PrestaShop

Sangiovese

Czym byłaby Toskania bez Sangiovese? Tym, czym Bordeaux bez Cabernet Sauvignon lub Tokaj bez Furminta. Jest to podstawowy szczep Chianti oraz innych części środkowych Włoch. Uprawia się go w Apulii, Umbrii, Marchii, Abruzji i na Elbie.

Czytaj więcej

Uprawia się go również w Argentynie, Chile, USA. Sangiovese jest sprawcą sławy Brunello di Montalcino. Łatwo ulega mutacjom i w związku z tym ma liczne odmiany, których uprawa przynosi różne rezultaty. Znany jest on również pod innymi nazwami, w tym: Sangioveto, Sangiovese Grosso, Prugnolo Gentile, Morellino.

Charakterystyka wina Sangiovese 

Jest to szczep dający wina o wysokiej kwasowości i przebogatej gamie aromatów - od niezwykle świeżych, owocowych z nutą drewna, orzechów, kawy, poprzez nuty roślinne, a nawet zwierzęce z niuansami cedru - po długim leżakowaniu w dębinie. Czasem daje wina o ciekawej owocowej słodyczy, o imponującej strukturze, wyraźnych, ale nie dominujących garbnikach i świetnej kwasowości. Jest późno dojrzewającą odmianą. Ma wszystkie cechy, pozwalające na zachowanie wszystkiego, co najlepsze przez 20 lat. Jest to szczep wszechstronny mogący dać wina idealne do spożycia nawet jako młode. Mają one typowe dla wina Sangiovese aromaty czereśni, jeżyn i jagód. Mieszany bywa z Merlotem (dla obniżenia kwasowości), z Cabernetem oraz z miejscowymi szczepami: Malvasia Nera, Mammolo, Colorino.  Wina z odmiany Sangiovese wyróżniają się intensywnym, głębokim kolorem rubinowym, co stanowi jedną z bardziej charakterystycznych cech tego szczepu winogron. Warto wiedzieć, że z biegiem lat Sangiovese przechodzi ewolucje smakowe. Charakterystyczne dla tej odmiany owocowe akcenty ustępują miejsca bardziej złożonym nutom ziemistym, balsamicznym i grzybowym.  

Z czym można podać wino Sangiovese?

Wino Sangiovese wyróżnia się stosunkowo wysokim poziomem kwasowości, dlatego doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami — idealnie współgra z mięsem z grilla, podkreślając dymny smak potrawy. Jest również doskonałym towarzyszem dla wędlin, makaronów z mięsnymi sosami i przystawek. Bardzo dobrze sprawdza się również jako aperitif. Sangiovese to wino, które potrafi doskonale dostosować się do różnych potraw, nadając każdemu posiłkowi niepowtarzalny smak i charakter. Wszystkie te jego cechy sprawiają, że warto po nie sięgnąć nie tylko przy obiedzie, ale i również podczas innych okazji. 

Poznaj wina dostępne w naszej ofercie!

W ofercie Wina.pl znajdziesz wina Sangiovese, które przypadną Ci do gustu ze względu na swoją różnorodność. Niezależnie od preferencji smakowych, wina te wyróżniają się wyrazistym charakterem, oferując zróżnicowaną strukturę zarówno w wersjach pełnych, jak i średnich. W ofercie nie brakuje również win wegańskich, do których produkcji nie zostały użyte żadne składniki pochodzenia zwierzęcego, a także win organicznych, które powstały w oparciu o szacunek do ziemi. Bogaty asortyment sprawia, że każdy, niezależnie od preferencji czy poglądów, wybierze alkohol dla siebie. Odkryj nasze propozycje i wybierz wino, które najbardziej przypadnie Ci do gustu!

Aktywne filtry

Availability: 5 In Stock

Trzy winnice w trzech głównych obszarach winiarskich Toskanii, wielka synergia Caparzo, Borgo Scopeto i Doga delle Clavula. Historyczny herb rodziny doskonale nadaje się do reprezentowania tych trzech firm: trzy róże symbolizujące trzy winnice.

Availability: 2 In Stock

DOC Rosso Piceno obejmuje swoimi granicami niemal całą Marche. Wina powstają z dwóch odmian, popularnego na wybrzeżu Adriatyku Montepulciano oraz typowego dla całej środkowych Włoch Sangiovese. Podstawowe Rosso Piceno Velenosich jest pełne charakteru, krwiste, cieliste i żywe. Słodycz owocu, lekka nuta tytoniowa na finiszu i znakomita, równoważąca kwasowość.

Availability: Out of stock

Intrygujący kupaż Sangiovese, które uprawia się na wapiennej glebie gliniastej, powszechnie znanej jako alberese, oraz Cabernet Sauvignon i Merlot  sadzone na gliniastych glebach w pobliżu doliny rzeki Arbia. Jak pisał Decanter: "Rozkoszuj się smakiem wiśni, czerwonej śliwki i ciemnej czekolady, a następnie delektuj się nutą świeżego tymianku i estragonu".

Availability: 9 In Stock

Historycznie rzecz biorąc, lokalna nazwa Sangiovese pochodzi od koni zwanych „morelli”, które przypomina wigorem i intensywnością. „Morello” dało więc początek winu Morellino di Scansano (od 1978 roku jako DOCG). Doga delle Clavulle to spotkanie morskiej bryzy i falujących wzgórz dająccych życie miękkiemu i owocowemu winu. Pycha!

Availability: 6 In Stock

Winnice położone na wysokości od 360 do 450 metrów nad poziomem morza. Doskonała ekspozycja i optymalny skład gleby określają typowe cechy tego przepysznego Chianti, zaś etykieta przedstawia historyczny majątek, który przez wieki należał do znamienitej sieneńskiej dynastii Sozzinich. 

Availability: 8 In Stock

Chianti Classico od legendy apelacji i jedno z najstarszych producentów Toskanii, uprawiane na pięciu najbardziej reprezentatywnych glebach w Brolio: Macigno del Chianti (piaskowiec), Scaglia Toscana (galestro), Monte Morello (alberese), osady morskie (piaszczyste osady i glina na głębszych poziomach) oraz Starożytne Tarasy Fluwialne (osady muliste z gliną). Eleganckie, pachnące i soczyste. 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website