Opis smakowy
Kolor intensywny złocisty, z odcieniami miedzi i złoto-żółtymi refleksami W nosie wyraźny aromat kumkwatu, trawy cytrynowej, jaśminu, a także owoców jak nektarynki, melon, brzoskwinie, pigwa, akcenty zielonej herbaty i zielonych oliwek, oraz delikatne nuty beczkowe. W ustach wytrawne, o aksamitnej, kremowej teksturze z wyczuwalną strukturą i delikatnymi taninami. W smaku egzotyczne owoce, a także subtelna mineralność. Dobry balans, ale i koncentracja, przyjemny, długi finisz.
Proces produkcji
Rkatsiteli (około 70%) i Goruli Mtsvane (około 30%). Winogrona są delikatnie tłoczone, fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Częściowo w tradycyjnych glinianych amforach (qvevri), następnie dojrzewanie w beczkach. Długi kontakt ze skórkami winogron (6 miesięcy maceracji).
Sugestie kulinarne
Komponuje się z lekkimi potrawami, takimi jak spaghetti z pesto jogurtowo-miętowym, sałatka ze szparagów z quinoa czy owocowa sałatka z endywii. Także do drobiu, delikatnych ryb, grzybów i łagodnych serów. Pasuje też do dań wegetariańskich.