Villa del Vento Grasparossa Lambrusco DOC Dolce
Lambrusco to jedyne w swoim rodzaju wino: świeże, soczyste, z delikatnym musem. Dla każdego fana bąbelków i słodyczy
Czerwone wina słodkie nie są zbyt licznie reprezentowane, to raczej margines ogólnej produkcji winiarskiej, przy tym jeszcze najczęściej są to wina słodkie winifikowane jako białe.
Są jednak ciekawe wyjątki, można do nich zaliczyć wino czerwone słodkie z apelacji Valpoliczella, czyli Recioto. Wytwarzane jest ono podobną metodą jak najważniejsze wino czerwone apelacji, czyli Amarone z podsuszanych (passito) zaraz po zbiorach gron. Proces suszenia trwa od trzech tygodni do trzech miesięcy, dzięki niemu uzyskuje się wysoką koncentację cukru resztkowego w gronach. Tradycyjnie suszenie odbywało się na słomianych matach w najcieplejszych miejscach domu czy winnicy. Obecnie uzyskuje się ten efekt na paletach, w nowoczesnych suszarniach. Od roku 2010 istnieje osobna podapelacja Recioto della Valpolicella DOCG, gwarantująca wysoką jakość słodkich win będących jej domeną.
Innym ciekawym przykładem jakościowych czerwonych win słodkich, są wina z apelacji Banyuls AOC. Znajdujące się ona na południowym wschodzie francuskiego Roussillon, tuż przy granicy z Katalonią na skalistych zboczach Pirenejów. Wszystkie te naturalne słodkie wina (vins doux naturels – VDN) w czerwonego rodzaju, są produkowane z winogron Grenache. Podczas długiego okresu maceracji, który trwa od trzech do sześciu tygodni, duża ilość cukru gronowego daje wysoki poziom alkoholu. Proces winifikacji przerywany jest przez dodanie niewielkiej ilości destylatu. To ustala ostateczny jego poziom na 16 procent lub nieco więcej, i pozwala na pozostawienie pożądanej ilość cukru resztkowego.
Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, słodkie czerwone wino komponuje się przede wszystkim z potrawami deserowymi. Podaje się je z ciastami, tortami, czekoladami, lodami czy suszonymi owocami, a także krewetkami, małżami, mulami, rybami oraz serami o wyrazistym smaku. Poza zastosowaniem gastronomicznym sięga się po nie także przed posiłkami, w ramach aperitifu. Jego uniwersalność polega na tym, że można je otworzyć przy najróżniejszych okazjach, począwszy od niezobowiązującego spotkania ze znajomymi poprzez uroczystą kolację z ukochaną osobą, skończywszy na popołudniowym deserze w domowym zaciszu. Jego charakterystyczny aromat, który cieszy się uznaniem na całym świecie.
Tym, co charakteryzuje smak słodkiego wina z tej kategorii, są wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce przy bardzo mocno ograniczonych, w praktyce niezauważalnych nutach cierpkości. Z tego względu sięgają po nie osoby gustujące w trunkach delikatnych. Z kolei zawartość alkoholu na poziomie przewyższającym wiele innych rodzajów wynika z kolei z wysokiego stężenia cukru resztkowego w składzie poszczególnych odmian. Przyjmuje się, że słodkie wina czerwone zawierają go w ilości co najmniej 60 g na l, co przekłada się wprost na ich skład i smak, w którym dominują wyczuwalne dojrzałe owoce, takie jak maliny, truskawki czy poziomki.
Jak podawać słodkie czerwone wina? Aby wydobyć pełnię tego, co mają do zaoferowana poszczególne odmiany, należy pamiętać m.in. o schłodzeniu do odpowiedniej temperatury. W zależności od rodzaju szczepu i kraju pochodzenia jest to poziom od ok. 10 do 14 stopni Celsjusza, co pozwala zachować odpowiedni smak z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami. Jeśli chodzi o naczynia, do których nalewa się trunek mający pobudzić kubki smakowe, zalecane są kielichy z dużą czaszą, najlepiej zwężane ku górze. Taka budowa powoduje bowiem napowietrzenie napoju, co intensyfikuje jego właściwości aromatyczne i pozwala poznać pełnię jego wyrazu.
W naszej ofercie znajdziesz także między innymi wysokiej jakości wina włoskie, czy też hiszpańskie. Zapraszamy do sprawdzenia.
Jest 12 produktów.
Lambrusco to jedyne w swoim rodzaju wino: świeże, soczyste, z delikatnym musem. Dla każdego fana bąbelków i słodyczy
Prawdziwa uczta dla każdego miłośnika słodkiego wina- skoncentrowane, bogate Recioto della Valpolicella
Primitivo nawet wytrawne smakuje całkiem słodko, co dopiero wersja słodkiego nektaru ze starannie wyselekcjonowanych jedenastu rzędów winogron w winnicach San Marzano.
Słodka Enesencia jest wynikiem pozostawienia winogron Monastrell do wyschnięcia do postaci rodzynki naturalnie na winorośli.
Mniejsza butelka o pojemności 375ml skrywająca w sobie słodki nektar Toskanii. Winogrona przed winifikacją były poddawane podsuszaniu na matach w winnicy, aby skoncentrować poziom cukru. Po winifikacji dojrzewało w dębowych beczkach przez 30 dni. Słodko i naturalnie.
Słodkie, czerwone Tempranillo (Tinto de Toro) late harvest, produkowane w niewielkich ilościach, ze starych ponad 50-letnich krzewów. Rarytas!
Duchessa Lia Banchetto Rosso, czyli słodkie wino musujące z gron Merlot, Dolcetto i Barbera które można pić o każdej porze dnia, nawet rano. Urzekające na swój sposób!
Produkowane z tradycyjnych odmian, dzięki specyficznej metodzie winifikacji zachowuje wszystkie naturalne cukry w winie i pozwala na rozwój lukrowej tekstury.
Młode Porto Ruby ze starej firmy Real Companhia Velha. Jak wiadomo przeznaczone do szybkiego spozycia...
Wino produkowane tylko w najlepszych latach, z klasycznych odmian używanych do produkcji porto. LBV różni się tym od zwykłych rocznikowych Porto, że dojrzewa przed zabutelkowaniem w beczkach przez okres 4-6 lat. Można delektować się nim od razu, ale ma też ono ogromny potencjał starzenia.
Colheita to specyficzny styl wyrafinowanego i dojrzałego porto z konkretnego zbioru i rocznika, leżakuje minimum 7 lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win.
Colheita to specyficzny styl wyrafinowanego i dojrzałego porto z konkretnego zbioru i rocznika, leżakuje minimum 7 lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Tu wyjatkowo udany 1977.