Filtruj według

Wybory

Wybory

Cena

Cena

  • 67,00 zł - 2 899,00 zł

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Rocznik

Rocznik

Styl

Styl

Wysyłka w ciągu

Wysyłka w ciągu

wino wegańskie

wino wegańskie

Bio

Bio

Oceny prasy

Oceny prasy

Wine Spectator

Wine Spectator

James Suckling

James Suckling

Dostępność

Dostępność

PrestaShop

Burgundia

wina burgundzkie

Kraina Burgundii to prawdziwe wyzwanie dla każdego miłośnika win. Jest to nazwa prowincji, która swym zasięgiem obejmuje wielki i zróżnicowany rejon położony pomiędzy Auxerre, w okolicach którego zaczyna się królestwo Chablis, aż do Lyon gdzie uprawia się wina regionu Beaujolais.

Czytaj więcej


W skład Burgundii wchodzi 6 podregionów, idąc od północy to:

  • Chablis
  • Côte de Nuits
  • Côte de Beaune - ( wraz z Côte de Nuits tworzy serce Burgundii zwane Côte d'Or)
  • Côte Chalonnaise
  • Mâconais
  • Beaujolais

 

Zróżnicowanie winnic Burgundii jest przeogromne. Średnia wielkość posiadłości nie przekracza 6 h. Odległości pomiedzy winnicami kształtują się od kilku metrów do kilkudziesięciu kilometrów. Wrażenie poszatkowania i zróżnicowania podkreśla również skomplikowany system cru a co za tym idzie i jakości oraz wartości wytwarzanych win. Zdarza się, że parcele oddalone od siebie o kilkanaście metrów ( dosłownie za płotem ) różnią się np. o 50 Euro za butelkę. Rzadko kiedy całe winnice należą do jednego właściciela. Duzi producenci są raczej właścicielami parcel w różnych częściach danej apelacji. Np.50-cio hektarowa Clos Vougeot (apelacja Côte de Nuits) jest podzielona pomiędzy 80 plantatorów. Ta fragmentaryzacja świadczy o szczególnym, nieprzewidywalnych charakterze win burgundzkich. W Burgundii znajduje się okołó 100 Appelations Controlees. Specyficzna jest tutaj klasyfikacja jakości ustalona przez Institut National des Appellations d'Origine.

  • Grand Cru - najwyższa klasa winnic burgundzkich, jest ich trzydzieści a każda ma prawo umieszczenia nazwy swojej własnej winnicy np.: Musigny, Corton, Montrachet, Romanée Conti
  • Premier Crus - kolejna klasa to możliwość umieszczenia nazwy gminy z której pochodzi wino np. Beaune Clos des Mouches lub jeżeli wino jest mieszanką dwu winnic to dodaje się oprócz nazwy gminy również Premier Cru, czyli np. Chambolle-Musigny Premier Cru. Wszystkich Premier Cru jest 561.
  • Appellation Communale- czyli Village, może zawierać w sobie nazwę określonej, sławnej winiarskiej miejscowości np. Chambolle Musigny, Puligny Montrachet, Chassagne, a także samej winnicy, jednak sama nazwa winnicy musi być określona czcionką mniejszą niż nazwa gminy.
  • Villages-oznacza, że wino pochodzi z jednej lub kilku określonych miejscowości, np. Beaujolais Villages, Côtes de Nuits Villages
  • regionalne- czyli AOC Bourgogne + jeden z podregionów: Chablis, Côtes de Nuits, Côtes de Beaune, Côtes Chalonnaise, Maconnais, Beaujolais.
  • AOC Bourgogne czyli wino produkowane w regionie Burgundii w dowolnym miejscu.

 

Wina burgundzkie - szczepy

 

Jeżeli chodzi o szczepy to przynajmniej tutaj sprawa jest prostsza. Jeżeli chodzi o białe to przede wszystkim Chardonnay, a czerwone to Pinot Noir. Bez zbytniej przesady można przyjąć, że jeżeli ktoś chciałby znaleźć najlepsze lub najszlachetniejsze wina z tych odmian to powinien ich poszukiwać właśnie w Burgundii, nota bene uzbrojony w pokaźny zasób gotówki. Wielkie białe i czerwone burgundy to najsłynniejsze i poszukiwane wina świata. Ponadto w tym regionie można spotkać białe Bourgogne Aligote, ze szczepu Aligote, oraz Gamay ( np.AOC Boujolais lub AOC Bourgogne Passetoutgrains, gdzie Gamay mieszany jest przynajmniej z 1/3 Pinot Noir)

Podawanie wina burgundzkiego

 

Jeżeli chodzi o podawanie win burgundzkich to zwracamy uwagę aby białe burgundy podawać w temperaturach wyższych niż inne białe wina czyli w okolicach: 12-14 st. C., natomiast czerwone w okolicach 16-18 st.C

Aktywne filtry

Availability: 5 In Stock

Maison Louis Latour jest jednym z najbardziej innowacyjnych producentów w Burgundii, zachowując jednocześnie swój tradycyjny wizerunek. Z myślą o rozszerzeniu działalności w 1979 r. dolina rzeki Ardèche z gliniastymi i wapiennymi glebami została wybrana jako idealne miejsce do produkcji wina Chardonnay. Chardonnay d'Ardèche dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej przez około 10 miesięcy. To świeże i łatwe do picia wino.

Availability: 2 In Stock

Zachwycający Chardonnay od François de Nicolay, gdzie sama nazwa winnicy jest znakiem wysokiej jakości. Winifikacja i butelkowanie odbywają się w jego starożytnej piwnicy w Savigny-Lès-Beaune i jest nieinterwencjonistyczne pod każdym względem: bez pompowania, bez filtracji i bez dodatków siarki. Popyt na jego wina rośnie z każdym kolejnym rocznikiem, ale wydaje się, że to tylko wzmacnia determinację François, by pozostać prawdziwym rzemieślniczym winiarzem.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé AOC

231,00 zł 207,90 zł -10%
Availability: 11 In Stock

Pouilly-Fuissé to nazwa miejscowości w Mâconnais produkującej bardzo charakterystyczne wino Chardonnay. Winnice produkujące to wino są częścią zapierającego dech w piersiach krajobrazu, w którym wapień i ciężka gliniasta gleba tworzą wyjątkowy „terroir”.

Availability: 2 In Stock

Wyjątkowy prowansalczyk nawiązujący do odmiany winorośli pochodzącej z regionu Bordeaux, Sémillon, która doskonale rozwija się na słonym terroir Clos Mireille. Posiadłość znajduje się bardzo blisko brzegu, z widokiem na Morze Śródziemne. Oprócz wszystkich zalet wody morskiej, suchego powietrza na zboczach wzgórz i obfitego słońca, wino korzysta również z łupkowej gleby, która nie zawiera wapienia. Zakochacie się!

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website