PrestaShop

czerwone

Wino czerwone może przyjmować różne barwy od ceglasto czerwonej po szkarłatną czy purpurową, jednakże zawsze jest ona czerwona. Swój kolor zawdzięczają przenikaniu barwników ze skórek do moszczu podczas procesu maceracji. Wino to jest produkowane najczęściej z gron o kolorach od czerwonego po niebieskawe barwy. Czerwone wina zwykle posiadają aromaty czerwonych i ciemnych owoców takich jak np. jagody, czarne porzeczki czy śliwki. Cierpkość wina czerwonego zależy od długości maceracji oraz od samej specyfiki danego szczepu winogron użytych podczas produkcji. Ponadto w czerwonym winie znajduje się ogromna liczba antyoksydantów i minerałów (potas, magnez, wapń) dzięki czemu zwalcza ono wolne rodniki, pomaga utrzymać pracę serca w dobrej kondycji i ułatwia zachowanie młodości na dłużej. Czerwone wino jest też świetnym towarzyszem mięs czy dojrzałych serów. Wyróżniamy wina czerwone wytrawne, wina czerwone półwytrawne, wina czerwone półsłodkie oraz wina czerwone słodkie.


Winem wytrawnym nazwiemy produkt, w którym zawartość cukru nie przekracza 4g/l (w szczególnych przypadkach może być to 9g/l) Winem półwytrawnym natomiast napój,w którym cukier nie przekracza 18g/l Następnie winem czerwonym półsłodkim takie wino, w którym cukier nie przekroczy 45 g/l, a słodkim takie gdzie 45g cukru na litr to minimum. Przykładowymi szczepami, z których otrzymuje się wino czerwone są: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Primitivo, Syrah/Shiraz czy Nebbiolo.


W naszym sklepie oferujemy czerwone wina słodkie takie jak Recioto czy Lambrusco. Pośród pozycji półsłodkich znajdziemy pozycje gruzińskie i portugalskie. Wśród czerwonych win wytrawnych i półwytrawnych znajdziemy liczne pozycje takie jak uwielbiane przez Polaków Primitivo, czy też wina znane i kochane przez koneserów z całego świata, takie jak Barolo, Bordeaux czy Rioja.

Podkategorie

  • wytrawne

    Wino czerwone wytrawne stanowi jedną z najbardziej cenionych kategorii win na świecie, charakteryzującą się nie tylko intensywnym smakiem, ale także zdolnością do dobrego dojrzewania w butelce. To wino, które podbija serca koneserów i miłośników, oferując niezapomniane doznania zmysłowe oraz możliwość właściwego dopasowania do różnorodnych potraw.

    Czytaj więcej

    Podstawowym elementem, który wyróżnia czerwone wino wytrawne, jest niska zawartość cukru. Jako czerwone wino wytrawne klasyfikowane są wina, w których poziom cukru resztkowego wynosi mniej niż 4g/L. Dobre wina czerwone wytrawne można uzyskać w regionach, w których lato jest słoneczne, ciepłe oraz długie. W takich warunkach winogrona użyte do produkcji tego trunku dostatecznie dojrzeją, będą zawierały odpowiedni poziom cukru oraz rozwiną w pełni swój smak, co zostanie przekazane później w procesie winifikacji winu.

    Cechą charakterystyczną dla czerwonych win wytrawnych jest ich wyczuwalna kwasowość oraz cierpkość. W przeciwieństwie do win słodszych wytrawne wersje charakteryzują się “suchym smakiem”, co oznacza, że pozostawiają na podniebieniu wyraziste odczucia tanin, kwasowości i pełni. Te cechy sprawiają, że wino to jest doskonałym wyborem dla osób preferujących bardziej zdecydowane smaki i lubią wino łączyć z potrawami.

    Szczepy czerwonych win wytrawnych 

     

    Niewątpliwą wartością, która wyróżnia wytrawne czerwone wina, jest ich niezwykła różnorodność pochodząca z różnych odmian winogron.( czy to pisze osoba czy bot, bo użycie 3krotne słowa różne w zdaniu to chyba przesada ) To, co sprawia, że są one tak fascynujące dla miłośników wina, to bogactwo smaków i aromatów, które wynikają z zastosowania różnych szczepów. 

    Szczepy, takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir czy Syrah, stanowią podstawę dla wielu wspaniałych wytrawnych win czerwonych na rynku. Każdy z nich wnosi do trunku swoje unikatowe cechy, tworząc paletę smakowo-aromatyczną. Nie można zapomnieć o roli regionu w produkcji wytrawnych czerwonych win. Każdy obszar winiarski ma swoje unikatowe warunki klimatyczne i geologiczne, które wpływają na charakterystykę winogron. Francuski Bordeaux, włoska Toskania czy australijska Dolina Barossa – każde z tych miejsc nadaje winom specyficzne cechy, które wpływają na ich smak, aromat i strukturę.

    Wina czerwone wytrawne - jak je parować z jedzeniem?

     

    Jedną z kluczowych korzyści płynących z wybierania czerwonych win wytrawnych jest ich wszechstronność w kwestii parowania z jedzeniem. Ze względu na zdecydowany charakter smaku, są one doskonałym towarzyszem do różnorodnych potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Czerwone wytrawne wina świetnie komponują się z potrawami mięsnymi, takimi jak steki, dziczyzna czy duszone mięsa, podkreślając ich smak i dodając głębi. Jednocześnie, dzięki strukturze tanin i kwasowości, stanowią również doskonałe uzupełnienie dla potraw z serów czy dań kuchni śródziemnomorskiej.

    Właściwości czerwonych win wytrawnych 

     

    Świetną wiadomością dla miłośników win czerwonych wytrawnych są badania wskazujące na prozdrowotne działanie tego trunku. Wypicie niewielkiej ilości czerwonego wytrawnego wina dziennie ma pozytywne działanie na serce oraz układ krwionośny. Ze względu na proces produkcji wina czerwonego wytrawnego ( w winifikacji biorą udział również skórki winogoron), jest ono bogate w antyoksydanty, może wzmacniać odporność, zawiera wapń, potas oraz magnez. Co więcej, dobrze dobrana butelka będzie wspaniałym dopełnieniem posiłku.

     

    W ofercie naszego sklepu znajdziesz produkty z różnych części świata, między innymi wina argentyńskie, czy też wina z Francji.

  • półwytrawne

    W przypadku win czerwonych o wytrawnym smaku czasami pozostawia się w procesie produkcji niewielką ilość soku z winogron, aby złagodzić charakter trunku. Niekiedy jest on wyczuwalny, gdy jego zawartość jest wysoka (ok. 10 g/l). W ten sposób powstają półwytrawne Syrah, Carmenere czy Negroamaro. Są one polecane m.in. do makaronów z sosami mięsnymi lub śmietanowymi, mięs duszonych i przygotowywanych na grillu. 

    Czytaj więcej

    Wysoka jakość win czerwonych półwytrawnych

     

    Rozmaite propozycje włoskich, gruzińskich, amerykańskich i chilijskich win czerwonych półwytrawnych najwyższej jakości zdobyły uznanie koneserów. Niektóre z nich zostały nagrodzone za wspaniały bukiet. Właściciele winnic preferują ręczne zbieranie winogron, dzięki czemu mają pewność, że struktura jagód nie zostanie naruszona. Niektóre trunki są starzone w beczkach z dębu francuskiego, które pozwalają wydobyć z nich charakterystyczny aromat. Z reguły wina beczkowane są bardziej intensywne w smaku i taniczne.

    Z Syrah, Carmenere i Negroamaro produkowane są wina czerwone półwytrawne

     

    Istnieje wiele interesujących propozycji wysokiej jakości win czerwonych półwytrawnych z różnych światowych winnic. Jedną z najpopularniejszych odmian, z których powstają te trunki, jest Syrah. Typowe dla niego są wysoka kwasowość i duża ilość garbników. W bukiecie dominuje nuta porzeczkowa z pieprznym finiszem, a także czekolada, dojrzałe śliwki i wiśnie. Doskonale sprawdza się z makaronami, pizzą oraz drobiem.

    W Carmenere wyczuwalne są zioła, maliny, jeżyny, śliwki i zielona papryka. Wino czerwone półwytrawne z tego szczepu ma dużą ilość tanin oraz wysoką kwasowość. Może dojrzewać w beczkach. Idealnie pasuje do dań z jagnięciny, bekonu i smażonych czy grillowanych warzyw.

    Negroamaro ma w bukiecie śliwkę świeżą i suszoną, wiśnię, jeżynę oraz zioła. Jego lekko korzenny smak dobrze komponuje się z menu na bazie makaronu i pieczonego mięsa, a także z serami.

    Czerwone wino półwytrawne – produkcja i skład

     

    Proces, w efekcie którego powstają czerwone wina półwytrawne, polega na zakończeniu fermentacji w chwili, gdy zawartość cukru resztkowego znajduje się na minimalnym poziomie – jego stężenie powinno osiągnąć ok. 3%. Ten rodzaj jest powszechnie wytwarzany w każdym regionie winiarskim świata – powstaje zarówno we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Gruzji i innych krajach Europy, jak i w Ameryce Południowej, Australii czy RPA. Rozpowszechnienie produkcji odzwierciedla stały popyt na wyroby z tej kategorii. Statystyki spożycia wskazują, że od wielu lat utrzymuje się ono na podobnym, wysokim pułapie.

    Z uwagi na fakt, że czerwone wino półwytrawne ma w składzie pewną ilość cukru resztkowego, nie jest tak cierpkie jak wytrawne. Jego nasycenie może osiągać maksymalnie 12 g/1 l lub 18 g/1 l, gdy kwasowość wynosi mniej niż 10 g/1 l. Często wręcz można się spotkać z opiniami, że trunek z tej grupy bardziej przypomina warianty słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że zawartość cukru resztkowego jest niewielka, a to z kolei przekłada się na niską kaloryczność, która przeważnie waha się w granicach od 85 do 100 kcal.

    Podział i rodzaje czerwonego wina półwytrawnego

     

    W zależności od produktu stężenie alkoholu w czerwonym winie półwytrawnym oscyluje w przedziale od ok. 10-11% do nawet ponad 20%. Trunki te są pozbawione właściwości musujących – wyjątek stanowi szampan, który może być produkowany na ich bazie. Jeśli chodzi o warunki przechowywania, zaleca się zachowanie temperatury na poziomie ok. 16-18 stopni Celsjusza, a także unikanie promieni słonecznych.

    W zależności od typu barwa wina jest mniej lub bardziej intensywna – cięższe warianty są ciemniejsze, podczas gdy lżejsze mają delikatniejszy odcień. Ich właściwości zależą w dużej mierze także od regionu pochodzenia, który z kolei ściśle wiąże się z rodzajem szczepu wykorzystanego do wytworzenia danego wina czerwonego półwytrawnego. Poza tradycyjnymi produktami pochodzącymi z tradycyjnych, najpopularniejszych regionów winiarskich coraz więcej osób zamawia bardziej nietypowe wyroby gruzińskie, mołdawskie czy słoweńskie.

  • półsłodkie

    Czerwone wina słodkie nie są zbyt licznie reprezentowane, to raczej margines ogólnej produkcji winiarskiej,  przy tym jeszcze najczęściej są to wina słodkie winifikowane jako białe. Są jednak ciekawe wyjątki, można do nich zaliczyć wino czerwone słodkie z apelacji Valpoliczella, czyli Recioto.

    Czytaj więcej

    Wytwarzane jest ono podobną metodą jak najważniejsze wino czerwone apelacji, czyli Amarone z podsuszanych (passito) zaraz po zbiorach gron. Proces suszenia trwa od trzech tygodni do trzech miesięcy, dzięki niemu uzyskuje się wysoką koncentrację cukru resztkowego w gronach. Tradycyjnie suszenie odbywało się na słomianych matach w najcieplejszych miejscach domu czy winnicy. Obecnie uzyskuje się ten efekt na paletach, w nowoczesnych suszarniach. Od roku 2010 istnieje osobna podapelacja Recioto della Valpolicella DOCG, gwarantująca wysoką jakość słodkich win będących jej domeną.

    Wysokiej jakości słodkie czerwone wina

    Innym ciekawym przykładem jakościowych czerwonych win słodkich, są wina z apelacji Banyuls AOC. Znajdujące się ona na południowym wschodzie francuskiego Roussillon, tuż przy granicy z Katalonią na skalistych zboczach Pirenejów. Wszystkie te naturalne słodkie wina (vins doux naturels – VDN) w czerwonego rodzaju, są produkowane z winogron Grenache. Podczas długiego okresu maceracji, który trwa od trzech do sześciu tygodni, duża ilość cukru gronowego daje wysoki poziom alkoholu. Proces winifikacji przerywany jest przez dodanie niewielkiej ilości destylatu. To ustala ostateczny jego poziom  na 16 procent lub nieco więcej, i pozwala na pozostawienie pożądanej ilość cukru resztkowego.

    Jak wytwarzane jest czerwone wino półsłodkie?

    Proces wytwarzania czerwonego wina półsłodkiego polega na starannym balansowaniu słodyczy i kwasowości, co sprawia, że alkohol ten charakteryzuje się delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem. Podstawą produkcji jest zebranie dojrzałych winogron, które zawierają odpowiednią ilość cukrów, niezbędną do uzyskania słodkiego smaku wina. Po zbiorze winogrona są miażdżone, a następnie fermentowane. W przypadku czerwonego wina półsłodkiego fermentacja zostaje zatrzymana przed całkowitym przekształceniem cukru w alkohol, co pozwala na zachowanie naturalnej słodyczy wyrobu. W rezultacie otrzymuje się wino o zrównoważonym, przyjemnym i łagodnym smaku. 

    Aby wino było prawdziwie dobrej jakości, wydobycie słodyczy alkoholu w sposób naturalny jest niezwykle istotną kwestią. Sztuczne dosłodzenie wyrobu może doprowadzić do zaburzenia smaku i aromatu. Wino półsłodkie, którego słodycz została wydobyta za sprawą dojrzałych winogron, posiada wysoką jakość, a także znacznie lepszy smak.

    Smaki i zastosowanie czerwonego słodkiego wina

    Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, słodkie czerwone wino komponuje się przede wszystkim z potrawami deserowymi. Podaje się je z ciastami, tortami, czekoladami, lodami czy suszonymi owocami, a także krewetkami, małżami, mulami, rybami oraz serami o wyrazistym smaku. Poza zastosowaniem gastronomicznym sięga się po nie także przed posiłkami, w ramach aperitifu. Jego uniwersalność polega na tym, że można je otworzyć przy najróżniejszych okazjach, począwszy od niezobowiązującego spotkania ze znajomymi poprzez uroczystą kolację z ukochaną osobą, skończywszy na popołudniowym deserze w domowym zaciszu. Jego charakterystyczny aromat, który cieszy się uznaniem na całym świecie.

    Tym, co charakteryzuje smak słodkiego wina z tej kategorii, są wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce przy bardzo mocno ograniczonych, w praktyce niezauważalnych nutach cierpkości. Z tego względu sięgają po nie osoby gustujące w winach delikatnych. Z kolei zawartość alkoholu na poziomie przewyższającym wiele innych rodzajów wynika z kolei z wysokiego stężenia cukru resztkowego w składzie poszczególnych odmian. Przyjmuje się, że słodkie wina czerwone zawierają go w ilości co najmniej 60 g na l, co przekłada się wprost na ich skład i smak, w którym dominują wyczuwalne dojrzałe owoce, takie jak maliny, truskawki czy poziomki.

    Serwowanie słodkiego wina czerwonego

    Jak podawać słodkie czerwone wina? Aby wydobyć pełnię tego, co mają do zaoferowana poszczególne odmiany, należy pamiętać m.in. o schłodzeniu do odpowiedniej temperatury. W zależności od rodzaju szczepu i kraju pochodzenia jest to poziom od ok. 10 do 14 stopni Celsjusza, co pozwala zachować odpowiedni smak z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami. Jeśli chodzi o naczynia, do których nalewa się alkohol mający pobudzić kubki smakowe, zalecane są kielichy z dużą czaszą, najlepiej zwężane ku górze. Taka budowa powoduje bowiem napowietrzenie napoju, co intensyfikuje jego właściwości aromatyczne i pozwala poznać pełnię jego wyrazu.

    Wina czerwone półsłodkie dostępne w ofercie sklepu Wina.pl

    Wina czerwone półsłodkie dostępne w ofercie sklepu Wina.pl to wyjątkowe propozycje dla miłośników winiarskich wyrobów. Prosto z renomowanych regionów winiarskich Włoch i Hiszpanii, te alkohole zachwycają różnorodnością odmian winogron, takich jak Tempranillo, Dolcetto czy Merlot, co gwarantuje szeroki wybór smaków i aromatów. Pochodzące z różnych regionów, takich jak Toskania, Apulia czy Piemont, wina te posiadają niepowtarzalny charakter. Wina czerwone półsłodkie z naszej oferty to także propozycje dostosowane do różnych preferencji — dostępne są wersje wegańskie, bio i organiczne, co czyni je idealnym wyborem dla klientów poszukujących produktów zgodnych z ich wartościami.

    Wino czerwone półsłodkie na prezent

    Wino czerwone półsłodkie to doskonały wybór na prezent dla każdego miłośnika wina. Jego delikatna słodycz i bogactwo smaku sprawiają, że jest to prezent, który z pewnością ucieszy i zaskoczy każdego obdarowanego. Zawdzięcza się to nie tylko jego aromatom, ale i również wszechstronnemu charakterowi, dzięki któremu wino pasuje do różnych potraw i deserów. W ofercie znajdują się wina dostępne w różnych cenach, co sprawia, że każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla swojego budżetu. Niezależnie od okazji, wino czerwone półsłodkie stanowi elegancki i szykowny prezent, który podkreśli wyjątkowy charakter okazji.

  • słodkie

    Czerwone wina słodkie nie są zbyt licznie reprezentowane, to raczej margines ogólnej produkcji winiarskiej,  przy tym jeszcze najczęściej są to wina słodkie winifikowane jako białe.

    Czytaj więcej

    Są jednak ciekawe wyjątki, można do nich zaliczyć wino czerwone słodkie z apelacji Valpoliczella, czyli Recioto. Wytwarzane jest ono podobną metodą jak najważniejsze wino czerwone apelacji, czyli Amarone z podsuszanych (passito) zaraz po zbiorach gron. Proces suszenia trwa od trzech tygodni do trzech miesięcy, dzięki niemu uzyskuje się wysoką koncentację cukru resztkowego w gronach. Tradycyjnie suszenie odbywało się na słomianych matach w najcieplejszych miejscach domu czy winnicy. Obecnie uzyskuje się ten efekt na paletach, w nowoczesnych suszarniach. Od roku 2010 istnieje osobna podapelacja Recioto della Valpolicella DOCG, gwarantująca wysoką jakość słodkich win będących jej domeną.

    Wysokiej jakości słodkie czerwone wina

     

    Innym ciekawym przykładem jakościowych czerwonych win słodkich, są wina z apelacji Banyuls AOC. Znajdujące się ona na południowym wschodzie francuskiego Roussillon, tuż przy granicy z Katalonią na skalistych zboczach Pirenejów. Wszystkie te naturalne słodkie wina (vins doux naturels – VDN) w czerwonego rodzaju, są produkowane z winogron Grenache. Podczas długiego okresu maceracji, który trwa od trzech do sześciu tygodni, duża ilość cukru gronowego daje wysoki poziom alkoholu. Proces winifikacji przerywany jest przez dodanie niewielkiej ilości destylatu. To ustala ostateczny jego poziom  na 16 procent lub nieco więcej, i pozwala na pozostawienie pożądanej ilość cukru resztkowego.

    Smaki i zastosowanie czerwonego słodkiego wina

     

    Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, słodkie czerwone wino komponuje się przede wszystkim z potrawami deserowymi. Podaje się je z ciastami, tortami, czekoladami, lodami czy suszonymi owocami, a także krewetkami, małżami, mulami, rybami oraz serami o wyrazistym smaku. Poza zastosowaniem gastronomicznym sięga się po nie także przed posiłkami, w ramach aperitifu. Jego uniwersalność polega na tym, że można je otworzyć przy najróżniejszych okazjach, począwszy od niezobowiązującego spotkania ze znajomymi poprzez uroczystą kolację z ukochaną osobą, skończywszy na popołudniowym deserze w domowym zaciszu. Jego charakterystyczny aromat, który cieszy się uznaniem na całym świecie.

    Tym, co charakteryzuje smak słodkiego wina z tej kategorii, są wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce przy bardzo mocno ograniczonych, w praktyce niezauważalnych nutach cierpkości. Z tego względu sięgają po nie osoby gustujące w trunkach delikatnych. Z kolei zawartość alkoholu na poziomie przewyższającym wiele innych rodzajów wynika z kolei z wysokiego stężenia cukru resztkowego w składzie poszczególnych odmian. Przyjmuje się, że słodkie wina czerwone zawierają go w ilości co najmniej 60 g na l, co przekłada się wprost na ich skład i smak, w którym dominują wyczuwalne dojrzałe owoce, takie jak maliny, truskawki czy poziomki.

    Serwowanie słodkiego wina czerwonego

     

    Jak podawać słodkie czerwone wina? Aby wydobyć pełnię tego, co mają do zaoferowana poszczególne odmiany, należy pamiętać m.in. o schłodzeniu do odpowiedniej temperatury. W zależności od rodzaju szczepu i kraju pochodzenia jest to poziom od ok. 10 do 14 stopni Celsjusza, co pozwala zachować odpowiedni smak z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami. Jeśli chodzi o naczynia, do których nalewa się trunek mający pobudzić kubki smakowe, zalecane są kielichy z dużą czaszą, najlepiej zwężane ku górze. Taka budowa powoduje bowiem napowietrzenie napoju, co intensyfikuje jego właściwości aromatyczne i pozwala poznać pełnię jego wyrazu.

    W naszej ofercie znajdziesz także między innymi wysokiej jakości wina włoskie, czy też hiszpańskie. Zapraszamy do sprawdzenia.

Aktywne filtry

Roccamena Selvi
  • Obecnie brak na stanie

Roccamena Selvi

33,00 zł
Availability: Out of stock

Treściwe, aromatyczne, półwytrawne wino pochodzące z włoskiej Pugli. Dobry przykład, źe czerwone wino półwytrawne potrafi zaskoczyć jakością również miłośników win wytrawnych. 

Wino Loosen Up Dornfelder Semi Sweet - Wina.pl
  • Obecnie brak na stanie

Loosen Up Dornfelder Semi Sweet

47,00 zł
Availability: Out of stock

LOOSEN UP czyli po polsku "wyluzuj" to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych - braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa + aktrakcyjne wino.