Jeśli lubisz wino półsłodkie to ta portugalska wersja szczepu Castelao na pewno przypadnie Ci do gustu. Nieprzesadnie ciężka z ujmującym fiołkowym aromatem.
półsłodkie
półsłodkie
Czerwone wina słodkie nie są zbyt licznie reprezentowane, to raczej margines ogólnej produkcji winiarskiej, przy tym jeszcze najczęściej są to wina słodkie winifikowane jako białe. Są jednak ciekawe wyjątki, można do nich zaliczyć wino czerwone słodkie z apelacji Valpoliczella, czyli Recioto.
Wytwarzane jest ono podobną metodą jak najważniejsze wino czerwone apelacji, czyli Amarone z podsuszanych (passito) zaraz po zbiorach gron. Proces suszenia trwa od trzech tygodni do trzech miesięcy, dzięki niemu uzyskuje się wysoką koncentrację cukru resztkowego w gronach. Tradycyjnie suszenie odbywało się na słomianych matach w najcieplejszych miejscach domu czy winnicy. Obecnie uzyskuje się ten efekt na paletach, w nowoczesnych suszarniach. Od roku 2010 istnieje osobna podapelacja Recioto della Valpolicella DOCG, gwarantująca wysoką jakość słodkich win będących jej domeną.
Wysokiej jakości słodkie czerwone wina
Innym ciekawym przykładem jakościowych czerwonych win słodkich, są wina z apelacji Banyuls AOC. Znajdujące się ona na południowym wschodzie francuskiego Roussillon, tuż przy granicy z Katalonią na skalistych zboczach Pirenejów. Wszystkie te naturalne słodkie wina (vins doux naturels – VDN) w czerwonego rodzaju, są produkowane z winogron Grenache. Podczas długiego okresu maceracji, który trwa od trzech do sześciu tygodni, duża ilość cukru gronowego daje wysoki poziom alkoholu. Proces winifikacji przerywany jest przez dodanie niewielkiej ilości destylatu. To ustala ostateczny jego poziom na 16 procent lub nieco więcej, i pozwala na pozostawienie pożądanej ilość cukru resztkowego.
Jak wytwarzane jest czerwone wino półsłodkie?
Proces wytwarzania czerwonego wina półsłodkiego polega na starannym balansowaniu słodyczy i kwasowości, co sprawia, że alkohol ten charakteryzuje się delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem. Podstawą produkcji jest zebranie dojrzałych winogron, które zawierają odpowiednią ilość cukrów, niezbędną do uzyskania słodkiego smaku wina. Po zbiorze winogrona są miażdżone, a następnie fermentowane. W przypadku czerwonego wina półsłodkiego fermentacja zostaje zatrzymana przed całkowitym przekształceniem cukru w alkohol, co pozwala na zachowanie naturalnej słodyczy wyrobu. W rezultacie otrzymuje się wino o zrównoważonym, przyjemnym i łagodnym smaku.
Aby wino było prawdziwie dobrej jakości, wydobycie słodyczy alkoholu w sposób naturalny jest niezwykle istotną kwestią. Sztuczne dosłodzenie wyrobu może doprowadzić do zaburzenia smaku i aromatu. Wino półsłodkie, którego słodycz została wydobyta za sprawą dojrzałych winogron, posiada wysoką jakość, a także znacznie lepszy smak.
Smaki i zastosowanie czerwonego słodkiego wina
Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, słodkie czerwone wino komponuje się przede wszystkim z potrawami deserowymi. Podaje się je z ciastami, tortami, czekoladami, lodami czy suszonymi owocami, a także krewetkami, małżami, mulami, rybami oraz serami o wyrazistym smaku. Poza zastosowaniem gastronomicznym sięga się po nie także przed posiłkami, w ramach aperitifu. Jego uniwersalność polega na tym, że można je otworzyć przy najróżniejszych okazjach, począwszy od niezobowiązującego spotkania ze znajomymi poprzez uroczystą kolację z ukochaną osobą, skończywszy na popołudniowym deserze w domowym zaciszu. Jego charakterystyczny aromat, który cieszy się uznaniem na całym świecie.
Tym, co charakteryzuje smak słodkiego wina z tej kategorii, są wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce przy bardzo mocno ograniczonych, w praktyce niezauważalnych nutach cierpkości. Z tego względu sięgają po nie osoby gustujące w winach delikatnych. Z kolei zawartość alkoholu na poziomie przewyższającym wiele innych rodzajów wynika z kolei z wysokiego stężenia cukru resztkowego w składzie poszczególnych odmian. Przyjmuje się, że słodkie wina czerwone zawierają go w ilości co najmniej 60 g na l, co przekłada się wprost na ich skład i smak, w którym dominują wyczuwalne dojrzałe owoce, takie jak maliny, truskawki czy poziomki.
Serwowanie słodkiego wina czerwonego
Jak podawać słodkie czerwone wina? Aby wydobyć pełnię tego, co mają do zaoferowana poszczególne odmiany, należy pamiętać m.in. o schłodzeniu do odpowiedniej temperatury. W zależności od rodzaju szczepu i kraju pochodzenia jest to poziom od ok. 10 do 14 stopni Celsjusza, co pozwala zachować odpowiedni smak z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami. Jeśli chodzi o naczynia, do których nalewa się alkohol mający pobudzić kubki smakowe, zalecane są kielichy z dużą czaszą, najlepiej zwężane ku górze. Taka budowa powoduje bowiem napowietrzenie napoju, co intensyfikuje jego właściwości aromatyczne i pozwala poznać pełnię jego wyrazu.
Wina czerwone półsłodkie dostępne w ofercie sklepu Wina.pl
Wina czerwone półsłodkie dostępne w ofercie sklepu Wina.pl to wyjątkowe propozycje dla miłośników winiarskich wyrobów. Prosto z renomowanych regionów winiarskich Włoch i Hiszpanii, te alkohole zachwycają różnorodnością odmian winogron, takich jak Tempranillo, Dolcetto czy Merlot, co gwarantuje szeroki wybór smaków i aromatów. Pochodzące z różnych regionów, takich jak Toskania, Apulia czy Piemont, wina te posiadają niepowtarzalny charakter. Wina czerwone półsłodkie z naszej oferty to także propozycje dostosowane do różnych preferencji — dostępne są wersje wegańskie, bio i organiczne, co czyni je idealnym wyborem dla klientów poszukujących produktów zgodnych z ich wartościami.
Wino czerwone półsłodkie na prezent
Wino czerwone półsłodkie to doskonały wybór na prezent dla każdego miłośnika wina. Jego delikatna słodycz i bogactwo smaku sprawiają, że jest to prezent, który z pewnością ucieszy i zaskoczy każdego obdarowanego. Zawdzięcza się to nie tylko jego aromatom, ale i również wszechstronnemu charakterowi, dzięki któremu wino pasuje do różnych potraw i deserów. W ofercie znajdują się wina dostępne w różnych cenach, co sprawia, że każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla swojego budżetu. Niezależnie od okazji, wino czerwone półsłodkie stanowi elegancki i szykowny prezent, który podkreśli wyjątkowy charakter okazji.
Jest 21 produktów.
Biorąc pod uwagę relatywnie niewielką liczbę apelacji w których można wytwarzać wino półsłodkie Gruzja i jej Kahetia wysuwa się na czołowego dostawcę tego segmentu. Tu przykład dobrego niedrogiego wina półsłodkiego.
Tradycyjne wino wytwarzane z Saperavi, Caberneta Sauvignon i co ciekawe Muskata, uprawianych w dolinie rzeki Alazani, która słynie z bardzo dobrych jakościowo win półsłodkich.
Słodkie taniny odpowiadają za kręgosłup tego dobrze zbudowanego półsłodkiego, południowoafrykańskiego, czerwonego wina, prowadząc do przyjemnego finiszu. Na piknik!
Czerwone naturalnie półsłodkie wino wyprodukowane ze szczepu Saperavi w mikro strefie Kindzmarauli w regionie Kacheti.
LOOSEN UP czyli po polsku "wyluzuj" to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych - braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa + aktrakcyjne wino.
Półsłodkie wino, przyjemne i sycące stworzone z międzynarodowych szczepów.
Tradycyjne Kindzmarauli z Gruzji
Charakterystyczny aromat fiołków, słodycz oraz miękkie i aksamitne taniny
Ruby charakteryzuje się intensywnym, ciemnoczerwonym kolorem i bogatym smakiem owoców, takich jak jeżyny, wiśnie i czarne porzeczki. Wino to jest młode i świeże, z delikatnymi nutami dębowymi i przyprawowymi. Ruby jest doskonałym winem deserowym, które można podawać z ciastami, czekoladą lub serami.
Tawny dojrzewa w beczkach przez długi okres czasu, zwykle od 10 do 40 lat. W trakcie dojrzewania wino traci swój intensywny kolor i nabiera bursztynowego odcienia, stąd nazwa Tawny (ang. tawny - płowy).
Ruby to jeden z podstawowych stylów wina porto. Jest to czerwone, słodkie wino wzmacniane, które dojrzewa w beczkach przez okres od 2 do 3 lat, a następnie jest butelkowane. Ciemne, tajemnicze, dobrze zbudowane wino. Początkowo mocno wyczuwalne jagody, później kakao i czekolady. W ustach młode,dystyngowane, wyraźne dojrzałe owoce. Nuty wanilii i czekolady, długa końcówka.
Potężny owocowy bukiet z akcentami wanilii. W ustach aksamitne, miękkie, słodkie smaki czerwonych owoców, drewna, przypraw, z nutą wanilii, karmelu i orzechów. Złożony, harmonijny finisz.
LBV to skrót od Late Bottled Vintage, co oznacza późno butelkowane rocznikowe wino porto. Jest to wino typu Ruby, które dojrzewa w beczkach przez okres od 4 do 6 lat, a następnie jest butelkowane. LBV łączy w sobie cechy młodego Ruby i dojrzałego Vintage, oferując bogaty smak i aromat owoców oraz nuty dębowe i przyprawowe. Jest to doskonałe wino deserowe, które można podawać z ciastami, czekoladą lub serami.
Zapach dżemu malinowego, miodu, toffi,cykorii, skóry, konopi i przypraw. Obfitew pomarańczowo-orzechowe smaki, pełnei okrągłe. Trwała z delikatną mineralną nutą.
Eleganckie i złożone aromaty, suszone owoce,nuty miodu, pikantne przyprawy. W ustachgładkie i okrągłe, harmonijne, bogate w smakisuszonych owoców. Trwała końcówka.
Intrygujące aromaty toffi, syropu klonowego, miodu i dębu. Złożone nuty karmelu, migdałów, orzechów, suszonych fig, świetnie zrównoważone. Przyjemne wykończenie z posmakiem cytrusów i orzechów.
Bursztynowo-brązowy.Aromaty suszonych moreli, rodzynek i mioduoraz kandyzowanych cytrusów. Mocny smak,nuty cynamonu i czekolady. Imponujący długifinisz z waniliowo-orzechową nutą.
Termin “Vintage Port” odnosi się do wina Porto, które zostało wyprodukowane z winogron pochodzących z jednego, wyjątkowo dobrego roku. Wino to jest butelkowane po dwóch lub trzech latach od zbiorów i ma potencjał dojrzewania przez wiele dziesięcioleci. Vintage Port jest uważany za jedno z najlepszych i najbardziej prestiżowych win Porto.
Bogate aromaty suszonych owoców, orzechów i wanilii. Napodniebieniu eleganckie i złożone. Migdałowei orzechowe akcenty w połączeniu z nutamimiodu i wanilii. Intensywny długi finisz.
Bardzo złożone aromaty z nutą suszonych owoców, orzechów, rodzynek i fig, z odrobiną miodu i wanilii. Gęste, ale jedwabiste i skoncentrowane, imponuje świeżością. Mocne i trwałe wykończenie.
Każde wino opowiada historię. Colheitas Kopke''a opowiada jednak wyjątkową historię. Spróbować wina to spróbować historii, a w przypadku Colheity z 1979 roku oznacza to zapamiętanie niezwykłego wydarzenia, jakim jest wybór Margaret Thatcher, nazywanej "Żelazną Damą", na stanowisko premiera Wielkiej Brytanii.
