Castorani Lupaia Montepulciano d'Abruzzo DOC
Oldskulowe, organiczne Montepulciano z Abruzji, od legendarnego producenta. Kadzie betonowe i duże beczki dają wino niezwykłe, jak jego wilcza tożsamość, soczyste, tradycyjne i piękne.
Najwcześniejsze wzmianki o posiadłości Castorani sięgają roku 1793. Zamieszkiwał tu wtedy znany, włoski chirurg Raffaele Castorani (jako pierwszy na świecie przeprowadził operację zaćmy) i to od jego nazwiska winnica przyjęła swoją nazwę. Po I Wojnie Światowej trafiła w ręce innej, cenionej osoby - wybitnego prawnika Antonio Casulli. To był czas jej świetności, zarówno jeśli chodzi o obszar jaki obejmowała - około 200-tu, obsadzonych winoroślą, hektarów jak i jej prestiżu. Po jego śmierci, w latach 60-tych posiadłość została podzielona, a tradycja uprawy winogron zaczęła wygasać. Taka tendencja utrzymywała się, aż do roku 1999, kiedy to grupa przyjaciół, postanowiła ją odwrócić. Jednym z obecnych właścicieli winnicy jest Jarno Trulli, znany, włoski kierowca Formuły 1.
Podere Castorani leży, w należącym do prowincji Pescara, Alanno - idealnym siedlisku pomiędzy Parkiem Narodowym Majella, a Adriatykiem. Położone 350 metrów n.p.m. cieszy się idealną ekspozycją na słońce, oraz dobrą różnicą temperatur pomiędzy dniem, a nocą. To wszystko daje winom unikalny i cenny charakter. Dziś, tak jak w najlepszych czasach wszystko kręci się tu dookoła wina. Uprawia się odmiany winogron charakterystyczne dla regionu: Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo, Malvasia, Cococciola, Pecorino i Passerinę. Średni wiek winorośli to około 30 lat. Wszystkie nasadzenia prowadzone są zgodnie ze ścisłymi normami uprawy organicznej: żadnych chemicznych środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów.
W naszej ofercie dostępne są również inne wysokiej jakości wina włoskie.
Jest 8 produktów.
Oldskulowe, organiczne Montepulciano z Abruzji, od legendarnego producenta. Kadzie betonowe i duże beczki dają wino niezwykłe, jak jego wilcza tożsamość, soczyste, tradycyjne i piękne.
Dojrzewające wyłącznie w kadziach betonowych Montepulciano Cadetto, bez śladu beczki, za to niezwykłą, soczystą owocowością. Kadet, ale z wyobraźnią!
Montepulciano d'Abruzzo Terre di Casauria DOC jest uprawiane w prowincji Pescara i składa się z 18 gmin. Wino bierze swoją nazwę od miasta Tocco Casauria. Podstrefy, w której producenci dojrzewają często cierpkie wina, dzięki czemu mogą złagodzić nieco szorstki charakter młodego wina.
Wielkie Montepulciano Riserva, bez śladu przesady z soczystym owocem i nutami róży. Powalające wino, z doskonałego rocznika. Można trzymać, ale polecamy je do degustowania już dziś.
Mineralne, cytrusowe i niemal otulające swoją głębią Trebbiano. Trudno się oderwać. Cóż za wino!
Pecorino Colline Pescaresi IGT z linii „Cadetto” firmy, wytwarzane z gron uprawianych w gminie Alanno, w prowincji Pescara, gdzie winnice, położone między Parkiem Narodowym Majella i pobliskim wybrzeże Adriatyku, cieszą się doskonałą ekspozycją na słońce oraz różnicą temperatur między dniem a nocą, które nadają winogronom wyjątkowe cechy. Pikantne, ujmująco mineralne wino na przeróżne okazje.
Wino hołd dla współwłaściciela Castorani, Jarmo Trulliego, byłego już kierowcy Formuły 1, poddane częściowo procesowi appassimento, o nieprzeniknionej głębi i mocarnym charakterze.
Smakowite, mineralne Trebbiano z okolic Parku Narodowy Majella, dojrzewające jak na tradycję w regionie przystało, w cementowych kadziach.