7 vidas, siedem żyć czy raczej wyjątkowe doświadczenie siedmiu doznań. Bo wino nie obiecuje siedmiu żyć, ale to jedno na pewno z większą przyjemnością.
Portugalia
Portugalia
Najwyższej jakości portugalskie wino
O portugalskim winie, znanym na całym świecie, mówi się, że „ma duszę”. Ogromna jest jego różnorodność: młode (białe i czerwone), dojrzałe (białe i czerwone), wzmocnione (Porto i Madera), deserowe (mocne i lekkie, m.in. Carcavelos, Moscatel de Setúbal), musujące (białe i czerwone) i różowe, a także półwytrawne, wytrwane, półsłodkie i słodkie. Ta szeroka gama i wysoka jakość sprawia, ze do każdego dania każdej kuchni świata dobrać można dobre portugalskie wino.
Portugalczycy zawsze lubili własne trunki, a nie znając innych, nawykli do lokalnych stylów, które trwały od stuleci. To właśnie długa izolacja Portugalii od modnych trendów i uniwersalnych receptur pozwoliła zachować jej całe bogactwo rodzimych szczepów winnych, dzięki czemu dzisiaj tak atrakcyjnie wyróżnia się na tle reszty Europy, niemal bez reszty podbitej przez garść odmian międzynarodowych. Na przykład Touriga Nacional, Touriga Francesa i Tinto Cão to odmiany wykorzystywane nie tylko do produkcji dobrego wina Porto, ale także do produkcji znakomitych czerwonych odmian stołowych. Trincadeira Preta daje wyjątkowo soczyste, młode wino. Innymi szlachetnymi szczepami są Tinta Roriz uprawiana na północy i Aragonês na południu. Na tym bynajmniej nie kończy się gama najlepszych, portugalskich czerwonych odmian o wyjątkowo wielkim charakterze. Arinto reprezentuje najszlachetniejszą białą odmianę. Znany jest także Bical, Encruzado, a do tego dochodzą jeszcze wielkie szczepy białych winogron z wyspy Madery.
Smak portugalskiego wina
Na czym tak naprawdę polega ta odmienność smaków portugalskich win? Otóż Portugalia nie jest wielkim krajem, ale z racji swojego usytuowania geograficznego, podlega różnym wpływom atmosferycznym znad Atlantyku, Morza Śródziemnomorskiego, a nawet klimatu kontynentalnego. Posiada także wielką różnorodność gatunków gleby, od granitów i łupków na północy po iły i piaski na południu. To wszystko owocuje niepowtarzalną jakością tych trunków, od przeszywająco wysokiej kwasowości win z północy do wyraźnej rustykalności trunków z południa.
Portugalskie winiarstwo ma długą tradycję. Przyzwyczajeni do francuskiej klasyfikacji AOC ( Appellations Contrôlées ) nie zapomnijmy, że jej prekursorem była Portugalia. Już w 1756 r dekretem markiza de Pombal utworzony został pierwszy Wyznaczony Region Produkcji Wina, tzw. region upraw pod szczególnym nadzorem – po portugalsku Região Demarcada. To określenie stało się pierwowzorem dzisiejszego świadectwa pochodzenia wina.
Wyznaczone Regiony Produkcji Wina – Regiões Demarcadas - to regiony, gdzie wytwarza się wino wysokiej jakości, o specyficznych cechach, pochodzące z upraw winorośli hodowanej wyłącznie w tych regionach. Oznaczone są symbolem nomenklatury unijnej VQPRD, obejmującym odmiany z symbolami DOC i IPR.
DOC – Denominação de Origem Controlada – dowód kontroli pochodzenia wina - to określenie nadawane winom, których produkcja tradycyjnie związana jest z konkretnym regionem geograficznym i odpowiada określonym wymogom co do rodzaju gleby, szczepów winorośli, procesów produkcyjnych, zawartości alkoholu, czasu leżakowania, itp.
IPR – Indicação de Proveniência Regulamentada – dowód produkcji według ustalonych przepisów, używany jest w przypadku win które, mimo że charakteryzują się określonymi cechami, to musza przez okres 5 lat utrzymać osiągniętą jakość, zgodnie z wymogami stosowanymi przy produkcji win o wysokiej jakości, co prowadzi w dalszej kolejności do przyznania mu symbolu DOC.
Coraz większą rolę odgrywa mniej rygorystyczna kategoria nazywana po portugalsku Vinho Regional – czyli wino regionalne. Do tej kategorii należą lepsze jakościowo wina stołowe, pochodzące z określonego obszaru uprawowego. Lista dopuszczalnych odmian winorośli jest tam szersza, maksymalny poziom zbiorów wyższy, nie ma wymogów dotyczących wieku win trafiających na rynek i mniej ścisłe są także określenia geograficzne. Wiele z tych win są to wina jednoszczepowe, bardzo popularne na rynku niemieckim i brytyjskim. Coraz większą rolę w kategorii odmian regionalnych, odgrywa region granitowej wyżyny na północnych obrzeżach doliny rzeki Douro, zwanej Trás– os- Montes ( „kraina za górami” ). Produkowane są tam mocne wina mieszane i różowe.
Vinho de Mesa – do tej kategorii należą wszystkie niższej jakości, w porównaniu z winami regionalnymi, wina stołowe.
Portugalskie winiarstwo, długo znane dość powierzchownie, obecnie ma szansę stać się w pełni docenione. Finansowa pomoc Wspólnoty Europejskiej zaowocowała w ciągu ostatnich dziesięciu lat ogromnym postępem w dziedzinie organizacji pracy w winnicach, techniki produkcji, zarządzania uprawami oraz złagodzeniem wymagań państwowej biurokracji. Portugalskie wina szybko pną się w górę hierarchii jakości. Rozwijają się nowoczesne techniki winifikacji.
Portugalskie Wyznaczone Regiony Produkcji Wina – czyli Regiões Demarcadas to:
Vinho Verde, Chaves, Valpaços, Planalto Mirandęs, Porto i Douro, Távora – Varosa, Lafőes, Bairrada, Dăo, Beira Interior, Encostas de Aire, Alcobaça, Óbidos, Lourinhă, Alenquer, Arruda, Torres Vedras, Bucelas, Carcavelos, Colares, Ribatejo, Setúbal, Palmela, Alentejo, Lagos, Portimăo, Lagoa, Tavira, Madera, Biscoitos, Pico, Graciosa.
Wina w Portugalii spożywane są we wszystkich restauracjach, barach, tawernach zwanych po portugalsku Tascas, w ogródkach kawiarnianych. Wina pite są do posiłków, przy specjalnych okazjach i bez okazji. Właściciele winnic, zwanych po portugalsku Quintas, poświęcają się nie tylko uprawie winorośli i produkcji dobrych win, ale wprowadzają także nowe formy reklamy portugalskiego winiarstwa, udostępniając swoje Quintas turystom, szukającym nowych sposobów na wypoczynek, na łonie natury, w posiadłościach o historycznych korzeniach, przechodzących z pokolenia na pokolenie, usytuowanych w miejscach malowniczych – z dala od cywilizacji. Proponowana jest odmienna forma turystyki zwana Enoturystyką – czyli podróż po kraju – po Portugalii szlakiem win. Kultura wina sięga w Portugalii najstarszych czasów. Najstarsze dowody na uprawę winorośli w regionie Douro pochodzą z epoki brązu. Nic więc dziwnego, iż znane w Portugalii powiedzenie, że „ze wszystkiego co jemy i pijemy trwa tylko wino i doskonali się w sposób zadziwiający” jest w pełni uzasadnione.
Informacje o udostępniło nam Biuro Icep – BRH Ambasady Portugalii.
Portugalskie wina najwyższej jakości
Wiele ich starannie wybranych odmian portugalskiego wina oferuje nasz sklep internetowy, w którym gwarantujemy szeroki wybór i atrakcyjne warunki finansowe transakcji. Selekcjonujemy wyłącznie wysokogatunkowe trunki o korzystnej relacji jakości do ceny, dzięki czemu w dostępnym asortymencie można znaleźć dowolne, ale zawsze dobre, portugalskie wina. Pochodzą one wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a każda importowana bezpośrednio przez nasz sklep internetowy butelka jest poddawana szczegółowej kontroli. W związku z tym możemy zapewnić, że parametry smakowe i aromatyczne sprzedawanych artykułów odpowiadają deklarowanym właściwościom.
Wino portugalskie w sklepie Wina.pl
Zdajemy sobie sprawę z różnorodnych gustów i potrzeb naszych klientów, a zarazem wysoko cenimy bogactwo portugalskiego wina, dlatego sprzedajemy wszystkie jego rodzaje. Czerwone (również deserowe), różowe, białe; półwytrawne, wytrwane, półsłodkie i słodkie; lekkie i mocne – proponowana oferta spełnia dowolne wymagania niezależnie od indywidualnych preferencji. Również atrakcyjna cena gwarantowana przez nasz sklep internetowy zachęca do składania zamówień.
Jest 114 produktów.
7 vidas, siedem żyć czy raczej wyjątkowe doświadczenie siedmiu doznań. Bo wino nie obiecuje siedmiu żyć, ale to jedno na pewno z większą przyjemnością.
Białe półwytrawne wino stworzone z portugalskiego szczepu Fernao Pires przez potenta w regionie półwyspu Setubal.
Białe półsłodkie wino Santo Isidro stworzone z portugalskiego szczepu Fernao Pires przez potenta w regionie półwyspu Setubal.
Jeśli lubisz wino półsłodkie to ta portugalska wersja szczepu Castelao na pewno przypadnie Ci do gustu. Nieprzesadnie ciężka z ujmującym fiołkowym aromatem.
Castelao na półwytrawnie. Moc i owocowość szczepu zachowana a zredukowana kwasowość pozwoli cieszyć się tym winem amatorom win półwytrawnych.
Lekkie, rześkie uniwersalne Vinho Verde z Caves Campelo, która tworzy historię regionu od 1951 roku. Na każdą okazję.
Ujmujący świeżością z delikatnym musem, przykład świetnie skrojonego Vinho Verde, które prosi o kolejny łyk.
Litrami.
Cooperativa Agrícola de Felgueiras założona w 1957 r., rozwijała się i prosperowała, ugruntowując swoją pozycję jako solidny producent win dobrych jakościowo w atrakcyjnych cenach.
Mosaico de Portugal Branco Vinho wytwarzane jest z tradycyjnych odmian regionu. To wino o świeżym profilu, bardzo orzeźwiające i owocowe, o zrównoważonej kwasowości. Świetnie komponuje się z sałatkami, daniami z ryb i owoców morza lub może być podawany samodzielnie.
Codzienne wino z Douro, cuvee typowych lokalnych szczepów: Tinta Roriz (40%), Touriga Franca (30%), Tinta Barroca (20%), Touriga Nacional (10%).
Czysty i delikatny aromat, prosty owoc codziennego, białego wina z Douro.
Simon Woods z Harpers Wine and Spirit pisze o tym winie tak: 'Wielu uważa Douro za najlepszy region Portugalii, ale najlepsze wina z Dao mogą wg mnie rywalizować w jakości i są na ogół tańsze'.
Białe wino z autochtonicznych szczepów regionu DAO. Fermentowane w beczkach z dębu portugalskiego.
Klasyka Lizbony czyli zielone wino z typowych regionalnych odmian Loureiro, Trajadura i Arinto. Świeże, perliste owocowo-kwiatowe wino do zabawy!
To bardzo aromatyczne wino z nutami dojrzałych czerwonych i czarnych owoców. W ustach łagodne, odsłaniające skoncentrowane posmaki czerwonych owoców z nutami dębu i zrównoważoną kwasowością. Posmak jest elegancki i trwały.
Portugalskie wino z Alantejo z delikatnym 4 miesięcznym muśnięciem beczką - stosunek cena/jakość wzorowy.
Delikatne, półwytrawne ale ze świeżym "drajwem" - z łagodnym musowaniem. Klasyczne vinho verde.
Biała "wydra" z Tejo o sekretnym składzie. Idealne wino do spotkań w dobrym towarzystwie i przy grillu. Pokochacie je!
* Nazwa pochodzi od wydry europejskiej, która jest zagrożonym gatunkiem, lecz Portugalia, a szczególnie rzeka Tag (Tejo), od której pochodzi nazwa regionu, jest bogatym siedliskiem tego drapieżnego ssaka, i ma niebagatelny wpływ na mikroklimat regionu oraz stylu wytwarzanych tu win.
Wspaniałe czerwone Tejo, sekretny kupaż czterech lokalnych odmian który sprawi, że nie przestaniecie myśleć o przyjaciołach, bo jak mawia enolog Quinta da Alorna "Wasze doznania mogą być zmaksymalizowane tylko dzięki nocnym rozmowom, w których głównym daniem jest wymiana pomysłów i ideałów, a wino jest rozkoszą".
* Nazwa pochodzi od wydry europejskiej, która jest zagrożonym gatunkiem, lecz Portugalia, a szczególnie rzeka Tag (Tejo), od której pochodzi nazwa regionu, jest bogatym siedliskiem tego drapieżnego ssaka, i ma niebagatelny wpływ na mikroklimat regionu oraz stylu wytwarzanych tu win.
Ręczny zbiór, dobry enolog Miguel Móteo i zero beczki. Mariaż Castelao, Aragonez i Tourigi Nacional. Rewelacyjny stosunek ceny do jakości!
Trzech autorów w osobach Loureiro (50%), Trajadura (40%) i Arinto (10%) tworzy VInho Verde idealne do stołu i do popijania na rautach i bankietach.
Reserva dos Amigos, czyli „Rezerwa Przyjaciół”, była najpierw eksportowana na arenie międzynarodowej i odniosła sukces za granicą. U progu nowego tysiąclecia powróciła na rynek portugalski stając się winem godnym zaufania, dającym komfort i radość przy portugalskim stole. A przyjaciołom możesz zaufać. Pij z umiarem i ciesz się towarzystwem wspaniałych ludzi!
Rzęśkie, orzeżwiające wino z Alantejo. Potrzebne krewetki!
Wielokrotnie nagrodzone złotymi medalami w Brukseli i Berlinie. Pełne, treściwe, owocowe, soczyste i bardzo " pijalne wino. Świetny balans!
Apetyczny kupaż Arinto, Viosinho, Chardonnay i Viognier w równych proporcjach, czyli mineralno-marakujowe wino z Lizbony - białe wytrawne Porta 6 Branco
Wyjątkowa pozycja o niepowtarzalnym, bursztynowym kolorze, dla miłośników słodkich win w przystępnej cenie
Lizbona, trzech autorów w osobach Aragonês, Castelão i Cabernet Sauvignon, tworzy wino zabójczo smaczne i doskonałe jako towarzysz stołu. Pyszota!
Kupaż lokalnych szczepów (Arinto (40%), Fernão Pires (40%) i Sauvignon Blanc (20%)) - wino smakowite i bezpretensjonalne.
Smakowite wino regionalne z Tejo. Soczysty kupaż : Syrah (40%), Castelão (25%), Tinta Roriz (20%) i Alicante Bouschet (15%)
Verdeleho, szczep kojarzony głównie z Maderą, choć nad Tagiem udaje się równie wyśmienicie. Pełne owoców cytrusowych i doskonałej kwasowości predestynowanej do połączeń kulinarnych.
Fernão Pires czyli najpopularniejsza odmiana Portugalii. Grona zbierane są nieco wcześniej, dzięki czemu mamy niższą zawartością alkoholu i przede wszystkim świeżość i rześkość
Fantastycznie pijalne, gęste i ujmujące wino z Alantejo. Mnóstwo "wina w winie"
Czerwone wino z odmian: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz i Sousão. Z jednej z najnowocześniejszych, a zarazem z tradycjami sięgającymi XVIII wieku winnicy w regionie Santa Marta de Penaguião w Douro.
Białe wino z odmian: Rabigato, Fernão Pires, Viosinho i Arinto. Z jednej z najnowocześniejszych, a zarazem z tradycjami sięgającymi XVIII wieku winnicy w regionie Santa Marta de Penaguião w Douro.
Syrah i Touriga Nacional z gliniasto-wapiennych winnic z okolic Lizbony, mówią jej dobry wieczór, Boa Noite Lisboa! Niezwykły kupaż, arcysmaczne wino!
