PrestaShop

Tequila/Mezcal

Tequila i mezcal to jedne z najbardziej rozpoznawalnych alkoholi Meksyku, głęboko zakorzenione w historii, kulturze i geografii tego kraju. Chociaż oba wywodzą się z tej samej rośliny – agawy – różnią się smakiem i metodami produkcji. Chcesz skosztować obu alkoholi? W takim razie asortyment sklepu internetowego Wina.pl jest właśnie dla Ciebie! Przedstawiamy szeroki wybór wysokojakościowych produktów, które z pewnością zostaną docenione przez koneserów.

Czytaj więcej

Czym jest mezcal?

Zaczynając od podstaw - mezcal to destylowany napój alkoholowy wytwarzany z rdzeni różnych gatunków agawy, znanych jako piñas. Sama nazwa „mezcal” pochodzi od słowa „mexcalli” z języka Nahuatl, co oznacza „pieczoną agawę". Odnosi się to do tradycyjnej metody produkcji, w której piñas są pieczone w ziemnych piecach, co nadaje mezcalowi charakterystyczny dymny smak.

W przeciwieństwie do tequili, która jest wytwarzana wyłącznie z agawy niebieskiej, mezcal może być produkowany z różnych gatunków agawy zielonej, takich jak Espadín, Tobalá czy Madrecuixe. Ta różnorodność surowców przyczynia się do niejednorodnych smaków mezcala, od ziemistych i dymnych po owocowe i kwiatowe.

Różnice między tequilą a mezcalem

Chociaż zarówno tequila, jak i mezcal są wytwarzane z agawy, różnice między tymi dwoma trunkami są znaczne i wynikają z ich metod produkcji, pochodzenia geograficznego oraz regulacji. Przy czym popularna tequilla jest rodzajem mezcalu, produkowanym z jednego rodzaju agawy.

Profile smakowe tequili i mezcala odzwierciedlają różnice w procesach produkcji. Tequila jest znana z czystych, jasnych smaków, z nutami cytrusów, pieprzu i czasami odrobiną ziemistości. W zależności od procesu starzenia tequila może również rozwijać bogatsze, bardziej złożone smaki – przykładowo tequile typu añejo mają wyraźne nuty cynamonu, wanilii i dębu dzięki długiemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach.

Mezcal jest jednak ceniony za swoje mocne i dymne smaki, czyli bezpośredni efekt procesu pieczenia w piecach. Poza dymem mezcal może wykazywać szeroką gamę smaków, od słodkich i kwiatowych po roślinne i pikantne, co czyni go wszechstronnym trunkiem zarówno do picia solo, jak i w drinkach.

Wysokiej jakości mezcal i tequilla w sklepie Wina.pl!

Tequila i mezcal, choć często porównywane, są odrębnymi alkoholami, z których każdy oferuje unikalne doświadczenia smakowe. Warto więc sprawdzić, który produkt bardziej odpowiada naszym preferencjom. A dzięki starannie wyselekcjonowanemu asortymentowi sklepu Wina.pl, każdy znajdzie coś dla siebie!

Aktywne filtry

Lunazul 100% de Agave Tequila Blanco

175,00 zł
Availability: 2 In Stock

Świeży, owocowy aromat jabłek i łąki polnej. W ustach dojrzałe owoce przełamane cytrusową świeżością, z przyjemnie słonawym akcentem. Długi finisz, pozostawia posmak zestu z cytrusów.

Destylacja: Podwójna destylacja w miedzianym alembiku Charantais. dojrzewanie - 2-12 tygodni w kadziach ze stali nierdzewnej. Lunazul powstaje w destylarni Tierra de Agave (Beckmann Estate)  znajdującej się na obrzeżach miasta Tequila. Twórcą receptury tequili Lunazul jest Francisco Beckmann, potomek legendarnego Jose Antonio de Cuervo.

Ilegal Anejo Mezcal

469,00 zł
Availability: 1 In Stock

Illegal Mezcale Joven, Reposado i Añejo, wytwarzane ręcznie w małych partiach przez mezcaleros czwartej generacji, są wytwarzane z doskonale dojrzałej, zrównoważonej agawy Espadín, podwójnie destylowanej w dolinie Santiago Matatlan w stanie Oaxaca w Meksyku. Zaangażowanie w jakość jest widoczne na każdym etapie naszego procesu, od zbioru do pierwszego łyku.