Vina Falernia Carmenere Reserva
Sztandarowy szczep Chile w wydaniu północnym - z najdalej na północ wysuniętej chilijskiej winnicy. Nawiązanie do europejskich korzeni tego szczepu.
Szczep Carmenere był mocno rozpowszechniony w XIX wieku w Medoc i Graves. To jedna z najstarszych odmian, które są znane w Europie. Po pladze filoksery zastąpiono go Merlotem. Obecnie znaczenia nabiera w Chile (gdzie nazywa się go też Grand Vidure). Tam też był on często mylony z Merlotem. Carmenere daje wina o głębokim kolorze, dobrze zbudowane, z krągłymi taninami z aromatami dojrzałych owoców leśnych. Ma średni potencjał starzenia.
Carménère to szczep winorośli o burzliwej historii, który swoje korzenie ma w regionie Bordeaux we Francji. Jest jednym z najstarszych szczepów używanych do produkcji tamtejszych win. Jednakże w XIX wieku niemal zniknął z europejskich winnic z powodu plagi filoksery, która zdziesiątkowała winnice w Bordeaux. Przy ponownym nasadzeniu winorośli w Bordeaux Carménère został zastąpiony przez łatwiejsze w uprawie odmiany, takie jak Cabernet Sauvignon i Merlot.
Szczęśliwie, Carménère został przypadkowo przetransportowany do Chile w połowie XIX wieku, gdzie był mylony z merlotem aż do 1994 roku. To właśnie wtedy francuski ampelograf, Jean-Michel Boursiquot, odkrył, że wiele z tego, co uważano za Merlota było w rzeczywistości Carménère. Wreszcie w 1998 roku Chile oficjalnie uznało Carménère jako odrębną odmianę.
Carmenere charakteryzuje się ciemną, intensywną barwą wina. Jeżeli chodzi o smak wina to, stanowi ono połączenie cech Merlota i Caberneta Sauvignon. W związku z tym można wyczuć w nim wyraźne nuty ciemnych owoców, wiśni, śliwek, a także aromat przypraw, ziół i papryki. Wino dojrzewające w beczkach może natomiast poszczycić się akcentami wanilii, czekolady oraz tytoniu. Wszechstronność wina Carmenere sprawia, że zyskuje uznanie wśród koneserów win, a dodatkowo stanowi atrakcyjną propozycję dla osób, poszukujących nowych smaków. Do jakich potraw pasuje to wino?
Wino Carmenere zwykle występuje w wytrawnej postaci i średnim stylu. Dzięki temu jest ono zrównoważone — wyczuwalna jest w nim lekka kwasowość i intensywność. W zależności od odmiany wino dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Świeże i owocowe wersje wina doskonale współgrają z sosami na bazie pomidorów, dlatego można zaserwować je do potraw z makaronu w pomidorowych sosach. Z kolei Carmenere, które dojrzewa w beczkach, doskonale podkreśa smak pieczonych mięs i potraw z grilla. Wina, w których wyczuwalne są wyraźne nuty przypraw, pasują natomiast do ostrzejszych dań kuchni azjatyckiej. To wszechstronne wino, które można wykorzystać na wiele okazji — wystarczy sięgnąć po wysokiej jakości propozycje!
Obecnie Carmenere jest głównie uprawiana w Chile, gdzie znajduje się najwięcej plantacji tego szczepu na świecie. Do najważniejszych regionów uprawy to Dolina Colchagua, Dolina Maipo, Dolina Cachapoal oraz Dolina Rapel. W tych regionach warunki klimatyczne i geograficzne sprzyjają długiemu okresowi wegetacyjnemu, co pozwala winogronom Carmenere osiągnąć pełną dojrzałość i rozwijać złożone aromaty.
Dolina Centralna jest największym regionem produkcji wina w Chile i obejmuje kilka kluczowych subregionów, w których uprawiana jest Carmenere. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne i glebowe, wina z Doliny Centralnej mogą się znacznie różnić w smaku i aromacie. Główne subregiony Doliny Centralnej to wspomniane wcześniej Dolina Maipo, Dolina Colchagua, Dolina Cachapoal i Dolina Curicó.
W Dolinie Maipo, na północy Doliny Centralnej, wina Carmenere mają zazwyczaj intensywny, głęboki czerwony kolor i smak dojrzałych owoców i kawy. Region ten jest znany z eleganckich win o złożonych aromatach.
Z kolei wina z Doliny Cachapoal charakteryzują się równowagą między słodkimi i kwaśnymi nutami owoców wiśni oraz zielonym pieprzem. Peumo, subregion w Cachapoal, produkuje jedne z najlepszych Carmenere w Chile, znane z pełnego ciała i słodkich aromatów czerwonych jagód.
Wina.pl to miejsce, w którym znajdziesz wysokiej jakości wina Carmenere pochodzące z różnych rejonów Chile. Dostępne są zarówno wytrawne, jak i półwytrawne propozycje, które urzekają swoim smakiem i równowagą. Warto zaznaczyć, że w asortymencie znajdują się wina w różnych przedziałach cenowych, co oznacza, że są one tak naprawdę dla każdego. Sprawdź szeroką ofertę win i przekonaj się samemu, jak wzbogaca smak potraw!
Jest 21 produktów.
Sztandarowy szczep Chile w wydaniu północnym - z najdalej na północ wysuniętej chilijskiej winnicy. Nawiązanie do europejskich korzeni tego szczepu.
Ciekawy blend Carmenere - Syrah, grona częściowo podsuszana są na krzakach przed zbiorem. Spora koncentracja, francuska beczka z umiarem.
Carmenere + amerykański dąb + appassimento = bogate, taniczne, złożone wino.
Atrakcyjne, aromatyczne i eleganckie wino ( 1 z naszych bestsellerów ) w gustownym opakowaniu. Niedrogi, elegancki prezent.
Podstawowe czerwone wino z Chile, obfite, aromatyczne, krągłe z owocowa słodyczą łagodzącą wytrawność.
To jeden z najlepiej ocenianych roczników w dziejach winnicy. Sąsiedzi z apelacji z takimi ocenami kilkukrotnie drożsi!
Świetna gran reserva od zasłużonego producenta chilijskiego. Cena/jakość.
Vina Carmen to prekursor w rekonstrukcji i promocji na świecie tego fantastycznego szczepu. Już od 1994 roku.
Carmen Premier 1850 to wino, która składa hołd Viña Carmen, pierwszej winnicy w Chile. Doświadczenie i wiedza znajdują odzwierciedlenie w nowoczesnych winach charakteryzujących się czystością i intensywnością owoców.
Proste i zrównoważone Carmenere z dużą ilością luzu, ciała i smaku.
Carmenere z serii "CABINA 56" upamiętnia pierwszego pick-upa należącego do Vicente Aresti założyciela winnicy. Używał go przez wiele lat podczas każdego zbioru. Ten model miał wielką charakterystyczną kabinę, dlatego od początku był nazywany "kabiną". Od ponad 60 lat ten klasyczny już pojazd należy do rodziny. Dziś można go zobaczyć w posiadłości Bella Vista.
James Suckling i 91 punktów: "Świeże, czarne porzeczki i rozgnieciony czarny pieprz oraz fiołki, ziarniste taniny i pikantność umami wraz z soczystym zwieńczeniem".