Lista produktów marki Stemmari

Ciesząca się gorącym słonecznym klimatem, historycznymi zabytkami, bogatą tradycją kulinarną Sycylia, produkuje bogate w smaku i aromacie wina od czasów greckich i rzymskich. Słynąca z ciepłego klimatu śródziemnomorskiego, intensywnego naświetlenia słonecznego oraz żyznej gleby Sycylia wyrosła na jednego z bardziej obiecujących regionów winiarskich. Stemmari uprawia swoje winogrona w dwóch winnicach usytuowanych wzdłuż wietrznego południowego wybrzeża wyspy, w dwóch posiadłościach Sambuca di Sicilia (AG) i Acate (RG). Łącznie winnice wraz z posiadłościami to 700 ha. Uprawiane szczepy oprócz typowych odmian sycylijskich jak Grillo, Cataratto i Nero d'Avola, to również międzynarodówka jak Pinot Grigio, Chardonnay, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon oraz Pinot Nero. Nad produkcją wina czuwa nowa generacja utalentowanych winemakerów pełnych pasji i oddania. Wina Stemmari są bardzo wysoko oceniane przez największe autorytety w branży winiarskiej. Winnica należy do grupy Mezzacorona.

W hołdzie sycylijskiej tradycji i z wielkim szacunkiem dla środowiska naturalnego, winiarnia została wybudowana klasyczny, sycylijski, wiejski budynek z dziedzińcem zwanym „baglio”. Tutaj tradycja spotyka się z zaawansowaną technologią, co daje zarówno najwyższą jakość, jak i dawne smaki. Efekt połączenia nowej technologii w produkcji wina ze starymi tradycjami architektonicznymi jest zachwycający.

Aktywne filtry