Rioja Reserva El Coto de Imaz
Klasyka z Rioja Alta - wzorzec reservy, który powinien być przechowywany w Sevres.
Rejon produkcji wina Rioja jest położony w dolinie rzeki Ebro. Areał, na którym uprawia się wina to dla Rioja Alta - 26.855 ha, Rioja Baja - 12.372 ha, Rioja Alavesa - 20.994 ha., czyli sumarycznie 60.171 ha (stan ze stycznia 2003). Maksymalny dozwolony poziom zbiorów to dla win czerwonych - 46.8 hl/ha ( może być powiększone w najlepszych latach przez Consejo Regulador )
Wina wyprodukowane zgodnie z normami określa się jako Denominación de Origen Calificada Rioja. Średnia roczna produkcja wynosi 200 milionów litrów, z czego 75% stanowią wina czerwone, pozostałe to białe i różowe. Wina Rioja są charakteryzowane poprzez appellation, w których, różne typy winogron, są dobierane w ramach dokładnego procesu selekcji gron w kilku podstrefach. Odmienne warunki glebowe i klimatyczne prowadzą do klasyfikacji produkcji wina na wspomniane podstrefy: Rioja Alta, Rioja Baja i Rioja Alavesa.
Rioja Alta jest położona w północnej części strefy La Rioja, sięgając od Logrono (384 m.n.p.m) do granic z Alavą na północnym i wschodzie, a na zachodzie do Burgos. Najważniejsze miasto winiarskie w regionie to Haro (479 m.n.p.m) a gleby to kreda i iły. Klimatem rządzi Atlantyk, ale dzięki skalistym osłonom Sierra de Cantabria winorośl ma doskonałe warunki rozwoju, chociaż w tej podstrefie zbiera się ją najpóźniej to jest aż w październiku, podczas gdy we wschodnim Alfaro kilka tygodni wcześniej. Najlepiej w tej części udaje się Garnacha oraz Tempranillo. Ponadto Mazuelo czyli Carignan. .
Rioja Alavesa jest położona w południowej części prowincji Alava, pomiędzy północną granicą La Rioja a wzgórzami Sierra de Cantabria. Stolicą tego okręgu jest Laguardia ( 635 m.n.p.m). Bogate w żelazo i kredę wapienne gleby i najzimnieszy klimat w Rioja sprzyjają uprawom Tempranillo.
Rioja Baja rozciąga się na południowy-wschód od Logrono aż do miasta Alfaro (301 m.n.p.m.). Na piaszczystych i wapiennych podłożach, w śródziemnomorskim klimacie, królestwo swoje odnalazł szczep Garnacha, chociaż uprawia się tu również pozostałe riojanskie szczepy.
Odmiany gron czerwone - Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano; białe - Viura, Malvasia, Garnacha Blanca.
Młode wino, w jego pierwszym lub drugim roku, charakteryzujące się jeszcze swą początkową świeżością i zapachem owoców.
Crianza - wino co najmniej trzyletnie, które spędziło co najmniej rok czasu w beczce i kilka miesięcy w butelce. Dla win białych minimalnym okresem dojrzewania w beczce jest okres 6 miesięcy.
Reserva - wybrane wina z najlepszych roczników, które stosownie do swej potencjalnej wspaniałości dojrzewały przez 3 lata, z czego co najmniej przez rok w dębowej beczce. W przypadku win białych okres dojrzewania wynosi 2 lata, z czego co najmniej 6 miesięcy w dębowej beczce.
Gran Reserva - wybrane wina z wyjątkowych roczników, które spędziły co najmniej 2 lata w dębowej beczce i 3 lata w butelce. Dla białych win okres dojrzewania wynosi 4 lata, z czego co najmniej 6 miesięcy w beczce.
W naszej ofercie znaleźć można również inne wina hiszpańskie. Polecamy!
Jest 72 produktów.
Klasyka z Rioja Alta - wzorzec reservy, który powinien być przechowywany w Sevres.
Rewelacyjna biała Rioja w bardzo atrakcyjnej cenie, rzadkość w swoim rodzaju. Warto.
Jedna z najlepiej rozpoznawalnych Rioja na świecie. Klasyk gatunku.
A to wzorzec Rioja Gran Reserva, minimum 5 lat dojrzewania w beczkach i butelkach a czasem i dłużej. W roczniku 2012 aż 97pkt/100 od Decantera.
Kupować i do piwnicy!
Typowa Crianza, owocowa, soczysta, z charakterystycznymi nutami wanilii, karmelu i śmietany. 12 miesięcy w barrique
Reserva od jednego z najlepszych producentów regionu Rioja, degustacja obowiązkowa.
Świetna Grand Reserva w atrakcyjnej jak na tą półkę cenie. Do tego 95 pkt od Decantera na 100 możliwych. Bodegas Ollara puka do czołówki riojańskiej!
Oparty na długiej tradycji Rioja - łączenie winogron z różnych terroir aby stworzyć klasyczny dla regionu styl wina. Kupaż idealny.
Viura to podstawowy biały szczep riojański - użyteczność przy stole ( nie tylko paella lub gazpacho )
Hiszpańskie wino z Rioja, o aromatach czerwonych owoców i przypraw. Świetne do czerwonego mięsa i dojrzałych serów.
Arienzo 2017 to pierwsze tzw. Vino de Zona markiza de Riscal, ponieważ jest w 100% wykonane z wybranych winogron Tempranillo i Graciano z winnic położonych w wyłącznie w Rioja Alavesa.
Wino Barón de Chirel pojawiło się po raz pierwszy w 1986 r. W wyniku eksperymentalnej produkcji przy użyciu selekcji winogron z bardzo starych winorośli, w wieku od 80 do 110 lat, o bardzo niskiej wydajności i wysokiej jakości. Wino produkowane jest na bardzo ograniczoną skalę i tylko w najlepszych latach, w których charakter winnicy, gleby i odmiany są wyrażone jako jedna, harmonijna całość. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 26ºC, a okres maceracji nie przekracza 12 dni. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w małych drewnianych kadziach o pojemności 20 000 litrów, a następnie wino jest leżakowane przez 20 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego