Białe półsłodkie wino Santo Isidro stworzone z portugalskiego szczepu Fernao Pires przez potenta w regionie półwyspu Setubal.
półsłodkie
półsłodkie
W niemieckich, francuskich, włoskich czy gruzińskich winnicach powstaje doskonałe wino białe półsłodkie produkowane z różnych szczepów winorośli. Należą do nich przede wszystkim słynące na całym świecie ze swej jakości alkohole z gron szczepu Riesling. Ta odmiana winogron pozwala stworzyć eleganckie wino o złożonym bukiecie. Szczególnie dobre warunki wzrostu tego gatunku występują w Niemczech, Austrii, Alzacji, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Nowej Zelandii.
Jakościowe wina półsłodkie ze świata
Wśród win białych półsłodkich można znaleźć klasyczne alkohole, np. z apelacji Bordeaux w stylu moelleux, jak i delikatnie musujące Moscato d’Asti z włoskiego Piemontu. Zalicza się nich też:
- cavę produkowaną metodą szampańską,
- prosecco poddawane drugiej fermentacji nie w butelkach, lecz w ciśnieniowych kadziach.
Każdy z tych cenionych przez koneserów alkoholi ma inny bukiet wynikający m.in. z pochodzenia i odmiany winogron, warunków uprawy oraz czynników klimatycznych. Przed otwarciem butelki warto zapoznać się informacjami na temat zdobytych przez te alkohole nagród i wyróżnień i dowiedzieć się, z jakimi potrawami najlepiej je serwować.
Białe wino półsłodkie — smak i aromat
Białe wino półsłodkie to jeden z popularniejszych rodzajów wina, a jego atrakcyjność tkwi głównie w delikatności — dzięki temu, nawet osoby, które na co dzień nie piją wina, polubią jego smak. To właśnie dzięki uniwersalności i umiarkowanej słodyczy, wina te są wybierane na różne uroczystości. Świetnie trafia ono bowiem w różne gusta i preferencje.
Z czym podawać białe wino półsłodkie?
Białe wino półsłodkie idealnie sprawdzi się jako aperitif, czym przygotuje podniebienie na kolejne smaki. Wino w tym smaku świetnie komponuje się także z różnymi potrawami. Warto podawać je do sałatek owocowych dla pokreślenia świeżości owoców, a także w duecie z deserami, dla wzmocnienia smaku słodkich przekąsek. Można serwować go również z grillowanymi warzywami, kurczakiem i delikatnymi serami. To wyjątkowe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie delikatne wina, a także nieskomplikowane kombinacje.
Półsłodkie białe i uniwersalne wino
Półsłodkie białe wino stanowi doskonały wybór dla miłośników uniwersalnych i łatwo dostępnych alkoholi, które łączą w sobie wyważoną słodycz z kwasowością. To wino łatwe w piciu, które przypadnie do gustu osobom o różnych preferencjach.
Gdzie kupić dobre białe wino półsłodkie?
Jeśli poszukujesz dobrego białego wina półsłodkiego, Wina.pl to miejsce, które oferuje różnorodne propozycje. Oferujemy szeroki wybór win pochodzących z różnych regionów świata, w tym z renomowanych krajów winiarskich takich jak Francja, Włochy, Niemcy czy Gruzja. Dostępne są wina półsłodkie białe klasyczne i musujące o pojemności 750 ml, co sprawia, że są one idealne zarówno na specjalne okazje, jak i do codziennego delektowania się ich smakiem. Dzięki szerokiej ofercie, obejmującej różnorodne propozycje, każdy miłośnik wina znajdzie w niej coś dla siebie, od win lekkich, poprzez pełne, aż do średnich.
Jest 29 produktów.
Białe Alazani Valley to wino wytwarzane z odmiany winorośli Rkatsitli i Mtswane uprawianych w dolinie rzeki Alazani w regionie Kachetia.
Azzulo Campo de Borja to urzekające białe wino skomponowane w równych proporcjach z gron Viura i Chardonnay. Jest młode, świeże i delikatne perliste. Piękna, morsko-niebieska butelka!
Naturalne półsłodkie wino wytwarzane z autochtonicznych winogron tsolikauri uprawianych w mikro strefie Twiszi w regionie Leczchumi.
Tamada Pirosmani to wino, którego w Polsce nie trzeba przedstawiać, kupaż 70% Mtsvane 30% Rkatsiteli
Atrakcyjne, łagodne wino z apelacji Cotes de Bergerac, oparte na muscadelle, sauvignon blanc i semillon.
LOOSEN UP czyli po polsku "wyluzuj" to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych - braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa + aktrakcyjne wino.
Półsłodkie wino z aromatycznych gron Grillo, Moscato i Viognier.
Dr Loosen Riesling Semi Sweet uosabia eleganckie i pikantne cechy winnic Mosel z łupkową glebą. Strome, południowe zbocza Mozeli tworzą idealny klimat dla Rieslinga, dając winorośli idealną ekspozycję na słońce przy ogólnie chłodnym klimacie. Warunki pozwalają winogronom powoli dojrzewać, zachowując kwasowość równoważącą słodycz gron.
Pochodzący z rodzinnej posiadłości Selbach, półwytrawny Riesling idealnie zrównoważóny nutami dojrzałych jabłek, kwiatowymi aromatami i krystalicznie czystą chrupkością osiągniętą dzięki orzeźwiającej kwasowości oczekiwanej od chłodnego klimatu Mozeli.
Nie możesz pić a chciałbyś mimo wszystko wino? Polecamy bezalkoholowe wino od znanego hiszpańskiego producenta. 0.0% alkoholu a przyjemność spora.
Specjalna edycja półsłodkiego Cuvee Blanc - zwiększony udział Hibernala, więcej słodyczy ale wciąż perfekcyjny balans.
Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.
Lekko musujące Moscato z południa Włoch, miodowo i tropikalnie
Tokaj Furmint Feledes - wino białe, półsłodkie, pochodzące z regionu Tokaj-Hegyalja na Węgrzech.
Niesamowite jak wielką popularnością cieszą się wina z apelacji Moscato d'Asti. Delikatne, aromatyczne, lekko musujące Araldica Moscato d'Asti - idealne do słodkich deserów. Znaczenie ma również niski poziom alkoholu ~ 5%.
Polska gęsina na św. Marcina najlepiej komponuje się z młodym polskim winem, w Czechach zwanym świętomarcińskim. W tym roku prezentujemy wino świętomarcińskie - Solarisa od Winnicy Słońce i Wiatr z otuliny Parku Ojcowskiego.
Monbazillac to AOC dla słodkich win nie tak sławnych, ale tez dzięki temu, nie tak drogich jak ich sąsiedzi z Sauternes. Znakomita alternatywa dla ceny, ale nie dla jakości. Nie zawiedziesz się z pewnością.
Gewurztraminer w pełnem blasku - wyróżnia się aromatyczną siłą i owocowymi nutami.
Gewurztraminer w pełnej krasie, nieprzesadnie słodko za to aromatycznie jak na ten szczep przystało.
Półsłodki Solaris z Chodorowej, aromatyczny i pełen owocu, zgrabny w swej miękkości i stylu. Polecamy!
Dr Loosen Riesling Kabinett to blado-żółte wino o aromatach brzoskwiń, owoców egzotycznych. Doskonałe jako aperitif oraz do pikantnych dań, kuchni azjatyckiej i serów pleśniowych.
Kojder Muscaris to interesująca krzyżówka Solarisa i Muscatu! Jako jedyna winnica w Polsce posiada certyfikat uprawy ekologiczne ECOVIN.
100% Johannitera, odmiany uzyskanej w latach sześćdziesiątych na drodze krzyżówek, najważniejszym przodkiem jest riesling.
Niesamowite jak wielką popularnością cieszą się wina z apelacji Moscato d'Asti. Delikatne, aromatyczne, lekko musujące - idealne do słodkich deserów. Znaczenie ma również niski poziom alkoholu ~ 5%.
Świetny towarzysz tart owocowych i ciast. Półsłodkie wino, które prosi o kolejny łyk i nie nudzi ( czego nie można powiedzieć o wielu winach półsłodkich ) 96/100 pkt od Decantera!
Strome zbocza w miejscowości Graach, obfite w szaro-niebieskie, dewońskie łupki to tajemnica tego słynnego terroir mozelskiego. 93 punkty od Parkera czyli prawie 1 PLN za każdy punkt. Warto!
Gewurztraminer jest najprawdopodobniej najlepiej znanym winem alzackim. Uprawiany był już w XVI wieku na północy Włoch. Jego nazwa to dosłownie korzenny Traminer. Wino o ożywionych aromatach łączących nuty róży, owoców liczi, piżma i orientalnych przypraw. Doskonały wybór na randkę!
Gewurztraminer wyróżniony przez Decantera ( w roczniku 2015 ) jako najlepsze wino półsłodkie na świecie.
