Oparte na odalkoholizowanej mieszance winogron Merlot i Pinot Noir, delikatnie odalkoholizowane w niskich temperaturach, aby zachować charakterystyczne cechy winogron i dostarczyć najbardziej autentycznego doświadczenia bezalkoholowego dla świadomego konsumenta.
Niemcy
Niemcy
RFN słynie z wielu produktów, wynalazków i znanych osób, jednak wino niemieckie nie wzbudza powszechnych skojarzeń kulturowych. Tymczasem uprawy winorośli na współczesnych terenach Badenii, Frankonii, Wirtembergii czy Palatynatu mają wielowiekową tradycję sięgającą czasów rzymskich. Już wówczas zauważono ogromny potencjalnych tych obszarów i do dzisiaj rozwozi się niemieckie alkohole w każdą stronę świata. Wiele z nich można zamówić poprzez nasz sklep internetowy. Proponujemy trunki każdego rodzaju – białe i czerwone, słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne.
Wina niemieckie najwyższej jakości
Zarówno wśród ekspertów, jak i amatorów dostępne w naszym asortymencie wina niemieckie uznawane są za bardzo dobre. Powstają wyłącznie z wysokojakościowych, pieczołowicie dobranych szczepów, które dorastają m.in. na optymalnie nasłonecznionych, nadreńskich zboczach. Delikatny, a zarazem głęboki smak i aromat decydują o ich wyjątkowości i jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych cech, którymi wyróżniają się dobre, niemieckie wina białe, czerwone, słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne oferowane w naszym sklepie.
Wino niemieckie w sklepie Wina.pl
Nie bez przyczyny niemieccy winiarze nazywani są mistrzami w produkcji Rieslinga- króla białych szczepów. W nadreńskiej krainie możemy znaleźć całą gamę różnorodnych win białych z tego szczepu: od stalowych, wytrawnych, przez półsłodkie, wonne i kwiatowe aż po ekstremalnie słodkie wina botrytyzowane.
Poza Rieslingiem robi się tu wino z takich odmian jak Muller Thurgau, Elbling, Pinot Gris, Pinot Blanc (nazywany w Niemczech Weissburgunder), Gewurtztraminer oraz Chardonnay. Coraz większą popularnością cieszą się też niemieckie wina czerwone, zwłaszcza te zrobione z Pinot Noir (nazywanego w Niemczech Spatburgunder). Drugą najpopularniejszą odmianą czerwoną jest Dornfelder, dający niewymagające, owocowe wina.
Niemieckie winiarstwo skupia się przede wszystkim wzdłuż Renu, który przemierza przez większą część kraju na zachodzie. Poza dorzeczem Renu istnieją dwa ciekawe regiony na wschodzie Niemiec, czyli Saale-Unstrut oraz Saksonia. Leżące na wschód od Renu Badenia (Baden), Wirtembergia (Württemberg), Hessische Bergstrasse, Frankonia (Franken) Leżące na zachód od Renu Palatynat (Rheinpfalz lub Pfalz), Rheinhessen (Hesja Nadreńska), Nahe, Rheingau, Nadrenia Środkowa (Mittelrhein), Ahr, Mosel-Saar-Ruwer (Mozela)
Klasyfikacja win niemieckich:
Najbardziej podstawowymi są wina stołowe – Tafelwein i regionalne – Landwein. Winami jakościowymi określonego pochodzenia są Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), a najwyższą jakość prezentują wina kategorii Pradikatswein. Te z kolei ze względu na moment zbioru, poziom cukru i stan fizjologiczny winogron dzielą się na Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese i Eiswein.
Poniżej przedstawiamy objaśnienie podanych kategorii:
Podział Prädikatswein (win jakościowych z predykatem):
-
kabinett– zbiór podstawowy, zwykle najbardziej wytrawne wina;
-
spätlese– późny zbiór, zwykle wina mniej wytrawne;
-
auslese– późny zbiór selekcjonowanych kiści winogron, zwykle wina półsłodkie lub słodkie;
-
beerenauslese– późny zbiór wyselekcjonowanych gron dotkniętych szlachetną pleśnią (botrytis); wina słodkie;
-
trockenbeerenauslese– zbiór wyselekcjonowanych podsuszonych gron; wina słodkie;
-
eiswein– zbór wyselekcjonowanych kiści winogron po pierwszych przymrozkach, tzw. wino lodowe; wina słodkie.
Podział win ze względu na stopień słodyczy:
-
trocken– wytrawne (cukier resztkowy 4-9 g/l przy kwasowości powyżej 2g/l),
-
halbtrocken– półwytrawne (cukier resztkowy 12-18 g/l przy kwasowości powyżej 10g/l)
-
lieblich– półsłodkie lub słodkie (cukier resztkowy 18–45g/l),
-
süß/fruchtig– słodkie (zawartość cukru powyżej 45g/l),
Jest 86 produktów.
Château del ISH to wielokrotnie nagradzane wino musujące bezalkoholowe. Oparte na odalkoholizowanej mieszance winogron Pinot Blanc i Silvaner, delikatnie odalkoholizowane w niskich temperaturach, aby zachować charakterystyczne cechy winogron i dostarczyć najbardziej autentycznego doświadczenia bezalkoholowego dla świadomego konsumenta.
Świetne letnie orzeźwienie w dodatku bez % - również jako spritzer
Informacje o wartościach odżywczych na 100 ml
Wartość energetyczna: 81,3 kJ / 19,4 kcal
Tłuszcz: 0,0 g
w tym nasycone: 0,0 g
Węglowodany: 4,2 g
w tym cukry: 3,5 g
Białko: 0,0 g
Sól: < 0,1 g
Bąbelki w wersji bezalkoholowej z dodatkiem naturalnego aromatu brzoskwiniowego
Cabernet Sauvignon w wersji bez % i o niskiej zawartości kcal
Bezalkoholowe chardonnay z certyfikatem Bio i Vegan, jedyne 18 kcal / 100 ml
Ponad 100-letnia tradycja robienia win dealkoholizowanych, duże doświadczenie w temacie. Tu niemiecki klasyk i 0,0% alkoholu.
Blanc de Blancs w wersji bezalkoholowej. Orzeźwienie i czysta przyjemność!
Półwytrawne, musujące wino bezalkoholowe o niskiej kaloryczności
100-letnia tradycja robienia win dealkoholizowanych, bardzo duże doświadczenie w temacie. Wszędobylski merlot i mniej niż 0,5% alkoholu.
LOOSEN UP czyli po polsku "wyluzuj" to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych - braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa + aktrakcyjne wino.
LOOSEN UP czyli po polsku "wyluzuj" to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych - braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa + aktrakcyjne wino.
Żywe, orzeźwiające i owocowe wino pełne zielonych jabłek i cytrusów. Doskonałe do zapiekanych warzyw i jako aperitif.
Świeży, owocowy i subtelnie słodki Riesling Kabinett Mosel o zapachu wszelkiego rodzaju owoców. Ze względu na swój lekki charakter jest idealnym winem na co dzień.
Niezwykle orzeźwiający i delikatny riesling z Palatynatu.
Villa Wolf Pinot Noir Rose to wino produkowane z najlepszych wyselekcjonowanych winogron uprawianych do produkcji tylko różowych win.
Niemiecki Grauburgunder, który śmiało może konkurować z innymi europejskimi winami z tego szczepu.
Delikatny, elegancki i kruchy gewurztraminer od legendy winiarstwa niemieckiego. Ogromna przyjemność w piciu i świeżość. Litrami.
Dr Loosen Riesling Semi Sweet uosabia eleganckie i pikantne cechy winnic Mosel z łupkową glebą. Strome, południowe zbocza Mozeli tworzą idealny klimat dla Rieslinga, dając winorośli idealną ekspozycję na słońce przy ogólnie chłodnym klimacie. Warunki pozwalają winogronom powoli dojrzewać, zachowując kwasowość równoważącą słodycz gron.
Wytrawny ale bardzo zrównoważony riesling od niemieckiej gwiazdy winiarsta. Wzór.
Feinherb - przyjemny kwiatowy zapach, dobry owoc - to przykład świetnego półwytrawnego niemieckiego rieslinga w dobrej cenie.
Soczysty, świeży Riesling, który uwodzi owocową lekkością i zapewnia mnóstwo przyjemności z picia. Idealne wino jako aperitif przed świątecznym posiłkiem lub na relaksujące chwile na tarasie czy też na randkę i imprezę z przyjaciółmi.
Pochodzący z rodzinnej posiadłości Selbach, półwytrawny Riesling idealnie zrównoważóny nutami dojrzałych jabłek, kwiatowymi aromatami i krystalicznie czystą chrupkością osiągniętą dzięki orzeźwiającej kwasowości oczekiwanej od chłodnego klimatu Mozeli.
Gładki i elegancki Spätburgunder z Palatynatu.
Tylko dlatego, że pijesz coś bezalkoholowego, nie oznacza, że musisz rezygnować ze smaku i jakości dobrego białego wina. Projekt DR. LO RIESLING chce pokazać, że wino bezalkoholowe może być bardzo smaczne, wszechstronne i bezkompromisowe pod każdym względem. Bazą do produkcji bezalkoholowych DR LO są autentyczne mozelskie Rieslingi o niskiej zawartości alkoholu i naturalnej słodyczy winogron, która idealnie równoważy się z typową dla tego regionu przyjemną kwasowością.
Frankonia uchodzi za twierdzę Sylvanera, powszechnie się go tu uprawia i to z dobrym skutkiem, może śmiało konkurować z "wszechniemieckimi" Rieslingami.
Riesling od renomowanego producenta z Mozeli - jest w nim wszystko co powinno się tam znaleźć. Pić litrami. Zakup obowiązkowy dla miłośników tego szczepu i nie tylko.
Wino musujące ma w Niemczech długą i bogatą tradycję, gdzie od końca XIX wieku nazywane jest „Sektem”. Niemcy są największymi konsumentami wina musującego na świecie, a większość produkowanego przez nich sektów jest sprzedawana w kraju. Metoda Charmata.
Oparte na odalkoholizowanej mieszance winogron Merlot i Pinot Noir, delikatnie odalkoholizowane w niskich temperaturach, aby zachować charakterystyczne cechy winogron i dostarczyć najbardziej autentycznego doświadczenia bezalkoholowego dla świadomego konsumenta.
Château del ISH to wielokrotnie nagradzane wino musujące bezalkoholowe. Oparte na odalkoholizowanej mieszance winogron Pinot Blanc i Silvaner, delikatnie odalkoholizowane w niskich temperaturach, aby zachować charakterystyczne cechy winogron i dostarczyć najbardziej autentycznego doświadczenia bezalkoholowego dla świadomego konsumenta.
Kiedyś Kabinett kojarzono z angielskim słowem Cabinet czyli kredensem do przechowywania cennych win lub Cabinet- Keller oznaczającego piwniczne miejsce na wartościowe przedmioty. I to jest właśnie taki Riesling Kabinett, a jego wartość jest nie do przecenienia.
Niemiecki riesling z uprawy bio - kilkusetletnie doświadczenie Wittmana procentuje.
Świetny Pinot Blanc od czołowego niemieckiego producenta, nie tylko z Hesji Nadreńskiej. Uprawa organiczna.
Projekt DR. LO RIESLING chce pokazać, że wino bezalkoholowe musującce może być bardzo smaczne, wszechstronne i bezkompromisowe pod każdym względem. Bazą do produkcji bezalkoholowych DR LO są autentyczne mozelskie Rieslingi o niskiej zawartości alkoholu i naturalnej słodyczy winogron, która idealnie równoważy się z typową dla tego regionu przyjemną kwasowością.
Idealna pozycja na letnie wieczory dla fanów win musujących.
Pinot Noir z Frankoni czyli Spätburgunder w charakterystycznej Bocksbeutel.
