Chianti Classico Riserva Rancia Felsina
Absolutny hit jakościowy. Winnica roku 2009 we Włoszech wg Gambero Rosso. A w roczniku 2016 - 97 punktów od Decantera!
Czym byłaby Toskania bez Sangiovese? Tym, czym Bordeaux bez Cabernet Sauvignon lub Tokaj bez Furminta. Jest to podstawowy szczep Chianti oraz innych części środkowych Włoch. Uprawia się go w Apulii, Umbrii, Marchii, Abruzji i na Elbie.
Uprawia się go również w Argentynie, Chile, USA. Sangiovese jest sprawcą sławy Brunello di Montalcino. Łatwo ulega mutacjom i w związku z tym ma liczne odmiany, których uprawa przynosi różne rezultaty. Znany jest on również pod innymi nazwami, w tym: Sangioveto, Sangiovese Grosso, Prugnolo Gentile, Morellino.
Jest to szczep dający wina o wysokiej kwasowości i przebogatej gamie aromatów - od niezwykle świeżych, owocowych z nutą drewna, orzechów, kawy, poprzez nuty roślinne, a nawet zwierzęce z niuansami cedru - po długim leżakowaniu w dębinie. Czasem daje wina o ciekawej owocowej słodyczy, o imponującej strukturze, wyraźnych, ale nie dominujących garbnikach i świetnej kwasowości. Jest późno dojrzewającą odmianą. Ma wszystkie cechy, pozwalające na zachowanie wszystkiego, co najlepsze przez 20 lat. Jest to szczep wszechstronny mogący dać wina idealne do spożycia nawet jako młode. Mają one typowe dla wina Sangiovese aromaty czereśni, jeżyn i jagód. Mieszany bywa z Merlotem (dla obniżenia kwasowości), z Cabernetem oraz z miejscowymi szczepami: Malvasia Nera, Mammolo, Colorino. Wina z odmiany Sangiovese wyróżniają się intensywnym, głębokim kolorem rubinowym, co stanowi jedną z bardziej charakterystycznych cech tego szczepu winogron. Warto wiedzieć, że z biegiem lat Sangiovese przechodzi ewolucje smakowe. Charakterystyczne dla tej odmiany owocowe akcenty ustępują miejsca bardziej złożonym nutom ziemistym, balsamicznym i grzybowym.
Wino Sangiovese wyróżnia się stosunkowo wysokim poziomem kwasowości, dlatego doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami — idealnie współgra z mięsem z grilla, podkreślając dymny smak potrawy. Jest również doskonałym towarzyszem dla wędlin, makaronów z mięsnymi sosami i przystawek. Bardzo dobrze sprawdza się również jako aperitif. Sangiovese to wino, które potrafi doskonale dostosować się do różnych potraw, nadając każdemu posiłkowi niepowtarzalny smak i charakter. Wszystkie te jego cechy sprawiają, że warto po nie sięgnąć nie tylko przy obiedzie, ale i również podczas innych okazji.
W ofercie Wina.pl znajdziesz wina Sangiovese, które przypadną Ci do gustu ze względu na swoją różnorodność. Niezależnie od preferencji smakowych, wina te wyróżniają się wyrazistym charakterem, oferując zróżnicowaną strukturę zarówno w wersjach pełnych, jak i średnich. W ofercie nie brakuje również win wegańskich, do których produkcji nie zostały użyte żadne składniki pochodzenia zwierzęcego, a także win organicznych, które powstały w oparciu o szacunek do ziemi. Bogaty asortyment sprawia, że każdy, niezależnie od preferencji czy poglądów, wybierze alkohol dla siebie. Odkryj nasze propozycje i wybierz wino, które najbardziej przypadnie Ci do gustu!
Jest 104 produktów.
Absolutny hit jakościowy. Winnica roku 2009 we Włoszech wg Gambero Rosso. A w roczniku 2016 - 97 punktów od Decantera!
Wino od zaliczanej do najlepszych toskańskich producentów - Felsina Berardenga, Winnicy Roku 2009 we Włoszech
Tańsza ale równie atrakcyjna wersja Chianti z apelacji Colli Senesi z należącej do superproducenta Fattoria di Felsina posiadłości Castello di Farnetella.
Riserva od producenta, który uchodzi za klasyka Toskanii. Winnica roku 2009 we Włoszech wg Gambero Rosso.
Zaskakująco bogate i obfite Chianti od uzdolnionego enologa Giorgio Flessati.
Pierwsza wzmianka o sprzedaży Chianti z Fattoria dei Barbi pochodzi z 1817 roku! Klasyka i idealny kompan domowej, włoskiej kuchni. Kupaż Sangiovese 90%, Canaiolo 7% i lokalnych odmian 3%.
Fattoria Selvapiana to jeden z najlepszych producentów apelacji Chianti Rufina.
GRAND PRIX MAGAZYNU WINO 2016 - najlepsze wino czerwone w kategorii OPEN za rocznik 2011
Elegancka riserva od jednego z najlepiej ocenianych producentów apelacji Chianti Rufina.
Wino od jednego z legendarnych producentów z Toskanii. Nazwa Ducale (Książe) została nadana w latach dwudziestych ubiegłego wieku na cześć księcia Aosty, który był pod tak wielkim wrażeniem smaku wina od Ruffino, że uczynił go oficjalnym dostawcą wina dla włoskiej rodziny królewskiej.
To Classico udowadnia dlaczego warto jest śrubować wymagania apelacyjne w apelacji Chianti. Głębokie, balsamiczne i rozwijające się w kieliszku z czasem.
Podstawowe chianti od rodziny Castellanich ale przekazuje najlepsze cechy apelacji Chianti DOCG.
Jedna z najbardziej historycznych winnic w regionie, Volpaia, jest własnością rodziny Mascheroni-Stianti i korzysta z jednych z najwyżej położonych winnic południowych w regionie, dostarczając certyfikowane organiczne wina na bazie Sangiovese o finezji i elegancji z akcentami terroir.