Vin Santo Felsina
Słynne deserowe, “święte” toskańskie wino. Vin Santo to oleiste, gęste wino o bursztynowo – brunatnej poszacie.
Jeśli pragniesz podkreślić walory smakowe serwowanych wypieków, sięgnij po wino do ciast i deserów, które udostępniamy w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Dzięki dobraniu odpowiedniego produktu uda Ci się uwydatnić aromat lub urozmaicić smak. Nasz sklep internetowy to idealne miejsce, żeby nabyć najlepsze, starannie wyselekcjonowane i dokładnie sprawdzone przez ekspertów wino do deseru czy ciasta. Zdobyte na przestrzeni lat doświadczenie sprawia, że oferujemy klientom jedynie gatunkowe trunki z uznanych regionów, które są cenione na całym świecie i słyną z najwyższej jakości oraz precyzyjnych sposobów produkcji.
Intensywne torty, czekoladowe brownie, owocowe tarty albo słodkie bezy - desery nie są jednakowe. Dlatego też nie ma uniwersalnego trunku, który będzie pasować do wszystkich słodkości. A sam wybór idealnego wina do deseru opiera się na kilku kluczowych zasadach. Przede wszystkim wino powinno być równie słodkie lub słodsze niż deser, aby harmonijnie współgrać z jego intensywnością. Różnorodność deserów wymaga zróżnicowanego podejścia, dlatego warto zwrócić uwagę na kilka typów win, które doskonale odnajdą się w towarzystwie słodkich pyszności. Przykładowo, desery czekoladowe wymagają win o wyrazistym charakterze, które nie zostaną przytłoczone przez intensywność czekolady, a te z orzechami będą idealnie komponować się z winami o korzennych nutach.
Tak! Kolor wina jest istotny przy wyborze odpowiedniego trunku do ciasta, jednak nie jest to zasada bez wyjątków. Zależności te wynikają głównie z charakterystyki smakowej konkretnych rodzajów win i deserów. Z reguły do jasnych deserów dobiera się wina jasne, a do tych ciemnych - czerwone. A to dlatego, że białe i różowe wina, często charakteryzujące się delikatniejszym smakiem. Są świetnymi partnerami dla lżejszych, owocowych czy kremowych ciast. Z kolei czerwone wina, zwłaszcza te słodkie lub półsłodkie, zazwyczaj mają intensywniejszy smak i mogą świetnie pasować do ciast o głębokim, bogatym charakterze.
Torty i ciasta z kremem, jak również i te owocowe, wymagają win o szczególnych cechach. Do ciast z kremem świetnie sprawdzą się wina z wyraźną kwasowością i nieco niższą słodyczą. Z kolei do ciast owocowych doskonale pasują lekkie, półsłodkie wina różowe, które swoimi delikatnymi nutami owocowymi doskonale uzupełniają smak deserów. A słodkie torty powinny iść w parze z równie słodkim alkoholem. W takim razie, czy szampan dobrze sprawdzi się podany w towarzystwie tortu? Taka kompozycja zazwyczaj narusza zasadę mówiącą o podobnej słodkości wina i ciasta. Dlatego do tego zadania lepsze będzie wino słodkie lub półsłodkie.
Asortyment jest wyjątkowo szeroki, dlatego jesteśmy pewni, że odnajdziesz w nim trunek wpisujący się w Twoje preferencje. W tej kategorii nasz sklep internetowy z winem gromadzi alkohole do ciasta i deserów, które wyróżniają się słodkimi aromatami dojrzałych, starannie wyselekcjonowanych owoców. Są pełne delikatnych, lecz wciąż wyczuwalnych nut, które odpowiednio komponują się ze słodkimi pysznościami. Aby znaleźć wino do deseru, które spełni wszystkie oczekiwania, warto eksperymentować z różnymi gatunkami i kolorami.
W naszej ofercie znajdziesz również wina dopasowane do wielu innych dań. Polecamy między innymi wina do dań kuchni azjatyckiej.
Jest 89 produktów.
Słynne deserowe, “święte” toskańskie wino. Vin Santo to oleiste, gęste wino o bursztynowo – brunatnej poszacie.
Skoncentrowana słodycz przemrożonych gron i świeżość Veltlinera.
Świetny słodki riesling od cenionego i uznanego producenta znad Mozeli. Wina pochodzą z bardzo starych, nie szczepionych krzewów, uprawiany na stromych tarasach i skalistym podłożu.
Szukasz czegoś przyjaznego dla tajskiej lub innej azjatyckiej kuchni? Ten riesling rozwiązuje wszelkie problemy.
Tradycyjne i historyczne wino, produkowane jak donoszą źródła juz 200 lat p.n.e. Cenione szczególnie przez papieży.
Kupaż szczepów typowych dla Thermenregion. Rotgipfler to aromatyczny szczep, skrzyżowanie Traminera i Roter Veltlinera, dający wina potężne, mocno alkoholowe i dobrze nadający się do przechowywania piwnicy. Tradycyjnie łączony z Zierfandlerem, szczepem o czerwonym zabarwieniu, dającym wina słodkie o wysokiej kwasowości.
Słodkie wino od atakującego szpicę polskie winiarstwa producenta Kojder. Winnica usytuowana w województwie pomorskim z unikatową glebą piaszczysto-gliniasta z udziałem kredy. Jako jedyna winnica w Polsce posiada certyfikat uprawy ekologiczne ECOVIN.
Historyczny, ostatni rocznik 3 puttonyos tokaja. Od 2013 praktycznie tylko tokaje powyżej 120 g cukru na litr będą mogły mieć określenie aszu. Warto spróbować, chociażby z tego powodu.
Producent produkuje tokaje w dosyć oldskulowym stylu, długo dojrzewają w starych beczkach.Tu jeden z jego sztandarowych produktow
Bardzo popularny w Polsce rodzaj tokaju, o znajomo brzmiącej nazwie - szamorodni.
Wino naturalnie słodkie o nasyconej bursztynowej barwie, wyraźnie oleiste, przepełnione aromatami dojrzałych owoców egzotycznych, gruszki w syropie, konfitury brzoskwiniowej, miodu z delikatnymi, korzennymi niuansami. Przyjemnie zaakcentowana kwasowość sprawia, że wino zachowuje świeżość, nie męczy i jest idealnym partnerem do słodkich sałatek lub pleśniowych serów.
Świetny słodki riesling od cenionego i uznanego producenta znad Mozeli. Wina pochodzą z bardzo starych, nie szczepionych krzewów, uprawiany na stromych tarasach i skalistym podłożu.