Lista produktów marki Marqués de Riscal

Założenie Marqués de Riscal przez D. Guillermo Hurtado de Amézaga w 1858 roku. Narodziny marzenia. 

Marqués de Riscal swoje pierwsze wina butelkuje w 1862 roku, za pięć lat nadejdą pierwsze nagrody. Jest to najstarsze butelkowane wino w Rioja. W 1883 roku winnicę rozbudowano i wybudowano budynek znany jako „El Palomar”. 

Marqués de Riscal jest pierwszym niefrancuskim winem, które otrzymało Dyplom Honorowy z Wystawy w Bordeaux w 1895 roku. Dyplom ten jest dodawany do etykiety wina.

W pierwszym ćwierćwieczu XX wieku Marqués de Riscal zaczyna stosować złotą siatkę do swoich butelek jako gwarancję jakości i aby uniknąć podrabiania.

1972–1980 Marqués de Riscal rozpoczął produkcję pierwszych białych win z Rueda w 1972 roku. W 1974 roku wprowadził na ten obszar francuską odmianę Sauvignon Blanc. W 1980 roku jest jedną z sił napędowych D.O. Rueda

W 1986 roku zaczęto produkować Barón de Chirel, prekursora tego, co można by nazwać winami nowej ery w Rioja.

Wraz z nadejściem nowego stulecia Marqués de Riscal rozpoczął Projekt 2000, który będzie oznaczał krok w przyszłość wraz z budową winnicy San Vicente i startem projektu enoturystycznego.

W 2015 roku odbyła się historyczna degustacja 114 roczników z prywatnej kolekcji Marqués de Riscal z udziałem profesjonalistów z branży z całego świata.

Obecnie Marqués de Riscal jest potentatem w regionie. Produkuje wina z 1500 ha winnic, z czego 500h a to winnice własne. Oprócz winnic w regionie Rioja, Marqués de Riscal posiada winnice w Rueda i Toro. Winnica znana jest nie tylko jako producent win ale również z działalności gastronomicznej i turystycznej. W 2006r. odbyła się inauguracja „City of Wine”, kompleksu hotelowo-turystycznego ze spektakularnym hotelem w samym sercu posiadłości. Hotel zaprojektował architekt Frank O.Ghery (również projektant Muzeum Gugenheima w Bilbao). Restauracja Marqués de Riscal w 2011r. zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin. W 2013r. firma otrzymała nagrodę dla najlepszej winnicy na świecie przyznawaną co roku przez magazyn Wine Enthusiast.

Aktywne filtry

Marques de Riscal Baron de Chirel Reserva Rioja...

729,00 zł
Availability: 5 In Stock

Wino Barón de Chirel pojawiło się po raz pierwszy w 1986 r. W wyniku eksperymentalnej produkcji przy użyciu selekcji winogron z bardzo starych winorośli, w wieku od 80 do 110 lat, o bardzo niskiej wydajności i wysokiej jakości. Wino produkowane jest na bardzo ograniczoną skalę i tylko w najlepszych latach, w których charakter winnicy, gleby i odmiany są wyrażone jako jedna, harmonijna całość. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 26ºC, a okres maceracji nie przekracza 12 dni. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w małych drewnianych kadziach o pojemności 20 000 litrów, a następnie wino jest leżakowane przez 20 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego

Marques de Riscal Gran Reserva Rioja DOCa

389,00 zł
Availability: 5 In Stock

Riscal używa winogron z winorośli powyżej 80 lat, z własnych winnic i kupionych od powiązanych lokalnych producentów. Po selekcji i winifikacji wino jest umieszczane w beczkach z amerykańskiego dębu, gdzie dojrzewa przez okres od dwóch i pół do trzech lat. Po tym następuje kolejne trzyletnie starzenie się butelki przed wypuszczeniem na sprzedaż.