Białe Alazani Valley to wino wytwarzane z odmiany winorośli Rkatsitli i Mtswane uprawianych w dolinie rzeki Alazani w regionie Kachetia.
Gruzja
Gruzja
Górski krajobraz to nie tylko wspaniałe widoki, ale także możliwość uprawy winorośli w sprzyjających tej roślinie warunkach. Klimat najstarszego winiarskiego regionu na świecie wpływa na to, że markowe wina gruzińskie białe czy czerwone podbiły globalny rynek ze względu na swoją jakość i aromat.
W Gruzji uprawia się przede wszystkim endemiczne gatunki winogron, dzięki czemu można produkować niepowtarzalne trunki cenione przez koneseróww atrakcyjnych cenach. Są to:
-
Saperavi,
-
Mtsvane,
-
Rkatsiteli.
Pierwszy z nich pochodzi z regionu Kachetia i nadaje napojowi aromat owoców jagodowych, wiśni, jeżyn, czarnych: porzeczki i morwy, oraz wanilii. W przypadku Saperavi Kakhuri Red jest to również nuta dębu i dymu. Gruzińskie markowe wino może być lekko pikantne, lecz większość produktów jest świetnie wyważona, co oznacza idealny balans kwasowości, słodyczy i tanin. Opisywana odmiana daje trunek nadający się do leżakowania, podczas którego powstaje niezwykle aksamitna struktura. W Kachetii, najbardziej znanym regionie winiarskim tego kraju, 14 spośród 25 mikroregionów otrzymało status apelacji, co świadczy o wysokiej jakości powstających tam produktów.
Szczep Mtsvane jest biały i dobrze sprawdza się w mieszankach. Napoje z niego wytwarzane są intensywnie owocowe i orzeźwiające. Mają niską kwasowość. Często stanowią składnik kupażu z najpopularniejszym w Gruzji Rkatsiteli używanym do produkcji win. Powstają z niego trunki dobre, markowe gruzińskie wina półsłodkie, wytrawne lub półwytrawne czerwone i białe, a także stołowe, lodowe i wzmacniane. Odmiana ta pozwala na uzyskiwanie napojów, dość kwasowe, o lekko pikantnym bukiecie.
Gruzińskie kupaże – niezwykłe wina z Gruzji
Chcąc poznać właściwości gruzińskiego wina, najlepiej rozpocząć degustację od kupaży złożonych z tradycyjnie uprawianych w tym kraju endemicznych szczepów. Białe gatunki mają jasną słomkową barwę. W nosie czuć aromat wanilii, melona i dojrzałej śliwki, który w ustach uzupełnia doskonale zbalansowana nuta kwasowości. Jest ono świetnym winem nadającym się na aperitif oraz do grillowanych ryb i owoców morza, świeżych warzyw i dań z drobiu. Wyczuwalne śliwki i renklody sprawiają natomiast, że taki trunek sprawdzi się jako uzupełnienie posiłku złożonego z niezbyt intensywnych w smaku pasztetów, wędzonych ryb, serów lub potraw kuchni azjatyckiej. Inną propozycją są wina z Gruzji o nucie pomarańczy, ziół, imbiru i orzechów włoskich. Prezentowane wino gruzińskie półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne, np. czerwone lub białe, serwuje się np. z deską serów i konfiturą. Na naszej stronie mamy wybór trunków reprezentujących tradycje winiarskie tego kraju.
Wino gruzińskie w sklepie Wina.pl
Również my doskonale znamy i doceniamy właściwości kaukaskich szczepów, dlatego proponujemy szeroki wybór dobrego wina gruzińskiego w różnych odmianach. Zachęcamy do składania zamówień na gatunki białe i czerwone; półsłodkie, słodkie, wytrawne i półwytrawne. Każda markowa butelka jest poddawana dokładnej kontroli jakości, dzięki czemu mamy pewność, że sprzedajemy wyłącznie trunki pochodzące od zaufanych i cieszących się dobrą opinią dostawców.
Mieszkańcy kaukaskiego kraju uprawiają winorośle od lat. Dość powiedzieć, że tamtejsze regiony należą do najstarszych na całym świecie obszarów, w których wytwarza się dobre wino. Gruzińskie, wielowiekowe tradycje są nieodłącznym elementem lokalnej kultury, dlatego trunek popija się przy praktycznie każdej okazji. Warto docenić jego walory osobiście, niekoniecznie udając się w tym celu do kraju ze stolicą w Tbilisi. Wystarczy złożyć zamówienie i poprzez nasz sklep internetowy zaopatrzyć się w dobre, markowe gruzińskie białe lub czerwone wina. Oferujemy rodzaje półsłodkie, słodkie, wytrawne oraz półwytrawne. Atrakcyjna cena i szybka przesyłka gwarantowane!
Jest 24 produktów.
Wzorcowe białe wino półwytrawne o sporej aromatyczności. Egzotyczne owoce i miękki, delikatny smak.
Biorąc pod uwagę relatywnie niewielką liczbę apelacji w których można wytwarzać wino półsłodkie Gruzja i jej Kahetia wysuwa się na czołowego dostawcę tego segmentu. Tu przykład dobrego niedrogiego wina półsłodkiego.
Półwytrawne czerwone wino jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi uprawianej w winnicach mikrostrefowych w Kakheti we wschodniej Gruzji.
Tradycyjne wino wytwarzane z Saperavi, Caberneta Sauvignon i co ciekawe Muskata, uprawianych w dolinie rzeki Alazani, która słynie z bardzo dobrych jakościowo win półsłodkich.
Wino białe wytrawne „Tabla Evropuli” wyprodukowane jest z wybranych winogron Rkatsiteli, Mtsvane i innych tradycyjnych gruzińskich odmian uprawianych w Kacheti.
Wytwarzane w tradycyjny sposób z winogron Rkatsiteli uprawianych w Gurjaani w Kachetii, wino dojrzewa zgodnie z tradycyjną gruzińską technologią w glinianej amforze Qvevri przez sześć miesięcy. W tej cenie to niebywała okazja...
Tradycyjme Saperavi z gron uprawianych w Kachetii. Klasyczne uniwersalne wino na co dzień.
Old Kakheti Mukuzani to klasyczne, wytrawne czerwone wino z Gruzji, o intensywnym owocowym aromacie, wyraźnych taninach i bogatej strukturze
Naturalne półsłodkie wino wytwarzane z autochtonicznych winogron tsolikauri uprawianych w mikro strefie Twiszi w regionie Leczchumi.
Tamada Pirosmani to wino, którego w Polsce nie trzeba przedstawiać, kupaż 70% Mtsvane 30% Rkatsiteli
Czerwone naturalnie półsłodkie wino wyprodukowane ze szczepu Saperavi w mikro strefie Kindzmarauli w regionie Kacheti.
Interesujący kupaż szczepów Mtsvane oraz Rkatsiteli prosto z Gruzji.
Okolice wioski Mukuzani, tworzą mikroregion winiarski o najlepszym terroir dla winorośli Saperavi. Wyróżnia się on też tym, że w tutejszych winnicach Saperawi zawsze długo dojrzewa w dębowych beczkach.
Tradycyjne Kindzmarauli z Gruzji
Charakterystyczny aromat fiołków, słodycz oraz miękkie i aksamitne taniny
Podczas picia TAMADY rozumiemy prawdziwego ducha gruzińskiego wina, tutaj Mukuzani produkowane w 100% ze szczepu Saperavi
Sauvignon z późnego zbioru prosto, słodko i pikantnie
Bardzo ciekawe saperavi - użyto 3 różnych beczek do starzenia.
Lokalny szczep Shavkapito dojrzewający w kaukaskim dębie: intensywnie i autentycznie.
Koniecznie do gulaszu!
Produkowane tradycyjnymi metodami w Chateau Mukhrani Mtsvane w regionalnej odmianie Goruli.
Oryginalna metoda dojrzewania w amforach daje ekscytujące, wielowarstwowe wino o delikatnie korzennej głębi. Wino pomarańczowe.
Wino dojrzewające w tradycyjnych gruzińskich amforach, koniecznie dekantować
Tradycyjna, naturalna fermentacja i długa maceracja w qvevri daje wino o pomarańczowej barwie, aksamitnej konsystencji i co ciekawe wyraźnej taninie.
Wytrawne czerwone cuvee, z Kartli jednego z głównych regionów winiarskich Gruzji, gdzie znajduje się posiadłość Château Mukhrani. Tradycyjna fermentacja w qvevri i dojrzewanie w dębowych beczkach. Bogactwo ciemnych owoców, przypraw i ziemistości charakterystycznej dla tego regionu.
