Vertente Niepoort
Najbardziej 'miękkie' z czerwonych win od Niepoorta co wcale nie oznacza, że to mało poważne wino.
Niepoort to rodzinna firma winiarska znana z produkcji win Porto oraz win stołowych w Dolinie Douro, w północnej Portugalii. Powstała w 1842 r. z siedzibą w Vila Nova de Gaia w Porto.
Niepoort to niezależna firma rodzinna od 1842 roku. Przez pięć pokoleń firma pomyślnie przechodziła z rąk do rak kolejnych pokoleń Nieportów i w większości przypadków starsze i młodsze pokolenie pracowało ramię w ramię przez długi czas. W tej chwili z entuzjazmem czekają na przyszłą, szóstą generację, przewidując bliską współpracę.
Do 2017 r. firma prowadzona była w 5 pokoleniu przez siostrę i brata, Verenę i Dirka Niepoortów, jednach ich drogi rozeszły się i obecnie Dirk sam realizuje swoje projekty z dużym powodzeniem, ciesząc się opinią wizjonera, geniusza i wytrawnego winiarza. Nie na darmo w świecie winiarskim Niepoort nazywany jest "Rolls Royce of Port".
Misją Niepoorta od zawsze była chęć bycia graczem niszowym, produkować charakterystyczne wina Porto i Douro, łącząc wielowiekową tradycję z innowacyjnością, z nastawieniem na jakość a nie ilość, zachowując wysokie standardy. Jest to kontynuowane do dziś dzięki nowym projektom winnic produkujących wytrawne, naturalne wina w trójkącie Douro - Bairrada – Dão.
Portfolio Niepoorta obejmuje wszystkie style Porto, w tym Tawny, LBV i białe Porto. Pierwotnie Niepoort był znany ze swoich Porto Colheita. Z czasem nastała moda na Vintage Port, więc położył nacisk właśnie na ten styl, co przyniosło mu sławę najlepszych Vintage Port w regionie. Niepoort produkuje również gamę win spokojnych stołowych, na czele z eleganckimi, ale potężnymi winami czerwonymi Batuta i Charme. Oba są uważane za jedne z najlepszych win w Portugalii. Pod nazwą Redoma, z autochtonicznych odmian, produkowana jest linia spokojnych win czerwonych, różowych i białych.
Jest 19 produktów.
Najbardziej 'miękkie' z czerwonych win od Niepoorta co wcale nie oznacza, że to mało poważne wino.
Białe wino od Dirka Niepoorta z rzadko spotykanych szczepów.
Pierwsze z serii 'wielkich win' od Dirka Niepoorta. Klasyk.
Legendarne już i trudno dostępne eksperymentalne wino od Dirka Niepoorta.
Nat Cool jest naturalnie „cool and funky”. Reprezentuje nowatorską koncepcję zapoczątkowaną przez Niepoorta, w ramach której różni producenci połączyli siły, aby stworzyć lekkie, łatwe w piciu wina w dychu pet nat. W regionie Vinho Verde wyprodukowano wino typowe dla tego regionu - wino, które nawiązuje do „mętnych” win z przeszłości, które były butelkowane z resztkowym cukrem i drobnym osadem, a następnie poddawane ponownej fermentacji w butelce. Witamy w świecie Nat Cool!
Diálogo Branco to doskonały przykład stylu Niepoort: surowego i głęboko mineralnego. Jest to świeże białe wino z nutami ziół i cytrusów w nosie oraz młodzieńczym charakterem, który jednak obiecuje duży potencjał starzenia. W sumie wino o wielkiej finezji i elegancji, zakończone elektryzującym wykończeniem.
Najbardziej 'miękkie' z czerwonych win od Niepoorta co wcale nie oznacza, że to mało poważne wino.
Wino od Dirka Niepoorta starzone w amforach od 6-8 miesięcy. Stare, 40-50 letnie krzewy - dla koneserów tego stylu. W litrowych butelkach.
Z misją poszanowania bioróżnorodności reaktywowano kilka starych białych winorośli w Dão, wykraczając poza odmianę Encruzado, która dominuje w regionie. Ta etykieta jest wynikiem połączenia prawie zapomnianych odmian, takich jak m.in. Borrado das Moscas, Rabo de Ovelha, Cercial.
Zaangażowanie Niepoorta w region Dao sięga 2012 roku. Tworzy finezyjne wina ze starych krzewów Touriga Nacional, Jaen, Tinta Pinheira i Alfrocheiro.
Wraz z przejęciem Quinta de Baixo w 2012 roku, możliwe stało się odtworzenie marki Lagar de Baixo, zmierzającej w kierunku wina o klasycznej stylistyce, które podkreśla szlachetność Baga uprawianego w Bairrada. Czerwony Lagar de Baixo jest wynikiem połączenia bardzo starych i młodszych krzewów winorośli.
Kolor złoto-brązowy. Aromat orzechów i migdałów. Na podniebieniu świeże, skoncentrowane, ze spirytusowymi nutami na finiszu, będącymi efektem wydłużonego okresu dojrzewania w małych, starych dębowych beczkach.