Oparte na odalkoholizowanej mieszance winogron Merlot i Pinot Noir, delikatnie odalkoholizowane w niskich temperaturach, aby zachować charakterystyczne cechy winogron i dostarczyć najbardziej autentycznego doświadczenia bezalkoholowego dla świadomego konsumenta.
półwytrawne
półwytrawne
Wina półwytrawne to kategoria win, które ma bardzo wielu zwolenników. Jest dosyć szeroka grupa win białych, gdzie poziom cukru najczęściej zawiera się w granicach od 4 do 12 g na 1 litr. Wino półwytrawne może być więc na granicy 4 g/L i dawać wrażenie wytrawności dzięki wysokiej kwasowości.
Co więcej, w niemieckim systemie apelacyjnym wino białe wytrawne może mieć nawet 9 g/L cukru ale tylko wtedy gdy jego kwasowość nie jest niższa niż 2 pkt (czyli np. 7,1 g kwasu). Reasumując nie zawsze wina, które mają cukier resztkowy powyżej 4 g a mniej niż 12 są na pewno półwytrawne.
Wina półwytrawne i ich uprawa
Białe wina półwytrawne udają się szczególnie dobrze w rejonach upraw rieslinga, muller thurgau, kernera czyli w niemieckojęzycznej części Europy. Oprócz tych oczywistych kierunków produkcji białe wina półwytrawne możemy znaleźć praktycznie w każdej części świata. Na myśl przychodzą nam np. portugalskie vinho verde, alzackie gewurztraminery czy gruzińskie alazani.
Z kolei czerwone wina półwytrawne są produkowane w różnych regionach na całym świecie, gdzie warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają uprawie winorośli. W Europie popularne są regiony takie jak Bordeaux we Francji, czy też Hiszpański region Rioja. Wiele regionów, z których pochodzą czerwona wina półwytrawne istnieją także we Włoszech, a także - poza Europą - w Chile, Australii, czy Stanach Zjednoczonych.
Do czego pasuje wino półwytrawne?
Wino półwytrawne to alkohol, który doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. Jego równowaga pomiędzy delikatną słodyczą a kwasowością sprawiają, że pasuje zarówno do delikatnych smaków, jak np. ryby, kurczak czy indyk, jak również do bardziej wyrazistych dań, jak cielęcina czy makarony. Niezależnie od tego, czy to wykwintny deser czy też lekka przystawka, wino półwytrawne podkreśli smaki potrw znajdujących się na talerzu. Bardzo dobrze sprawdza się również w towarzystwie pasztetów i grzybów pogłębiając ich smak.
Dobre wino półwytrawne - czyli jakie?
Dobre wino półwytrawne można wybrać ze względu na własne preferencje smakowe lub parametry. Kierując się gustem, warto zwrócić uwagę na opis aromatu i smaku wina półwytrawnego, które przeważnie posiada nuty ziołowe i cytrynowe. Jeżeli chodzi o parametry, to wino półwytrawne jest zdecydowanie słabsze, niż alkohol wytrawny. W zależności od cukru resztkowego może mieć ono bardziej słodki lub wytrawny charakter. Tym, czym zdecydowanie nie warto się kierować jest cena - wartościowe i smaczne wino półwytrawne jest rezultatem długotrwałej pracy, co przekłada się na wyższą cenę.
Wina półwytrawne w ofercie Wina.pl
W ofercie Wina.pl znajdziesz szeroki wybór wysokiej jakości win półwytrawnych, zarówno czerwonych, jak i białych, pochodzących z różnych regionów świata i uprawianych z różnych odmian winogron. Każde z tych win wyróżnia się wyjątkowym smakiem, aromatem i doskonałą równowagą między słodyczą a kwasowością. Niezależnie od tego, czy szukasz alkoholu na specjalną okazję, prezent dla bliskiej osoby czy też win do codziennego obiadu, w ofercie Wina.pl znajdziesz wina półwytrwane dopasowane do swoich preferencji.
Jest 68 produktów.
Château del ISH to wielokrotnie nagradzane wino musujące bezalkoholowe. Oparte na odalkoholizowanej mieszance winogron Pinot Blanc i Silvaner, delikatnie odalkoholizowane w niskich temperaturach, aby zachować charakterystyczne cechy winogron i dostarczyć najbardziej autentycznego doświadczenia bezalkoholowego dla świadomego konsumenta.
Ma typowy owocowy bukiet przypominający jabłka, z nutą banana i brzoskwini. W ustach świeże, aromatyczne i aksamitne z przyjemną krągłością.
Białe półwytrawne wino stworzone z portugalskiego szczepu Fernao Pires przez potenta w regionie półwyspu Setubal.
Castelao na półwytrawnie. Moc i owocowość szczepu zachowana a zredukowana kwasowość pozwoli cieszyć się tym winem amatorom win półwytrawnych.
Lekkie, rześkie uniwersalne Vinho Verde z Caves Campelo, która tworzy historię regionu od 1951 roku. Na każdą okazję.
Ujmujący świeżością z delikatnym musem, przykład świetnie skrojonego Vinho Verde, które prosi o kolejny łyk.
Litrami.
Atrakcyjne, aromatyczne półwytrawne wino włoskie. Producent uznanego Primitivo - wie co może się podobać. Zreszta Primitivo obok Negroamaro to głowy składnik tego wina.
Niezobowiązujące, lekkie, półwytrawne wino o jasnej cytrynowej barwie. . Wino lekkie, świeże, soczyste, z minimalną kwasowością.
Treściwe, aromatyczne, półwytrawne wino pochodzące z włoskiej Pugli. Dobry przykład, źe czerwone wino półwytrawne potrafi zaskoczyć jakością również miłośników win wytrawnych.
Mureda jest największą winnicą w Europie posiadającą certyfikaty do produkcji ekologicznych win. Rodolia Chardonnay 0% wyróżnia się wyrazistym owocowym aromatem, orzeźwiającym charakterem dzięki połączeniu tradycyjnych metod produkcji z nowoczesnymi technologiami dealkoholizacji.
Bezalkoholowe wino Bodegas Mureda Rodolia Merlot 0% to ekologiczne czerwone wino bez zawartości alkoholu, produkowane przez hiszpańską winnicę Mureda, największą w Europie posiadającą certyfikaty do produkcji ekologicznych win.
Cooperativa Agrícola de Felgueiras założona w 1957 r., rozwijała się i prosperowała, ugruntowując swoją pozycję jako solidny producent win dobrych jakościowo w atrakcyjnych cenach.
Mosaico de Portugal Branco Vinho wytwarzane jest z tradycyjnych odmian regionu. To wino o świeżym profilu, bardzo orzeźwiające i owocowe, o zrównoważonej kwasowości. Świetnie komponuje się z sałatkami, daniami z ryb i owoców morza lub może być podawany samodzielnie.
Wzorcowe białe wino półwytrawne o sporej aromatyczności. Egzotyczne owoce i miękki, delikatny smak.
Półwytrawne czerwone wino jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi uprawianej w winnicach mikrostrefowych w Kakheti we wschodniej Gruzji.
Smakowity codzienny Merlot z Abruzji, żywy ale miękki - na pewno znajdzie wielu fanów.
Ma typowy owocowy bukiet przypominający jabłka, z nutą banana i brzoskwini. W ustach świeże, aromatyczne i aksamitne z przyjemną krągłością. Butelka 375 ml - w sam raz do lunchu dla 2 osób.
770 Miles Zinfandel Rosé on Vivino
Kalifornijski White Zinfandel, czyli jak sama nazwa wskazuje wino różowe, półwytrawne, lekkie łatwe i przyjemne. Idealne na piknik i imprezę.
Delikatne, półwytrawne ale ze świeżym "drajwem" - z łagodnym musowaniem. Klasyczne vinho verde.
Swoista ciekawostka Gewurztraminer z mocno egzotycznych okolic.
Aksamitnie gładki kupaż ze słonecznej Sycylii z wyczuwalną słodyczą w tle
Jasny rubinowy kolor z odcieniami granatu. intensywny bukiet z nutami wiśni i śliwek, przyprawami i nutami śródziemnomorskich ziół; mocne wino o przyjemnie świeżym posmaku
Półwytrawne, obfite w smaku wino z Langwedocji.
Wino półsłodkie z bardzo przyjemnego w odbiorze szczepu - Gros Manseng. Będzie przebój!
Wino wytwarza się zgodnie z tradycyjną metodą Governo, gdzie w momencie rozpoczęcia drugiej fermentacji dodaje się suszonych winogron.
Delikatne, lekkie prosecco frizzante - idealne na wiosenno/letni piknik.
Świetny kompan dań kuchni azjatyckiej, wino idealnie zbalansowane jak okrąg, czyli w języku japońskim "maru".
Feinherb - przyjemny kwiatowy zapach, dobry owoc - to przykład świetnego półwytrawnego niemieckiego rieslinga w dobrej cenie.
Najbardziej popularny sycylijski szczep Nero d'Avola(25%) + jeden z najbardziej popularnych międzynarodowych szczepów Syrah(75%) to idealne połączenie dające nam miękkie, niesamowicie przyjemne wino o wspaniałej strukturze.
Corte Rose Cuvee to prosecco o bladożółtym kolorze, delikatnym i trwałym perlage, delikatnym zapachu i smaku owoców i kwiatów, harmonijny w lekko słodkawej strukturze.
Nie możesz pić a chciałbyś mimo wszystko wino? Polecamy bezalkoholowe wino od znanego hiszpańskiego producenta. 0.0% alkoholu a przyjemność spora.
Delikatne, atrakcyjne i "żywe" wino oparte na 3 szczepach: neuburger, welschriesling i gruner veltliner.
Mnóstwo przyjemności za rozsądną ceną.
Tylko dlatego, że pijesz coś bezalkoholowego, nie oznacza, że musisz rezygnować ze smaku i jakości dobrego białego wina. Projekt DR. LO RIESLING chce pokazać, że wino bezalkoholowe może być bardzo smaczne, wszechstronne i bezkompromisowe pod każdym względem. Bazą do produkcji bezalkoholowych DR LO są autentyczne mozelskie Rieslingi o niskiej zawartości alkoholu i naturalnej słodyczy winogron, która idealnie równoważy się z typową dla tego regionu przyjemną kwasowością.
Harmonijny alzacki pinot blanc - spróbuj to wino z aromatycznymi daniami kuchni azjatyckiej.
Różowe, półwytrawne Cuvee na bazie Cabernet Cortis i Zweigelta oraz Pinot Noira z krakowskiej winnicy, idealny do lekkiej kuchni.
