Iveria Saperavi Red
Tradycyjme Saperavi z gron uprawianych w Kachetii. Klasyczne uniwersalne wino na co dzień.
Początki firmy sięgają XIX wieku, kiedy to Antimoz Chkhaidze założył winnicę we wsi Askana, Guria, w zachodniej Gruzji. Dzięki swoim wybitnym i rzadkim gruzińskim winom, jakimi są Czchaveri, Colikuri i Dżani, stał się sławny nie tylko w Gruzji, ale także w krajach basenu Morza Czarnego eksportując wina do sąsiednich krajów. Najstarsze Qvevri w winnicy datowane jest na 1880 rok. Po stuleciu, w 2001 roku, prawnuk Antimoza, Zurab Chkhaidze odmłodził tradycje rodzinne i założył firmę "Kakhetian Traditional Winemaking". Firma nadal zachowuje i kontynuuje swoje tradycje rodzinne. Głównym kierunkiem działalności firmy jest produkcja wysokiej jakości win z unikalnych gruzińskich odmian winorośli, jak również gruzińskiej brandy i tradycyjnej Czaczy. Obecnie do firmy dołącza młode pokolenie, które z powodzeniem kontynuuje rodzinne tradycje. Najstarszy syn Zuraba, Aleksander, prowadzi dział strategii i rozwoju firmy.
Główna winnica firmy znajduje się w Weliscyche. Winiarnia wyposażona jest również w urządzenia do destylacji brandy. Całkowita wydajność winiarni wynosi 20 000 ton surowca winiarskiego i 30 000 ton surowca winiarskiego do destylacji brandy rocznie. Winiarnia jest wyposażona w najnowocześniejsze technologie pozwalające na zachowanie i poprawę jakości wina.
Jest 8 produktów.
Tradycyjme Saperavi z gron uprawianych w Kachetii. Klasyczne uniwersalne wino na co dzień.
Okolice wioski Mukuzani, tworzą mikroregion winiarski o najlepszym terroir dla winorośli Saperavi. Wyróżnia się on też tym, że w tutejszych winnicach Saperawi zawsze długo dojrzewa w dębowych beczkach.
Wytwarzane w tradycyjny sposób z winogron Rkatsiteli uprawianych w Gurjaani w Kachetii, wino dojrzewa zgodnie z tradycyjną gruzińską technologią w glinianej amforze Qvevri przez sześć miesięcy. W tej cenie to niebywała okazja...
Naturalne półsłodkie wino wytwarzane z autochtonicznych winogron tsolikauri uprawianych w mikro strefie Twiszi w regionie Leczchumi.
Czerwone naturalnie półsłodkie wino wyprodukowane ze szczepu Saperavi w mikro strefie Kindzmarauli w regionie Kacheti.
Wino białe wytrawne „Tabla Evropuli” wyprodukowane jest z wybranych winogron Rkatsiteli, Mtsvane i innych tradycyjnych gruzińskich odmian uprawianych w Kacheti.
Tradycyjne wino wytwarzane z Saperavi, Caberneta Sauvignon i co ciekawe Muskata, uprawianych w dolinie rzeki Alazani, która słynie z bardzo dobrych jakościowo win półsłodkich.
Old Kakheti Mukuzani to klasyczne, wytrawne czerwone wino z Gruzji, o intensywnym owocowym aromacie, wyraźnych taninach i bogatej strukturze