Białe Alazani Valley to wino wytwarzane z odmiany winorośli Rkatsitli i Mtswane uprawianych w dolinie rzeki Alazani w regionie Kachetia.
wina do ciast, deserów i tart
wina do ciast, deserów i tart
Wino do ciasta - doskonałe uzupełnienie
Jeśli pragniesz podkreślić walory smakowe serwowanych wypieków, sięgnij po wino do ciast i deserów, które udostępniamy w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Dzięki dobraniu odpowiedniego produktu uda Ci się uwydatnić aromat lub urozmaicić smak. Nasz sklep internetowy to idealne miejsce, żeby nabyć najlepsze, starannie wyselekcjonowane i dokładnie sprawdzone przez ekspertów wino do deseru czy ciasta. Zdobyte na przestrzeni lat doświadczenie sprawia, że oferujemy klientom jedynie gatunkowe trunki z uznanych regionów, które są cenione na całym świecie i słyną z najwyższej jakości oraz precyzyjnych sposobów produkcji.
Wina do różnorodnych deserów
Intensywne torty, czekoladowe brownie, owocowe tarty albo słodkie bezy - desery nie są jednakowe. Dlatego też nie ma uniwersalnego trunku, który będzie pasować do wszystkich słodkości. A sam wybór idealnego wina do deseru opiera się na kilku kluczowych zasadach. Przede wszystkim wino powinno być równie słodkie lub słodsze niż deser, aby harmonijnie współgrać z jego intensywnością. Różnorodność deserów wymaga zróżnicowanego podejścia, dlatego warto zwrócić uwagę na kilka typów win, które doskonale odnajdą się w towarzystwie słodkich pyszności. Przykładowo, desery czekoladowe wymagają win o wyrazistym charakterze, które nie zostaną przytłoczone przez intensywność czekolady, a te z orzechami będą idealnie komponować się z winami o korzennych nutach.
Czy kolor wina do ciasta ma znaczenie?
Tak! Kolor wina jest istotny przy wyborze odpowiedniego trunku do ciasta, jednak nie jest to zasada bez wyjątków. Zależności te wynikają głównie z charakterystyki smakowej konkretnych rodzajów win i deserów. Z reguły do jasnych deserów dobiera się wina jasne, a do tych ciemnych - czerwone. A to dlatego, że białe i różowe wina, często charakteryzujące się delikatniejszym smakiem. Są świetnymi partnerami dla lżejszych, owocowych czy kremowych ciast. Z kolei czerwone wina, zwłaszcza te słodkie lub półsłodkie, zazwyczaj mają intensywniejszy smak i mogą świetnie pasować do ciast o głębokim, bogatym charakterze.
Wino do tortów - jakie wybrać?
Torty i ciasta z kremem, jak również i te owocowe, wymagają win o szczególnych cechach. Do ciast z kremem świetnie sprawdzą się wina z wyraźną kwasowością i nieco niższą słodyczą. Z kolei do ciast owocowych doskonale pasują lekkie, półsłodkie wina różowe, które swoimi delikatnymi nutami owocowymi doskonale uzupełniają smak deserów. A słodkie torty powinny iść w parze z równie słodkim alkoholem. W takim razie, czy szampan dobrze sprawdzi się podany w towarzystwie tortu? Taka kompozycja zazwyczaj narusza zasadę mówiącą o podobnej słodkości wina i ciasta. Dlatego do tego zadania lepsze będzie wino słodkie lub półsłodkie.
Wina do deserów w ofercie Wina.pl
Asortyment jest wyjątkowo szeroki, dlatego jesteśmy pewni, że odnajdziesz w nim trunek wpisujący się w Twoje preferencje. W tej kategorii nasz sklep internetowy z winem gromadzi alkohole do ciasta i deserów, które wyróżniają się słodkimi aromatami dojrzałych, starannie wyselekcjonowanych owoców. Są pełne delikatnych, lecz wciąż wyczuwalnych nut, które odpowiednio komponują się ze słodkimi pysznościami. Aby znaleźć wino do deseru, które spełni wszystkie oczekiwania, warto eksperymentować z różnymi gatunkami i kolorami.
W naszej ofercie znajdziesz również wina dopasowane do wielu innych dań. Polecamy między innymi wina do dań kuchni azjatyckiej.
Jest 89 produktów.
770 Miles Zinfandel Rosé on Vivino
Kalifornijski White Zinfandel, czyli jak sama nazwa wskazuje wino różowe, półwytrawne, lekkie łatwe i przyjemne. Idealne na piknik i imprezę.
Piemonckie, aromatyzowane, białe musujące Fragolino, słodkie i mocno owocowe, soczyste i świeże, przyjemnie orzeźwiające.
Azzulo Campo de Borja to urzekające białe wino skomponowane w równych proporcjach z gron Viura i Chardonnay. Jest młode, świeże i delikatne perliste. Piękna, morsko-niebieska butelka!
Lekkie Fragolino Rosso, klasyka słodkiego musującego napoju na bazie wina. Mnóstwo owcu i frajdy!
Wyjątkowa pozycja o niepowtarzalnym, bursztynowym kolorze, dla miłośników słodkich win w przystępnej cenie
Naturalne półsłodkie wino wytwarzane z autochtonicznych winogron tsolikauri uprawianych w mikro strefie Twiszi w regionie Leczchumi.
Słodkie taniny odpowiadają za kręgosłup tego dobrze zbudowanego półsłodkiego, południowoafrykańskiego, czerwonego wina, prowadząc do przyjemnego finiszu. Na piknik!
Czerwone naturalnie półsłodkie wino wyprodukowane ze szczepu Saperavi w mikro strefie Kindzmarauli w regionie Kacheti.
LOOSEN UP czyli po polsku "wyluzuj" to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych - braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa + aktrakcyjne wino.
Półsłodkie wino z aromatycznych gron Grillo, Moscato i Viognier.
Duchessa Lia Banchetto Rosso, czyli słodkie wino musujące z gron Merlot, Dolcetto i Barbera które można pić o każdej porze dnia, nawet rano. Urzekające na swój sposób!
Musujące, piemonckie Duchessa Lia Moscato Spumante Dolce. Naturalnie słodki smak, delikatne i trwałe perlage: do odkorkowania w towarzystwie, aby podkreślić radość i słodycz bycia razem.
W celu zachowania szlachetnego i typowego dla tej odmiany zapachu i smaku cały proces produkcji wina począwszy od zimnej maceracji z redukcją tlenu do fermentacji w kontrolowanej temperaturze jest starannie kontrolowany.
Dr Loosen Riesling Semi Sweet uosabia eleganckie i pikantne cechy winnic Mosel z łupkową glebą. Strome, południowe zbocza Mozeli tworzą idealny klimat dla Rieslinga, dając winorośli idealną ekspozycję na słońce przy ogólnie chłodnym klimacie. Warunki pozwalają winogronom powoli dojrzewać, zachowując kwasowość równoważącą słodycz gron.
Moscato d'Asti, znane i cenione wino z Piemontu, naturalnie słodkie i przyjemnie perliste, z gron dojrzewających na stromych i nasłonecznionych wzgórzach na pograniczu prowincji Cuneo, Asti i Alessandria. Kwiatowo-owocowe aromaty i zaskakująca lekkość.
Słodka Enesencia jest wynikiem pozostawienia winogron Monastrell do wyschnięcia do postaci rodzynki naturalnie na winorośli.
La Charmeuse, uwodzicielka z odmiany Semillon, ze zrównoważonych upraw, ze starych krzewówod, nawet 120 letnich. Jak sama nazwa wskazuje, od ponad stu lat uwodzi klientów Château de Gaudou czarującą, miodową słodyczą.
Urokliwy i cudownie pachnący kupaż dwóch Moscateli, tego z Alejandrii i drugiego o małych, zwartych owocach (Grano Menudo). Letni, śródziemnomorski sen!
Specjalna edycja półsłodkiego Cuvee Blanc - zwiększony udział Hibernala, więcej słodyczy ale wciąż perfekcyjny balans.
Cudowne równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością - przebój w tej cenie i klasie.
Jasnoczerwony ceglany kolor. Delikatne orzechowe aromaty z nutą suszonych owoców. W ustach bardzo dobrze zbalansowany z młodzieńczym, owocowym, soczystym charakterem integrującym się z długim wykończeniem.
Czerwone, świeże, słodkie, przyjemnie aromatyczne Brachetto d'Acqui czyli słodkie wino musujące wytwarzane z rodzimych winogron Piemontu, pochodzących z regionu Acquese. Brachetto to wino o delikatnych i cudownie owocowych aromatach, które elegancko, z gracją i harmonią towarzyszy uroczystym chwilom lub okazjom, kiedy potrzeba odrobiny słodyczy.
Arogancka Żaba w wersji BIO na bazie Chardonnay z okolic Limoux. Doskonała w kuchni, ale również solo jako genialnie relaksujący napój.
Divin Raisin Pinot Noir 0,0 to znakomita propozycja dla zwolenników rosnącego trendu win bezalkoholowych. Wino to oferuje jakość i aromatyczne bogactwo Pinot Noirów z Doliny Loary, ale bez efektów alkoholu.
Ruby charakteryzuje się intensywnym, ciemnoczerwonym kolorem i bogatym smakiem owoców, takich jak jeżyny, wiśnie i czarne porzeczki. Wino to jest młode i świeże, z delikatnymi nutami dębowymi i przyprawowymi. Ruby jest doskonałym winem deserowym, które można podawać z ciastami, czekoladą lub serami.
Tawny dojrzewa w beczkach przez długi okres czasu, zwykle od 10 do 40 lat. W trakcie dojrzewania wino traci swój intensywny kolor i nabiera bursztynowego odcienia, stąd nazwa Tawny (ang. tawny - płowy).
Jabłkowe, tak, jabłkowe wino musujące powstające metodą szampańską i dojrzewające na osadzie przez ponad 12 miesięcy! 70-letnie drzewa i stare odmiany. To jedyne takie wino w Polsce i jedno z nielicznych na świecie.
Półsłodki Tokaj ze szczepu Sargamuskotaly, bardzo aromatyczne i zbalansowane.
Hiszpanie produkują w Andaluzji popularne na cały świat wzmacniane wina Sherry. Tutaj wersja Cream od jednego z najstarszych na rynku producentów tego niesamowitego wina.
Słodkie, likierowe wino wytwarzane ze szczepu Moskatel, idealnie wkomponowane w kwasowość. Czysta przyjemność.
Słodkie, wzmacniane białe wino z Tejo, leżakowane w dębinie, dzięki czemu bogate jest w aromaty wanilii, migdałów, karmelu. Do deseru lub poobiedniej kawy - podawać schłodzone. Pojemność 500 ml.
Bardzo popularny w Polsce rodzaj tokaju, o znajomo brzmiącej nazwie - szamorodni.
Lune de Miel czyli miesiąc miodowy u boku słodkiego i czarującego Petit Manseng. Nie bójcie się przesłodzenia, bo czuwa nad tym znakomita kwasowość!
Niepowtarzalny trunek o właściwej nazwie miodu pitnego gronowego, połączenie soku w winorośli z różnymi gatunkami miodu daje rewelacyjne efekty.
Monbazillac to AOC dla słodkich win nie tak sławnych, ale tez dzięki temu, nie tak drogich jak ich sąsiedzi z Sauternes. Znakomita alternatywa dla ceny, ale nie dla jakości. Nie zawiedziesz się z pewnością.
