PrestaShop

Montepulciano

Montepulciano jest ważnym czerwonym szczepem w środkowych Włoszech, zwłaszcza w regionach Abruzji i Marchii. Z uwagi na fakt, że jest ona odporna na warunki pogodowe oraz choroby, chętnie uprawiana jest przez winiarzy nie tylko w tym rejonie, ale i ca całym świecie.

Czytaj więcej

W Marchii, w apelacji Rosso Conero może być dodawany do Sangiovese (do 15%), gdzie tworzy wina o umiarkowanie złożonej strukturze. Odwrotnie natomiast jest w Abruzii. Tam Sangiovese może stanowić dodatek do Montepulciano jednak nie więcej niż 15 %. Czym charakteryzuje się to wino?

Charakterystyka wina Montepulciano    

Wina Montepulciano stanowią kombinację wielu aromatów, a wszystko za sprawą tego, że charakteryzują się niską kwasowością oraz intensywnym, soczystym owocowym smakiem. Ta harmonijna mieszanka sprawia, że Montepulciano są popularnym wyborem nie tylko dla miłośników wina, ale również doskonałym towarzyszem na wiele okazji, podkreślając smak potraw, znajdujących się na stole. Uważa się, że Montepulciano to jeden z najbardziej obiecujących włoskich szczepów. Odpowiednio winifikowany może dać wina czerwone i różowe (najbardziej znana różowa wersja tego szczepu to Cerasuolo d’Abruzzo) o świetnej budowie, stosunkowo długowieczne, niezmiernie sprężyste. Jest to szczep bardzo łatwo poddający się różnym metodom winifikacji, dając wina ciekawe i dobrze zbudowane. 

Smak i aromat win z Montepulciano

Wina z Montepulciano są najczęściej wyraźnie owocowe o dominujących aromatach wiśni, jeżyn i śliwek. Montepulciano to szczep, który charakteryzuje się obfitością barwników, a to z kolei przekłada się na ich piękny i głęboki kolor. Ten ciemny odcień nadaje winom Montepulciano nie tylko wizualnego atutu, ale też wskazuje na jego intensywny smak. 

Do czego pasują wina Montepulciano?

Wina Montepulciano to idealna propozycja dla miłośników nie tylko win, ale i również mięs oraz serów. Wszystko za sprawą tego, że doskonale pasują do ciężkich dań, w których główną rolę odkrywają mięsa. Podkreślają smak dziczyzny, gulaszy, a także stanowią wspaniałe uzupełnienie pieczonych mięs. Intensywny smak i aromat tego wina sprawia, że pasuje ono także do pikantnych dań włoskich. Może zostać podane z dojrzałymi serami, takimi jak pecorino czy parmezan podkreślając ich nuty. 

W naszej ofercie znajdziesz wiele innych doskonałych rodzajów win. Polecamy też między innymi wina sycylijskie.

Wina Montepulciano w ofercie sklepu Wina.pl

W ofercie sklepu Wina.pl znajdziesz różnorodne propozycje win Montepulciano, wyróżniające się bogactwem smaków i aromatów. Asortyment sklepu obejmuje zarówno wina pełne, jak i również wina średnie, które podkreślają smak mięsnych potraw i serów. W ofercie zdecydowanie przeważają czerwone wina Montepulciano z różnych regionów, w tym malowniczej Abruzji. Szeroki wybór win, a także różnorodność ich cen sprawia, że spełnią one oczekiwania wszystkich miłośników win, niezależnie od regionu ich pochodzenia.

Aktywne filtry

Availability: 2 In Stock

DOC Rosso Piceno obejmuje swoimi granicami niemal całą Marche. Wina powstają z dwóch odmian, popularnego na wybrzeżu Adriatyku Montepulciano oraz typowego dla całej środkowych Włoch Sangiovese. Podstawowe Rosso Piceno Velenosich jest pełne charakteru, krwiste, cieliste i żywe. Słodycz owocu, lekka nuta tytoniowa na finiszu i znakomita, równoważąca kwasowość.

Availability: Out of stock

Montepulciano Campo del Noce, zwinne i przystępne wino o pięknym owocu i mineralnych nutach, czerwień n z 1,5-hektarowej działki położonej w centrum Maiolati Spontini w Monteschiavo, małej, czerwonej kropli w morzu Verdicchio. Niezwykła pijalność i chrupkość owocu!

Availability: 6 In Stock

Cerasuolo DOC to jedna z nielicznych uznanych apelacji win różowych we Włoszech. Cerasuolo znaczy „wiśniowy” i odnosi się do koloru, jaki wino na bazie Montepulciano uzyskuje w wyniku ograniczonego kontaktu ze skórkami. Spelt jest nieco bardziej ustrukturyzowany i poważny niż klasyczne Cerasuolo, ale nadal zachowuje świeżość i genialny owoc wiśni na podniebieniu.

Availability: 16 In Stock

Ideą było stworzenie wielkiego wina z połączenia pięciu autochtonicznych odmian z południowych Włoch i zarazem udowodnienie, że właśnie one mogą dać prawdziwie wielkie, szlachetne wino o dużej głębi i elegancji. Winorośl do produkcji tego wina uprawiana jest w Abruzji (Montepulciano i Sangiovese) oraz w południowej Apulii (Primitivo, Negroamaro i Malvasia Nera).

Availability: 3 In Stock

Włoskie szczepy, to również sól tej ziemi. W Mendocino rosną z powodzeniem Arneis, Barbera, Dolcetto, Montepulciano i Nebbiolo. To one tworzą to zdumiewające i ze względu na fermentację węglową, dają klasyczne dla kraju nuty coca, czy jak kto woli, pepsi coli. A może to tylko nasze przywidzenia? Niesamowicie soczyste, smakowite i kulinarnie doskonałe wino. Zakochacie się! I pamiętajcie, żeby je schłodzić, odwdzięczy się.

Availability: 3 In Stock

Binomio to niezwykle udane joint-venture Stefano Inamy (Inama Azienda Agricola) i Sabatino Di Properzio (Fattoria La Valentina), którzy wiosną 1997 roku spotkali się, polubili i postanowili wspólnie wyprodukować wspaniałe Montepulciano d'Abruzzo, wystawne, ale nowoczesne, produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach i w limitowanej, niewielkiej edycji. W 2000 roku wraz z nabyciem winnicy w San Valentino w Abruzzo Citeriore projekt nabrał rozpędu, stara winnica o powierzchni 4,2 hektara, założona w latach siedemdziesiątych na skraju Parku Narodowego Majella, była idealna do produkcji tak ambitnego wina oraz punktem odniesienia w regionie.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website