Chardonnay Twin Oaks Robert Mondavi
Kalifornijskie Chardonnay od światowej sławy producenta.
Stany Zjednoczone to duży producent win, a do najpopularniejszych amerykańskich odmian należą:
Większość z amerykańskich win powstaje w Kalifornii, gdzie panują dogodne warunki do uprawy winorośli. Położenie tego stanu na zachodnim wybrzeżu zapewnia wpływ oceanu na mikroklimat, a w głębi lądu idealny klimat dla szczepów lubiących cieplejsze powietrze. Znajdują się tam cztery regiony winiarskie:
z których pochodzą różne gatunki wina. W USA istnieją też obszary o znacznie chłodniejszym klimacie, w których udaje się uprawa i skąd pochodzą trunki o eleganckim, złożonym bukiecie. Największą popualrnością cieszą się przede wszystkim lekkie owocowe propozycje, np. Viognier czy Chardonnay, a także taniczne Cabernet Sauvignon Zinfandele, Syrah i Pinot Noir.
Szczep ten dojrzewa najlepiej w Sonoma County, Napa Valley i Lodi. W smaku przeważają nuty porzeczkowe oraz papryka. W zależności od pochodzenia ta odmiana winorośli daje wino lekkie, o owocowo-czekoladowym aromacie albo potężny trunek z wysoką zawartością tanin, który jest starzony w baryłkach przez wiele lat. Wyczuwalne mogą być imbir, jeżyny, zielone oliwki i ziele angielskie, a w przypadku butelek leżakujących w dębowych beczkach również nuty wanilii, orzecha kokosowego oraz dymu.
Cabernet Sauvignon najlepiej podawać do dań mięsnych, m.in. smażonej, pieczonej lub grillowanej wołowiny bądź jagnięciny. Lżejsze trunki doskonale pasują do potraw z kaczki i hamburgerów. Nie nadają się jako uzupełnienie pikantnego menu, gdyż garbniki intensyfikują ostry smak. Wina te pochodzące z USA można serwować także z czekoladą i serami, ponieważ mają bardziej delikatny aromat niż ich odpowiedniki powstające w innych rejonach świata. Wśród amerykańskich win można znaleźć eleganckie propozycje na każdą okazję. W zależności od menu należy wybrać odpowiedni szczep, który uzupełni posiłek i podkreśli smak potraw.
Polecamy także wina z innych części świata! W naszej ofercie znajdziesz między innymi wina z RPA.
Jest 47 produktów.
Kalifornijskie Chardonnay od światowej sławy producenta.
Zinfandel, pochodzący z Europy, ale dopiero w wydaniu kalifornijskim zyskał światową sławę.
Ukochany przez Polaków Zinfandel - Jak espresso z letnim puddingiem!
Klasyczny i elegancki kalifornijski Zin od wyjątkowo utalentowanego winiarza Charliego Tsegeletosa.
Hrabstwo Sonoma to jeden z najlepszych regionów do uprawy światowej klasy Pinot Noir. Clines byli pionierami w południowym hrabstwie Sonoma, sadząc winorośl Pinot Noir prawie 20 lat temu.
Chardonnay pełne aromatów owoców tropikalnych i pestkowych zrównoważonych złożonością dębu i wanilii prowadzących długiego i soczystego finiszu.
Uprawiany w winnicy Five Sisters Estate, położonej na niewielkim, 18-hektarowym wzgórzu, z którego roztacza się imponujący widok na mokradła Carneros. Jest idealnie położony na uprawę światowej klasy Syrah. Winogrona uzyskują chłodzenie dzięki porannej mgle i popołudniowej bryzie znad Oceanu Spokojnego i zatoki San Pablo. W ciągu dnia temperatury rosną, zapewniając winogronom doskonałą ekspozycję. Ten wyjątkowy terroir tworzy bardzo długi okres wegetacyjny. Skaliste zbocze umożliwia wyłącznie ręczną uprawę.
Atrakcyjny, uwodzący Zinfandel z pojedynczej parceli. Atrakcyjny, sprężysty - nie tylko dla miłośników Primitivo!
Pinot Noir od nowoświatowego klasyka, połączenie siły kalifornijskich i elegancji francuskich win.
Sauvignon Blanc z Oregonu winifikowane w beczkach z drewna akacji
Oregon to nowa Mekka upraw Pinot Noir nie tylko na poziomie USA ale już światowym.