Tokaji Szamorodni Hollokoi Mihaly
Bardzo popularny w Polsce rodzaj tokaju, o znajomo brzmiącej nazwie - szamorodni.
Białe wina słodkie to specjalna kategoria win, których produkcja zajmuje winiarzom zarówno sporo pracy, jak i czasu. Te wina nigdy nie są tanie, ale wynagradzają wydane pieniądze cudownymi doznaniami. Jest sporo określeń towarzyszących kategorii białe wino słodkie.
We Francji na przykład możemy spotkać takie określenia jak doux lub liquoreux (to drugie będzie słodsze) Innym francuskim określeniem dla win słodkich to moelleux. Francuskie wina słodkie możemy znaleźć w wielu regionach jak na przykład w Alzacji wina z kategorii vendanges tardives lub selection de grains nobles. W Bordeaux królestwem białych win słodkich jest oczywiście Sauternes i Barsac. To tutaj króluje szlachetna pleśń czyli botrytis cinerea. W regionach niemieckich i austriackich królują wina białe słodkie o różnym poziomie cukru resztkowego, poczynając od spätlese, poprzez auslese, beerenausle aż do trockenbeerenauslese. Odrębną kategorią białych win słodkich są tak zwane eiswein produkowane również w Austrii lub Kanadzie.
Jeśli rozmawiamy o białym winie słodkim z Włoch, to na myśl przychodzą nam produkty powstałe ze szczepu moscato np. we włoskim Piemoncie lub słynne wino toskańskie - vin santo. Oczywiście dla naszego kręgu kulturowego niebagatelne znaczenie ma białe słodkie wino produkowane w węgierskim Tokaju. To tutaj dzięki specjalnym warunkom klimatycznym szlachetna pleśń pokrywa grona szczepu furmint, pozwalając winiarzom tworzyć arcydzieła wśród białych win słodkich.
Białe słodkie wino późnego zbioru powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, które są zbierane w późnej fazie dojrzałości. W przeciwieństwie do innych win są one przede wszystkim wytwarzane z białej odmiany winogron, co nadaje im delikatność i charakterystycznego smaku. Proces późnego zbierania winogron przyczynia się do słodkiego smaku napoju, jednak nie tylko to nadaje białemu winu, wspomnianej już słodyczy. Zawartość cukru w winie jest bezpośrednio uzależniona od czasu trwania procesu fermentacji, podczas którego cukier ulega przemianie w alkohol pod wpływem drożdży. W praktyce oznacza to, że im dłuższy proces fermentacji, tym ilość cukru w winie maleje. Do czego najlepiej pasuje wino białe słodkie?
Słodkie białe wino doskonale współgra z różnorodnymi potrawami, a także różnymi okazjami, podkreślając zarówno smak napoju, jak i również spożywanego dania. Jest ono idealnym towarzyszem dla dań kuchni azjatyckiej, a także doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi sałatkami, deserami, lodami i ciastami. Często wybierane jest zarówno jako aperitif, jak i również jako partner do serów pleśniowych, gdzie podkreśla ich charakterystyczne nuty. To wino, które przypadnie do gustu wielu osobom, a dodatkowo doskonale podkreśli smak potraw i deserów.
Szeroka oferta Wina.pl obejmuje wina pełne, średnie, a także lekkie, pochodzące z renomowanych winnic z różnych krajów. W naszym asortymencie znajdziesz nie tylko klasykę z Francji i Niemiec, ale również wina z Węgier, Polski i Hiszpanii, które prezentują zupełnie inne nuty smakowe. Nie brakuje u nas wyjątkowych win organicznych, które spełniają standardy zrównoważonego rozwoju. Odkryj bogactwo win i wybierz aromat, który najbardziej Ci odpowiada!
Jest 43 produktów.
Bardzo popularny w Polsce rodzaj tokaju, o znajomo brzmiącej nazwie - szamorodni.
Producent produkuje tokaje w dosyć oldskulowym stylu, długo dojrzewają w starych beczkach.Tu jeden z jego sztandarowych produktow
Historyczny, ostatni rocznik 3 puttonyos tokaja. Od 2013 praktycznie tylko tokaje powyżej 120 g cukru na litr będą mogły mieć określenie aszu. Warto spróbować, chociażby z tego powodu.
Słodkie wino od atakującego szpicę polskie winiarstwa producenta Kojder. Winnica usytuowana w województwie pomorskim z unikatową glebą piaszczysto-gliniasta z udziałem kredy. Jako jedyna winnica w Polsce posiada certyfikat uprawy ekologiczne ECOVIN.
Kupaż szczepów typowych dla Thermenregion. Rotgipfler to aromatyczny szczep, skrzyżowanie Traminera i Roter Veltlinera, dający wina potężne, mocno alkoholowe i dobrze nadający się do przechowywania piwnicy. Tradycyjnie łączony z Zierfandlerem, szczepem o czerwonym zabarwieniu, dającym wina słodkie o wysokiej kwasowości.
Tradycyjne i historyczne wino, produkowane jak donoszą źródła juz 200 lat p.n.e. Cenione szczególnie przez papieży.
Szukasz czegoś przyjaznego dla tajskiej lub innej azjatyckiej kuchni? Ten riesling rozwiązuje wszelkie problemy.
Świetny słodki riesling od cenionego i uznanego producenta znad Mozeli. Wina pochodzą z bardzo starych, nie szczepionych krzewów, uprawiany na stromych tarasach i skalistym podłożu.
Skoncentrowana słodycz przemrożonych gron i świeżość Veltlinera.
Słynne deserowe, “święte” toskańskie wino. Vin Santo to oleiste, gęste wino o bursztynowo – brunatnej poszacie.
Wino naturalnie słodkie o nasyconej bursztynowej barwie, wyraźnie oleiste, przepełnione aromatami dojrzałych owoców egzotycznych, gruszki w syropie, konfitury brzoskwiniowej, miodu z delikatnymi, korzennymi niuansami. Przyjemnie zaakcentowana kwasowość sprawia, że wino zachowuje świeżość, nie męczy i jest idealnym partnerem do słodkich sałatek lub pleśniowych serów.
Świetny słodki riesling od cenionego i uznanego producenta znad Mozeli. Wina pochodzą z bardzo starych, nie szczepionych krzewów, uprawiany na stromych tarasach i skalistym podłożu.