Mureda Ecologico Tinto VdT Castilla
Ciekawe czerwone wino hiszpańskie z najpopularniejszego szczepu - tempranilo. Dodatkowy walor to uprawa ekologiczna.
Najbardziej znanym hiszpańskim szczepem winorośli, z których powstaje wino jest Tempranillo, zdecydowanie dominujący w tym kraju. W zależności od regionu nosi on różne nazwy, m.in. tinto fino de país fina, teinta de toro lub cencibel. Aby osiągało ono pożądaną kwasowość, a także odpowiednio wysoką zawartość cukru, należy zapewnić winogronom najlepsze warunki rozwoju. Dobre efekty daje uprawa tej odmiany w warunkach, w których są duże różnice temperatur w ciągu doby.
Tempranillo to szczep winorośli, który w swojej nazwie kryje hiszpańskie słowo "temprano," co oznacza "wczesny”. Nazwa ta wzięła się z uwagi na to, że winogrona tej odmiany dojrzewają stosunkowo wcześnie w sezonie wegetacyjnym. Co więcej, ponad 80% upraw winorośli Tempranillo znajduje się na obszarze Hiszpanii, co czyni go jednym z najważniejszych szczepów, uprawianych w tym kraju. Pozostałe 20% obszaru upraw ma miejsce w Portugalii, USA oraz Australii.
Mimo że początkowo Tempranillo nie cieszyło się dużą popularnością, obecnie zyskało ono uznanie i jest chętnie wybierane przez miłośników win na całym świecie. Jest ona jednak mało odporna na zmiany temperatur, a także choroby, co stanowi wyzwanie podczas uprawy szczepu.
Z tych owoców powstające wina o klasycznym bukiecie charakterystycznym dla tego szczepu. Jest to nuta truskawki i wanilii, niekiedy też śliwek, czarnej porzeczki i malin. Są one niezwykle aromatyczne i mają zdecydowaną garbnikową strukturę. Typowy jest niski poziom kwasowości. Młode czerwone wina Tempranillo mają lekką strukturę, natomiast bardziej złożone w smaku napoje z tego szczepu dojrzewają przez wiele lat w piwniczkach.
Wino Tempranillo doskonale komponuje się z tłustymi daniami mięsnymi. Idealnie pasuje do soczystych steków, aromatycznych burgerów, a także do klasycznych potraw mięsnych, takich jak lasagne. Jego smak doskonale współgra z mięsami, przyrządzonymi w stylu barbecue, czym nadaje im intensywnego aromatu. Godne uwagi jest połączenie wina Tempranillo z potrawami kuchni tex-mex. W połączeniu z potrawami takimi jak chili con carne czy burrito, wino to podkreśla pikantność i bogactwo smaków, dlatego warto eksperymentować z potrawami i przyprawami charakterystycznymi dla tej kuchni.
Wina Tempranillo dostępne w ofercie Wina.pl stanowią bogactwo smaków, w których dominują jednak warianty wina wytrawnego, jednak oferta obejmuje także wyjątkowe wina słodkie. Występują one w wersji pełnej lub złożonej, co czyni je idealnym wyborem dla miłośników intensywnych alkoholi. Niektóre wina znajdujące się w asortymencie posiadają medale, co potwierdza ich wysoką jakość oraz głębie smaku i aromatu. Stanowią one doskonałe urozmaicenie wielu potraw, dlatego są idealnym wyborem dla wielbicieli hiszpańskich alkoholi.
Jest 132 produktów.
Ciekawe czerwone wino hiszpańskie z najpopularniejszego szczepu - tempranilo. Dodatkowy walor to uprawa ekologiczna.
Sympatyczna i 'łatwa' w odbiorze butelka tempranillo od znanego ( niekoniecznie z awangardowej architektury winiarni ) i cenionego producenta z Riojy. Klasyk.
Bodegas Mureda znajduje się w historycznym regionie Hiszpanii La Mancha znanym z długiej tradycji winiarstwa. Powierzchnia obejmuje 1000 ha winnic uprawianych metodami ekologicznymi i jest to największa winnica w Europie posiadająca certyfikaty do produkcji ekologicznych win.
Hiszpańskie wino ze szczepu tempranillo z delikatnym muśnięciem beczką + stare krzewy. Klasyk w dobrej cenie.
To wino zachwyca wyraźnym aromatem czerwonych owoców, takich jak czereśnie i jeżyny. W smaku jest zrównoważone, z przyjemną owocową końcówką.
Reserva od jednego z najlepszych producentów regionu Rioja, degustacja obowiązkowa.
Arienzo 2017 to pierwsze tzw. Vino de Zona markiza de Riscal, ponieważ jest w 100% wykonane z wybranych winogron Tempranillo i Graciano z winnic położonych w wyłącznie w Rioja Alavesa.
Wino Barón de Chirel pojawiło się po raz pierwszy w 1986 r. W wyniku eksperymentalnej produkcji przy użyciu selekcji winogron z bardzo starych winorośli, w wieku od 80 do 110 lat, o bardzo niskiej wydajności i wysokiej jakości. Wino produkowane jest na bardzo ograniczoną skalę i tylko w najlepszych latach, w których charakter winnicy, gleby i odmiany są wyrażone jako jedna, harmonijna całość. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 26ºC, a okres maceracji nie przekracza 12 dni. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w małych drewnianych kadziach o pojemności 20 000 litrów, a następnie wino jest leżakowane przez 20 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego
Riscal używa winogron z winorośli powyżej 80 lat, z własnych winnic i kupionych od powiązanych lokalnych producentów. Po selekcji i winifikacji wino jest umieszczane w beczkach z amerykańskiego dębu, gdzie dojrzewa przez okres od dwóch i pół do trzech lat. Po tym następuje kolejne trzyletnie starzenie się butelki przed wypuszczeniem na sprzedaż.
Delikatnie muśnięta drewnem Rioja w kluczu owocowym.
Czysta owocowość to klucz do tego wina - delikatna i aromatyczna Rioja.
Klasyka z Rioja Alta - wzorzec reservy, który powinien być przechowywany w Sevres.