Tokaji Aszu 3 puttonyos Hollokoi Mihaly
Historyczny, ostatni rocznik 3 puttonyos tokaja. Od 2013 praktycznie tylko tokaje powyżej 120 g cukru na litr będą mogły mieć określenie aszu. Warto spróbować, chociażby z tego powodu.
Rodzina Hollókői, a to już piate pokolenie, posiada 11 hektarów starych winnic w 3 większych obszarach w winnicach Nyerges, Jónap i Pipiske. U Hollókői, jak w większości winnic z Tokaju, występują wulkaniczne gleby, z dużą zawartością różnorodnych skał. Wpływ Karpat okalających Tokaj od północnej strony tworzy doskonały mikroklimat z długimi, ciepłymi dniami i wilgotnymi nocami. Taka pogoda jesienią stwarza idealne warunki do rozwoju grzyba Botrytis Cinerea i powstawania szlachetnej białej pleśni pożądanej przy uprawie winogron wykorzystywanych w winach Aszu.
Struktura odmianowa winnic:
- 60% Furmint: najszlachetniejsza i najstarsza odmiana tokaju, która stanowi podstawę win. Późnodojrzewająca, o żywym kwaskowatym charakterze
- 15 % Hárslevelű: również lokalna odmiana, z dużymi luźnymi skupiskami, nadającymi przyjemny zapach i miękkość winu
- 25% Sárgamuskotály: bardzo aromatyczna, wcześnie dojrzewająca odmiana, która nie toleruje kaprysów pogody, być może jedna z najstarszych odmian winorośli, prawdopodobnie została sprowadzona do Europy z Azji Środkowej w czasach greckich
Rodzinna tradycja produkcji wina sięga XX wieku, natomiast 75-letni Mihaly sygnuje winnicę swoim nazwiskiem od 1984r. Jednym z centralnych punktów winnicy jest ponad 500-letnia piwnica, w której, w dębowych beczkach z drewna pochodzącego z węgierskich Gór Zemplińskich dojrzewają najlepsze wina Szamorodni oraz Aszu.
Efektem wieloletniej, ciężkiej pracy Mihaly Hollókői'a jest przyznany w 2004 roku honorowy tytuł Winiarza Roku Tokaj-Hegyalja.
Jest 7 produktów.
Historyczny, ostatni rocznik 3 puttonyos tokaja. Od 2013 praktycznie tylko tokaje powyżej 120 g cukru na litr będą mogły mieć określenie aszu. Warto spróbować, chociażby z tego powodu.
Producent produkuje tokaje w dosyć oldskulowym stylu, długo dojrzewają w starych beczkach.Tu jeden z jego sztandarowych produktow
Bardzo popularny w Polsce rodzaj tokaju, o znajomo brzmiącej nazwie - szamorodni.
Tokaj to nie tylko słodkie wina, tutaj aromatyczny i wytrawny muscat
Półsłodki Tokaj ze szczepu Sargamuskotaly, bardzo aromatyczne i zbalansowane.
Tokaj Furmint Feledes - wino białe, półsłodkie, pochodzące z regionu Tokaj-Hegyalja na Węgrzech.
Tokaj szamorodni zrobiony na wytrawnie to wyjątkowe, z pewnością niszowe wino dla koneserów. Robi go niewielu producentów w niewielkich ilościach i nie w każdym roku.