. Na uwagę zasługują również w tej kategorii wina musujące od półsłodkiego szampana, poprzez cavę a na prosecco kończąc.
Spaetlese to również przykład wina półsłodkiego - białego. Termin ten oznacza późne zbiory, gdy dojrzałość gron jest już spora, ale poprzez zachowanie wysokiej kwasowości można uzyskać wg niemieckiej klasyfikacji wino wytrawne. Najczęściej dobre białe wino półsłodkie można uzyskać ze szczepów takich jak riesling, chenin blanc lub muszkat.
Wina półsłodkie produkowane są przede wszystkim nad Mozelą. Z fantastycznych win półsłodkich słynie również Vouvrey nad Loarą gdzie winiarze potrafią wyczarować cuda ze szczepu chenin blanc. W apelacji Bordeaux produkuje się również popularne wina półsłodkie określane jako Moelleux.
Wina półsłodkie to propozycja, która często traktowana jest jako wino deserowe, pasujące do lekkich i słodkich potraw. Ich barwa może przybierać różne odcienie, od delikatnego, słomkowego, aż po intensywnie złoty. Jeżeli chodzi o smak, to jest ono idealnie wyważone — czuć w nim lekką kwasowość, ale i również delikatną słodycz. Często przeważają w nich nuty owocowe, w tym jabłka, gruszki, oraz cytrusów, które nadają im lekkości oraz świeżości. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie zrównoważone smaki w alkoholach. Z kolei wina czerwone półsłodkie zazwyczaj oscylująca między rubinową a głęboką czerwienią. Są to aromatyczne wina, łączące w sobie subtelną słodycz z kwasowością. W smaku z kolei prezentują nuty owocowe, jak wiśnie, jagody czy czerwone porzeczki.
Wina półsłodkie doskonale komponują się z lekkimi daniami, zwłaszcza z potrawami zawierającymi ryby i owoce morza. Ich zrównoważony charakter sprawia, że stanowią idealne uzupełnienie dań opartych na drobiu czy mięsie z królika. Wino półsłodkie, dzięki delikatnej słodyczy, świetnie podkreśla smak tych lekkich i delikatnych składników. Ze względu na swoją subtelność, są również doskonałym wyborem do potraw o słodkim charakterze oraz jako towarzystwo dla deserów. Dobre czerwone wino półsłodkie można podać do ciast, lodów, tortów, czy innych słodkości.
Szeroka oferta naszego sklepu zawiera zarówno wina białe półsłodkie, jak i również czerwone. To jednak nie wszystko — dostępne są u nas także wina różowe, musujące oraz porto. Wśród propozycji można znaleźć wina pochodzące z różnych zakątków świata, między innymi z Francji, Portugalii, Niemiec, czy Gruzji. Posiadamy wina w różnych przedziałach cenowych. Od klasyków, po wina organiczne. Wysokiej jakości win medalowych. W ofercie znajdują się wina dopasowane do różnych preferencji smakowych.
Jest 43 produktów.
Strome zbocza w miejscowości Graach, obfite w szaro-niebieskie, dewońskie łupki to tajemnica tego słynnego terroir mozelskiego. 93 punkty od Parkera czyli prawie 1 PLN za każdy punkt. Warto!
Atrakcyjne, łagodne wino z apelacji Cotes de Bergerac, oparte na muscadelle, sauvignon blanc i semillon.
Nie możesz pić a chciałbyś mimo wszystko wino? Polecamy bezalkoholowe wino od znanego hiszpańskiego producenta. 0.0% alkoholu a przyjemność spora.
Białe półsłodkie wino Santo Isidro stworzone z portugalskiego szczepu Fernao Pires przez potenta w regionie półwyspu Setubal.
Dr Loosen Riesling Kabinett to blado-żółte wino o aromatach brzoskwiń, owoców egzotycznych. Doskonałe jako aperitif oraz do pikantnych dań, kuchni azjatyckiej i serów pleśniowych.
Tamada Pirosmani to wino, którego w Polsce nie trzeba przedstawiać, kupaż 70% Mtsvane 30% Rkatsiteli
Lekko musujące Moscato z południa Włoch, miodowo i tropikalnie
Negroamaro - modny szczep z Pugli, teraz w wydaniu appassimento, kiedy grona podsuszane są aby zwiększyć koncentrację aromatów i smaków. Idealny materiał prezentowy opakowany w ciężką, solidną butelkę. Na granicy półwytrawne/półsłodkie.
Jeśli lubisz wino półsłodkie to ta portugalska wersja szczepu Castelao na pewno przypadnie Ci do gustu. Nieprzesadnie ciężka z ujmującym fiołkowym aromatem.
Charakterystyczny aromat fiołków, słodycz oraz miękkie i aksamitne taniny
Gewurztraminer w pełnej krasie, nieprzesadnie słodko za to aromatycznie jak na ten szczep przystało.
Białe Alazani Valley to wino wytwarzane z odmiany winorośli Rkatsitli i Mtswane uprawianych w dolinie rzeki Alazani w regionie Kachetia.