Ciekawe czerwone wino hiszpańskie z najpopularniejszego szczepu - tempranilo. Dodatkowy walor to uprawa ekologiczna.
Tempranillo
Tempranillo
Najbardziej znanym hiszpańskim szczepem winorośli, z których powstaje wino jest Tempranillo, zdecydowanie dominujący w tym kraju. W zależności od regionu nosi on różne nazwy, m.in. tinto fino de país fina, teinta de toro lub cencibel. Aby osiągało ono pożądaną kwasowość, a także odpowiednio wysoką zawartość cukru, należy zapewnić winogronom najlepsze warunki rozwoju. Dobre efekty daje uprawa tej odmiany w warunkach, w których są duże różnice temperatur w ciągu doby.
Wino Tempranillo i jego pochodzenia
Tempranillo to szczep winorośli, który w swojej nazwie kryje hiszpańskie słowo "temprano," co oznacza "wczesny”. Nazwa ta wzięła się z uwagi na to, że winogrona tej odmiany dojrzewają stosunkowo wcześnie w sezonie wegetacyjnym. Co więcej, ponad 80% upraw winorośli Tempranillo znajduje się na obszarze Hiszpanii, co czyni go jednym z najważniejszych szczepów, uprawianych w tym kraju. Pozostałe 20% obszaru upraw ma miejsce w Portugalii, USA oraz Australii.
Mimo że początkowo Tempranillo nie cieszyło się dużą popularnością, obecnie zyskało ono uznanie i jest chętnie wybierane przez miłośników win na całym świecie. Jest ona jednak mało odporna na zmiany temperatur, a także choroby, co stanowi wyzwanie podczas uprawy szczepu.
Struktura i aromat wina Tempranillo
Z tych owoców powstające wina o klasycznym bukiecie charakterystycznym dla tego szczepu. Jest to nuta truskawki i wanilii, niekiedy też śliwek, czarnej porzeczki i malin. Są one niezwykle aromatyczne i mają zdecydowaną garbnikową strukturę. Typowy jest niski poziom kwasowości. Młode czerwone wina Tempranillo mają lekką strukturę, natomiast bardziej złożone w smaku napoje z tego szczepu dojrzewają przez wiele lat w piwniczkach.
Z czym podawać wino Tempranillo?
Wino Tempranillo doskonale komponuje się z tłustymi daniami mięsnymi. Idealnie pasuje do soczystych steków, aromatycznych burgerów, a także do klasycznych potraw mięsnych, takich jak lasagne. Jego smak doskonale współgra z mięsami, przyrządzonymi w stylu barbecue, czym nadaje im intensywnego aromatu. Godne uwagi jest połączenie wina Tempranillo z potrawami kuchni tex-mex. W połączeniu z potrawami takimi jak chili con carne czy burrito, wino to podkreśla pikantność i bogactwo smaków, dlatego warto eksperymentować z potrawami i przyprawami charakterystycznymi dla tej kuchni.
Wina Tempranillo dostępne w Wina.pl
Wina Tempranillo dostępne w ofercie Wina.pl stanowią bogactwo smaków, w których dominują jednak warianty wina wytrawnego, jednak oferta obejmuje także wyjątkowe wina słodkie. Występują one w wersji pełnej lub złożonej, co czyni je idealnym wyborem dla miłośników intensywnych alkoholi. Niektóre wina znajdujące się w asortymencie posiadają medale, co potwierdza ich wysoką jakość oraz głębie smaku i aromatu. Stanowią one doskonałe urozmaicenie wielu potraw, dlatego są idealnym wyborem dla wielbicieli hiszpańskich alkoholi.
Jest 132 produktów.
Bodegas Mureda znajduje się w historycznym regionie Hiszpanii La Mancha znanym z długiej tradycji winiarstwa. Powierzchnia obejmuje 1000 ha winnic uprawianych metodami ekologicznymi i jest to największa winnica w Europie posiadająca certyfikaty do produkcji ekologicznych win.
Wino na bazie dwóch najważniejszych hiszpańskich szczepów: Garnacha i Tempranillo. Dojrzewało 3 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego. Sporo hiszpańskiego charakteru i genialna, oldskulowa butelka.
Rodzina Eguren produkuje Protocolo z gron Tempranillo pochodzących z 15 różnych winnic z Manchueli, Rioja i Toro. Najstarsze winnice w regionie Manchuela mają 35 lat, zaś reszta, ok. 10-15%, to młodych winnice uprawiane w posiadłościach w Rioja i Toro, które przez pierwsze 10-15 lat życia są one wykorzystywane do produkcji Protocolo, jednego z najlepszych win w kategorii jakośc/cena. Polecamy!
Uteil-Requena czyli Bobal i Tempranillo z 25 letnich krzewów rosnących 700 metrów n.p.m. Klimat śródziemnomorsko-kontynentalny, gleby o strukturze gliniastej z piaskiem i mułem, dające skoncentrowaną i pachnącą Crianzę.
Żywe i soczyste, górskie Tempranillo Mesta, które wzięło swoją nazwę od stowarzyszenia pasterzy w średniowiecznej Kastylii, kontrolujących szlaki wypasu owiec przez kraj. To hołd i przypomnienie starożytnych praw oraz kulturowy sygnał do dalszego współistnienia z naturą.
Tempranillo La Constancia (niezłomność), to soczyste wino dla wszystkich miłośników hiszpańskiej klasyki.
Aragoneski kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon, smaczny, prosty, a przede wszystkim doskonały na każdą imprezę. Spożywać z umiarem!
Hiszpańskie wino ze szczepu tempranillo z delikatnym muśnięciem beczką + stare krzewy. Klasyk w dobrej cenie.
Tempranillo z okolic Toledo, nowoczesne wino, z dużą ilością owocu, o doskonałej jakości i cenie. Polecamy na piknik i inne spotkania z przyjaciółmi. Będą zachwyceni!
Nowoczesne Tempranillo, do którego produkcji posłużyły owoce zebrane z ponad 25-letnich krzewów. Dojrzewanie przez 4 miesiące w beczkach nadało mu głębi i wielowymiarowości.
Wyraziste, niezwykle urokliwe i niemal buntujące się wino na bazie Monastrell i Tempranillo z eufemistycznym dodatkiem Merlot. Świeży owoc i radość życia oraz spontaniczna fermentacja i niskie siarkowanie. Zakochacie się!
Pyszny Joven, młode wino z Tempranillo, hojne, owocowe z cudownym i niezapomnianych posmakiem lukrecji. Doskonałe na piknik!
Merlot, Tempranillo i Cabernet Sauvignon z Navarry. Szaleństwo czy metoda? Zdecydowanie metoda, bo kupaż daje nam wino mięsiste i owocowe z nieco obrazoburczą pikanterią.
Przeurocze, kusicielskie i filuterne młode wino z Ribera del Duero. Pić jak szalone bez jeden przerwy! Z rozwagą.
Urokliwa, młoda Rioja na bazie, rzecz jasna, Tempranillo i Graciano, z regionu Mendavia i winnic położonych do 600 metrów n.p.m
Syrah La Lealtad (lojalność) z serii poświęconej Don Aurelio. Owocowo-kwiatowy, potoczysty i pełen wigoru.
Wielokrotnie nagradzane, a przede wszystkim smakowite i soczyście owocowe wino z Aragonii (Campo de Borja), z gron Garnacha i Tempranillo pochodzących ze starych, ponad 40-letnich krzewów. Świetne na piknik!
Atrakcyjny kupaż mięciutkiego Merlota z Tempranillo. Pazura dodaje niewielki ( 10%) udział Cabernet Sauvignon i Syrah. Nowoczesne techniki winifikacji dają efekt w postaci dobrego wina hiszpańskiego.
Typowa Crianza, owocowa, soczysta, z charakterystycznymi nutami wanilii, karmelu i śmietany. 12 miesięcy w barrique
Czysta owocowość to klucz do tego wina - delikatna i aromatyczna Rioja.
Delikatnie muśnięta drewnem Rioja w kluczu owocowym.
Hiszpańskie wino z Rioja, o aromatach czerwonych owoców i przypraw. Świetne do czerwonego mięsa i dojrzałych serów.
Crianza na bazie Tempranillo La Elegancia (elegancja). Soczyste, idealnie zrównoważone i uniwersalne kulinarnie wino.
Marqués Del Atrio jest od kilku lat oficjalnym winem hiszpańskich rozgrywek w piłce nożnej, to wino jest tego symbolem. Bardzo elegancka etykieta przedstawia loga tutejszych klubów piłkarskich, zaś samo wino to typowa dla regionu Rioja kompozycja bazująca głównie na Tempranillo z domieszką Graciano. Dla miłośników futbolu!
Sztandarowy szczep Hiszpanii, uprawiany w ekologicznych winnicach, winifikowany z jak najmniejszą ingerencją w naturalne procesy. Świeżość i bogactwo aromatów owocowych. Na podniebieniu zaskakująco eleganckie z długim owocowym finiszem.
Projekt cudownej Victorii Ordóñez, zwykle przybywającej na stromych zboczach Malagii. Stare krzewy Tempranillo z ekologicznych, starych winnic Kastylii, w Sierra de la Calderina. Nazwa to imię pierwszej cesarzowej Chin i zarazem hołd dla silnej kobiety.
Młode i urodziwe Tempranillo z odrobiną Viury, archetyp tradycyjnej Riojy o cudownie wiśniowym, żywym posmaku. Ależ wino!
Nazwa Mayela pochodzi od Mayi, bogini wiosny i urodzaju. w ten sposób producent oddaje hołd ziemi i tym, którzy ją uprawiają, uwieczniając ich na 6 cennych portretach, które są rozmieszczone na etykietach różnych butelek.
Cabernet Sauvignon, Crianza, Navarra, czekolada, śmietana, wanilia i porzeczka. Wino z lekkim fiołem (kuku na muniu), ale zdecydowanie warto spróbować!
To smakowite Roble ma swój początek w winnicach położonych najbliżej rzeki Duero, gdzie gleba jest gliniasto-piaszczysta z niewielką zawartością żwiru, co nadaje gronom charakterystycznej świeżości, która w połączeniu z czasem spędzonym w beczce daje wino o wspaniałej osobowości.
Crianza z regionu Mendavia i winnic położonych do 600 metrów n.p.m. Soczystość, niezwykła mineralność i pikanteria czynią to wino idealnym partenrem do grilla.
“¡Estas viñas tiene mucha garra!” i po tych słowach jednego z towarzyszy winobrania, winu nadano nazwę La Garra czyli Pazur, nawiązując do wspaniałego charakteru kilkunastoletnich winorośli rodzących Tempranillo i Garnachę. Niezwykłe wino, wspaniała etykieta, świetna cena!
„Ukryte gwiazdy” czyli Garnacha i Tempranillo, które czekają na odkrycie i delektowanie się nimi. Z przesłaniem, w uznaniu tych wszystkich „hidden stars”, które żyją z nami na co dzień i pozostają niezauważone, jak pszczoły, które są niezbędne w życiu każdego nas.
Dojrzały, krągły i oleisty kupaż Monastrell, Tempraniillo i Cabernet Sauvignon. Znakomita pozycja do domowej piwniczki, choć świetna sprawdza się przy grillu.
„Audentia” czyli odwaga po łacinie, określa mieszkańców Walencji podczas rekonkwisty. W Murviedro honorujemy ich wspomnienia tymi winami, wyróżniającymi się strukturą i charakterem.
Sympatyczna i 'łatwa' w odbiorze butelka tempranillo od znanego ( niekoniecznie z awangardowej architektury winiarni ) i cenionego producenta z Riojy. Klasyk.
