Podstawowe chianti od rodziny Castellanich ale przekazuje najlepsze cechy apelacji Chianti DOCG.
Sangiovese
Sangiovese
Czym byłaby Toskania bez Sangiovese? Tym, czym Bordeaux bez Cabernet Sauvignon lub Tokaj bez Furminta. Jest to podstawowy szczep Chianti oraz innych części środkowych Włoch. Uprawia się go w Apulii, Umbrii, Marchii, Abruzji i na Elbie.
Uprawia się go również w Argentynie, Chile, USA. Sangiovese jest sprawcą sławy Brunello di Montalcino. Łatwo ulega mutacjom i w związku z tym ma liczne odmiany, których uprawa przynosi różne rezultaty. Znany jest on również pod innymi nazwami, w tym: Sangioveto, Sangiovese Grosso, Prugnolo Gentile, Morellino.
Charakterystyka wina Sangiovese
Jest to szczep dający wina o wysokiej kwasowości i przebogatej gamie aromatów - od niezwykle świeżych, owocowych z nutą drewna, orzechów, kawy, poprzez nuty roślinne, a nawet zwierzęce z niuansami cedru - po długim leżakowaniu w dębinie. Czasem daje wina o ciekawej owocowej słodyczy, o imponującej strukturze, wyraźnych, ale nie dominujących garbnikach i świetnej kwasowości. Jest późno dojrzewającą odmianą. Ma wszystkie cechy, pozwalające na zachowanie wszystkiego, co najlepsze przez 20 lat. Jest to szczep wszechstronny mogący dać wina idealne do spożycia nawet jako młode. Mają one typowe dla wina Sangiovese aromaty czereśni, jeżyn i jagód. Mieszany bywa z Merlotem (dla obniżenia kwasowości), z Cabernetem oraz z miejscowymi szczepami: Malvasia Nera, Mammolo, Colorino. Wina z odmiany Sangiovese wyróżniają się intensywnym, głębokim kolorem rubinowym, co stanowi jedną z bardziej charakterystycznych cech tego szczepu winogron. Warto wiedzieć, że z biegiem lat Sangiovese przechodzi ewolucje smakowe. Charakterystyczne dla tej odmiany owocowe akcenty ustępują miejsca bardziej złożonym nutom ziemistym, balsamicznym i grzybowym.
Z czym można podać wino Sangiovese?
Wino Sangiovese wyróżnia się stosunkowo wysokim poziomem kwasowości, dlatego doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami — idealnie współgra z mięsem z grilla, podkreślając dymny smak potrawy. Jest również doskonałym towarzyszem dla wędlin, makaronów z mięsnymi sosami i przystawek. Bardzo dobrze sprawdza się również jako aperitif. Sangiovese to wino, które potrafi doskonale dostosować się do różnych potraw, nadając każdemu posiłkowi niepowtarzalny smak i charakter. Wszystkie te jego cechy sprawiają, że warto po nie sięgnąć nie tylko przy obiedzie, ale i również podczas innych okazji.
Poznaj wina dostępne w naszej ofercie!
W ofercie Wina.pl znajdziesz wina Sangiovese, które przypadną Ci do gustu ze względu na swoją różnorodność. Niezależnie od preferencji smakowych, wina te wyróżniają się wyrazistym charakterem, oferując zróżnicowaną strukturę zarówno w wersjach pełnych, jak i średnich. W ofercie nie brakuje również win wegańskich, do których produkcji nie zostały użyte żadne składniki pochodzenia zwierzęcego, a także win organicznych, które powstały w oparciu o szacunek do ziemi. Bogaty asortyment sprawia, że każdy, niezależnie od preferencji czy poglądów, wybierze alkohol dla siebie. Odkryj nasze propozycje i wybierz wino, które najbardziej przypadnie Ci do gustu!
Jest 104 produktów.
Zaskakująco bogate i obfite Chianti od uzdolnionego enologa Giorgio Flessati.
Owocowość jest kluczem do tego wina, etykieta oddająca tożsamość Toskanii oraz cechy charakterystyczne win z apelacji Chianti. Świetnie się sprawdzi z włoską kuchnią.
Miękkie i delikatne Chianti produkowane z gron Sangiovese i niewielkim dodatkiem Canaiolo.
Wino wytwarza się zgodnie z tradycyjną metodą Governo, gdzie w momencie rozpoczęcia drugiej fermentacji dodaje się suszonych winogron.
Trzy winnice w trzech głównych obszarach winiarskich Toskanii, wielka synergia Caparzo, Borgo Scopeto i Doga delle Clavula. Historyczny herb rodziny doskonale nadaje się do reprezentowania tych trzech firm: trzy róże symbolizujące trzy winnice.
Smaczne, urokliwe i doskonałe przy stole Rosso Piceno na bazie Montepulciano i Sangiovese. Nie pożałujecie!
Miękkie i delikatne Chianti produkowane z gron Sangiovese i niewielkim dodatkiem Canaiolo. Wersja Riserva czyli dłużej starzona. Dobra cena.
DOC Rosso Piceno obejmuje swoimi granicami niemal całą Marche. Wina powstają z dwóch odmian, popularnego na wybrzeżu Adriatyku Montepulciano oraz typowego dla całej środkowych Włoch Sangiovese. Podstawowe Rosso Piceno Velenosich jest pełne charakteru, krwiste, cieliste i żywe. Słodycz owocu, lekka nuta tytoniowa na finiszu i znakomita, równoważąca kwasowość.
Młode, bardziej owocowe wino z Tenuta Il Poggione, produkowane z Sangiovese, Merlota i Caberneta Sauvignon. Wino miękkie i idealne do codziennego użytku.
Klasyczne Chianti z Toskanii, z nutami dzikich jagód i pikantnych przypraw. Idealne do grillowanego mięsa i makaronów z delikatnymi sosami.
Klasyczne Chiaretto, żywe, orzeźwiające i smakowite, stworzone z gron zebranych z winnic w wioskach Cavaion i Bardolino, na wzgórzach po wschodniej stronie jeziora Garda. Nazwa jest prostą grą dwóch pierwszych sylab Chi-a-ret-to (KLUCZ-A).
Intrygujący kupaż Sangiovese, które uprawia się na wapiennej glebie gliniastej, powszechnie znanej jako alberese, oraz Cabernet Sauvignon i Merlot sadzone na gliniastych glebach w pobliżu doliny rzeki Arbia. Jak pisał Decanter: "Rozkoszuj się smakiem wiśni, czerwonej śliwki i ciemnej czekolady, a następnie delektuj się nutą świeżego tymianku i estragonu".
Grotte sul Mare w wersji czerwonej, czyli Montepulciano i Sangiovese ze słynnej apelacji Rosso Piceno z jednego z najpiękniejszych regionów winiarskich Włoch. Mnóstwo przyjemności!
Citto w dialekcie toskańskim oznacza grzecznego chłopca i jest to wyraz filozofii Volpaia, która chce być dobrym chłopcem, który dba o toskańską tradycję i środowisko.
Chianti z legendarnej, pamiętającej czasy Dantego, winnicy Villa Cusona, położonej wśród wzgórz San Gimignano, dojrzewające w w piwnicach wybudowanych w 1850 roku.
Supertoskan oparty w 100% na Sangiovese. Pełne, treściwe wino zachowujące wszystkie przymioty szczepu sangiovese - elegancje, strukturę, owocowość.
Musaguzzo, jak mówi Andrea, to miejsce i stan umysłu, który przywołuje formę, jaką chcieliśmy dla naszego ponownie fermentowanego wina. Miękki i pionowy „pet nat”, który jest ostry i żywy, aromatyczny i gasi pragnienie. Wino, które nie zdradza swojej dzikiej natury i nie zna granic.
Historycznie rzecz biorąc, lokalna nazwa Sangiovese pochodzi od koni zwanych „morelli”, które przypomina wigorem i intensywnością. „Morello” dało więc początek winu Morellino di Scansano (od 1978 roku jako DOCG). Doga delle Clavulle to spotkanie morskiej bryzy i falujących wzgórz dająccych życie miękkiemu i owocowemu winu. Pycha!
Młode, wszechstronne i przede wszystkim żywe Rosé na bazie Sangiovese i Merlot. Czysta przyjemność!
To Classico udowadnia dlaczego warto jest śrubować wymagania apelacyjne w apelacji Chianti. Głębokie, balsamiczne i rozwijające się w kieliszku z czasem.
Świeże i soczyste Sangiovese zaokrąglone Merlotem. Dla fanów lżejszych win z Toskanii
Winnice położone na wysokości od 360 do 450 metrów nad poziomem morza. Doskonała ekspozycja i optymalny skład gleby określają typowe cechy tego przepysznego Chianti, zaś etykieta przedstawia historyczny majątek, który przez wieki należał do znamienitej sieneńskiej dynastii Sozzinich.
Poliziano to nie tylko Vino Nobile, tutaj także Morellino di Scansano z winnicy w Magliano. 85% Sangiovese – 15% Ciliegiolo.
Pierwsza wzmianka o sprzedaży Chianti z Fattoria dei Barbi pochodzi z 1817 roku! Klasyka i idealny kompan domowej, włoskiej kuchni. Kupaż Sangiovese 90%, Canaiolo 7% i lokalnych odmian 3%.
Chianti Classico od legendy apelacji i jedno z najstarszych producentów Toskanii, uprawiane na pięciu najbardziej reprezentatywnych glebach w Brolio: Macigno del Chianti (piaskowiec), Scaglia Toscana (galestro), Monte Morello (alberese), osady morskie (piaszczyste osady i glina na głębszych poziomach) oraz Starożytne Tarasy Fluwialne (osady muliste z gliną). Eleganckie, pachnące i soczyste.
Tańsza ale równie atrakcyjna wersja Chianti z apelacji Colli Senesi z należącej do superproducenta Fattoria di Felsina posiadłości Castello di Farnetella.
Rosso od królów apelacji Vino Nobile - Poliziano. Świetny wstęp do wielkich win toskańskich. 20% dodatek merlot.
Chianti Colli Senesi Riserva z należącej do Fattoria di Felsina posiadłości Castello di Farnetella. 90% Sangiovese z dodatkiem 5% Caberneta Sauvignon i 5% Merlota.
Oddające charakter czerwonych owoców Sangiovese połączone z nieco przyprawowym Mammolo. Świeży rocznik, dobrze dać mu chwile w piwniczce
Kolejne włoskie DOCG, doceniono osiągnięcia w apelacji Montecucco.
Przedsmak Brunello...ale jak twierdzą niektórzy, lepsze niż niektóre brunello...
Supertoskan z wielką osobowością na bazie Sangiovese, Syrah i Cabernet Sauvignon z winnic Cagliano i Vittoria 450 metrów n.p.m. Gęsty, zrównoważony i wieloaspektowy, inspirujący niezwykłym charakterem.
Fattoria Selvapiana to jeden z najlepszych producentów apelacji Chianti Rufina.
Klasyczne Rosso di Montalcino, harmonijne, eleganckie, pikantne i przyjemne, stworzone z gron pochodzących z winnic położonych na północ i częściowo na południe od Montalcino.
Rocca Guicciarda, jedna z najważniejszych posiadłości rodu Ricasoli. Sangiovese z odrobiną Merlot, złożone i harmonijne, w tradycyjnym stylu i o swoistej lekkości jak na 18-miesięczne dojrzewanie w beczkach.
