Musaguzzo, jak mówi Andrea, to miejsce i stan umysłu, który przywołuje formę, jaką chcieliśmy dla naszego ponownie fermentowanego wina. Miękki i pionowy „pet nat”, który jest ostry i żywy, aromatyczny i gasi pragnienie. Wino, które nie zdradza swojej dzikiej natury i nie zna granic.
Lista produktów marki Andrea Pilar

Winnice Andrei i Pilar, brata i siostry w winie, są dobrze zakorzenione w Umbrii – ale nie takiej, jaką sobie wyobrażamy – w zasięgu toskańskich wiatrów. Malowniczo położone na pocztówkach wzgórza z innych obszarów ustępują miejsca poszarpanym, dzikim i stromym zboczom, gdzie doliny, strumienie, pola i winnice przecinają gęste lasy, pozwalając tu i ówdzie rzucić okiem na piękne wioski i starożytne zamki.
W Alta Umbria, gdzie kolor zielony jest ciemniejszy i bardziej intensywny, zaznaczając nieciągłość, która jeszcze bardziej podkreśla silną tożsamość tego obszaru. Wzdłuż winnic przepływa rzeka Niccone, a szczyty zapewniają przewiewny klimat, który nadaje winom odurzające nuty i autentyczny smak.
Winnica jest podzielona na kilka działek w trzech różnych grupach, w zależności od ich wieku i położenia. Najstarsze winnice sięgają 1998 roku i są w pełni produkcyjne. Wysokości wahają się od 250 do 400 metrów.

Najwyższe i najbardziej wentylowane wzgórza są poświęcone Pinot Noir. Inne odmiany są związane z najstarszymi tradycjami, jak w przypadku Sangiovese, Malvasia Nera, Ciliegiolo i Montepulciano, a także nowszymi metodami, zaczynając od Syrah, zaledwie kilka kroków od Cortony. Wśród białych wyróżniają się Grechetto, Malvasia Bianca i Friuliano, co świadczy o obecności wpływów z Północy po wojnie.
Winogrona, uprawiane z największą starannością i zwykle zbierane od połowy września do połowy października. Fermentacja jest całkowicie naturalna przy użyciu wyłącznie rodzimych drożdży, wytwarzanych w różnych kadziach stalowych oraz w kadziach z dębu ściętego stożkowego o pojemności 40 hl. W tych końcowych pojemnikach, w sumie 10, zachodzą również procesy fermentacji jabłkowo-mlekowej i dojrzewania.
W kantynie wszystkie procesy są proste i dokładne, bez żadnych skrótów i sztucznych środków. Dojrzewanie wina podlega tym samym zasadom: niezależnie od tego, czy odbywa się w stali, cemencie czy drewnie, proces musi wydobyć owoce i charakter ziemi, nie przytłaczając go.
Jest 5 produktów.
„Czarny, jakiego nigdy nie zobaczysz w życiu, tak słodko czarny” – śpiewał poeta. I takie właśnie jest to wino na bazie Syrah i jego ciemne, słodkie odcienie, jak letnia noc, gotowe Ci skraść serce.
Umbryjska Malvasia Nera czyli jak mówi Pilar, natychmiastowe doznania radości, dawnych zbiorów, chłodnych piwnic i skąpanych w słońcu letnich przekąsek. Czegóż chcieć więcej?
Przepyszne, pięknie owocowe, umbryjskie rosato na bazie Montepulciano z cudowną nutą runa leśnego. Spontaniczne, niewymuszone i przede wszystkim smaczne i świetne przy stole.
Calaverna to mieszanka Grechetto, wino, które wychwala najpopularniejszą i najbardziej zagadkową odmianę białych winogron z Umbrii, ale ukształtowane w niezwykłym otoczeniu. Do przesady smakowite!