Niezobowiązujące, lekkie, półwytrawne wino o jasnej cytrynowej barwie. . Wino lekkie, świeże, soczyste, z minimalną kwasowością.
Chardonnay
Chardonnay
Chardonnay to najbardziej znany szczep białych winogron, uprawiany na całym świecie. Inaczej zwany jest jako: Pinot Chardonnay, Mrillon, Feinburgunder, Kevner. Pochodzi z Burgundii we Francji, a najsłynniejszymi winami z tego szczepu są m.in. Chablis i Puligny-Montrachet. Prawie pół wieku temu szczep ten rozprzestrzenił się na resztę Europy, a także na Kalifornię, Australię i Chile. Jest również bardzo ważnym składnikiem szampanów.
Chardonnay jest łatwo rozpoznawalny w winie dzięki charakterystycznemu aromatowi brzoskwiń, jabłka, cytrusów i masła. Szczep łatwo adaptuje się do każdych warunków, stąd jego popularność i udane uprawy zarówno w klimatach chłodnych jak i cieplejszych. Jednoszczepowe wina z Chardonnay są dziś najpopularniejszymi winami białymi na świecie. Najlepiej ze wszystkich białych szczepów nadaje się do dojrzewania w dębowych beczkach nadających mu aromat wanilii.
Pochodzenie wina Chardonnay
Jak już wspomnieliśmy, wino Chardonnay ma swoje korzenie we Francji w Burgundii, ale zdobyło ogromną popularność w całej Europie. W chłodnych obszarach, takich jak Burgundia, Północne Włochy, węgierski Eger czy austriacki Burgenland, Chardonnay charakteryzuje się szczupłym, mineralnym profilem smakowym oraz wyraźną kwasowością, co czyni go winem eleganckim, klasycznym. W ciepłych klimatach, takich jak Langwedocja, Kalifornia czy Australia, Chardonnay posiada zupełnie inny aromat — ma mniejszą kwasowość oraz bardziej tropikalny charakter.
Smak wina Chardonnay
Smak wina Chardonnay jest też zależny oczywiście od warunków uprawy. Wina z cieplejszych obszarów, przechodzące przez proces dojrzewania w drewnianych beczkach, charakteryzują się nutami wanilii, dymu i drewna. Dzięki temu procesowi wino posiada wysoką kwasowość, mineralność i subtelność owocowości, a także głębszą strukturę i intensywniejszy aromat. Chardonnay to wino o niezwykle zróżnicowanym smak, które zadowoli zarówno klasyki, jak i wyjątkowych aromatów.
Z czym podawać wino Chardonnay?
Wino Chardonnay świetnie komponuje się z różnymi przystawkami, a w szczególności tymi o delikatnych smakach. Podkreśla subtelną nutę delikatnych serów, a także współgra z białym mięsem — zarówno grillowanym, jak i również duszonym. Niezwykle udane są również połączenia z różnorodnymi sałatkami, gdzie świeżość i owocowy charakter wina doskonale równoważą smaki warzyw i dressingów, zwłaszcza tych na bazie jogurtu.
Wino Chardonnay dostępne w ofercie Wina.pl
Wina Chardonnay dostępne w naszym asortymencie nie ograniczają się tylko do Francji i Włoch. Oferujemy również propozycje z innych krajów winiarskich na świecie, takich jak Australia, Argentyna, Hiszpania, czy Chile, nawet Polska. Dodatkowo dostępne są one w różnych smakach — nasza kolekcja obejmuje wina wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz półsłodkie. Wina Chardonnay są dostępne w różnych pojemnościach, co pozwala na wybór odpowiedniego opakowania, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających miłośników napojów alkoholowych.
Jest 290 produktów.
Mureda jest największą winnicą w Europie posiadającą certyfikaty do produkcji ekologicznych win. Rodolia Chardonnay 0% wyróżnia się wyrazistym owocowym aromatem, orzeźwiającym charakterem dzięki połączeniu tradycyjnych metod produkcji z nowoczesnymi technologiami dealkoholizacji.
Zaskakujące rześkością i pazurem Chardonnay z Abruzjii. Użyteczne wino gastronomiczne.
Wino o słomkowo-żółtym kolorze, z przyjemnym, delikatnym aromatem dojrzałych jabłek. Doskonałe do przystawek, sałat, ryb oraz białego mięsa.
Bezalkoholowe chardonnay z certyfikatem Bio i Vegan, jedyne 18 kcal / 100 ml
Chardonnay od chilijskiego producenta roku 2013.
Bardzo atrakcyjne wino oparte na trebbiano, łagodne ale treściwe. Spodoba się każdemu.
Codzienne Chardonnay z Chile, bez kompleksów.
Azzulo Campo de Borja to urzekające białe wino skomponowane w równych proporcjach z gron Viura i Chardonnay. Jest młode, świeże i delikatne perliste. Piękna, morsko-niebieska butelka!
Blanc de Blancs w wersji bezalkoholowej. Orzeźwienie i czysta przyjemność!
Apetyczny kupaż Arinto, Viosinho, Chardonnay i Viognier w równych proporcjach, czyli mineralno-marakujowe wino z Lizbony - białe wytrawne Porta 6 Branco
Zaskakujący kupaż gewurztraminera z chardonnay - nie tylko aromatycznie ale rześko i mineralnie. Hiszpańskie wino wytrawne, które będzie się podobać wielu.
Niezłe szaleństwo! Tym bardziej, że każda z odmian jest winifikowana osobno: 25% Chardonnay, 20% Grenache Blanc, 10% Vermentino, 4% Viognier, 30% Colombard, 8% Sauvignon Blanc i 3% Muscat sec. Co z tego mamy? Genialną pijalność w stylu glou-glou!
Blanc Mariner to świeże i intensywne wino na bazie Xarel.lo z odrobiną Chardonnay, inspirowane - jak mówi producent - charakterem majestatycznego Morza Śródziemnego, przywołujące piękno skąpanego w słońcu morza, spokój jego wód, horyzont usiany żaglówkami, poczucie oczekiwania, gdy rybacy zbliżają się do brzegu.
Lekkie i aromatyczne wino o śródziemnomorskim charakterze, intensywnie pachnące cytrusami, liśćmi czarnej porzeczki, mango i kwiatem pomarańczy. W tej cenie sztos!
Smaczne i proste chardonnay z Côtes Catalanes, winnic w Roussillon leżący między Pirenejami, a wybrzeżem Morza Śródziemnego.
Delikatnie słodkie argentyńskie Chardonnay z regionu Luyán de Cuyo. Rozkosz dla podniebienia. W tej cenie hit!
100% organicznego Chardonnay częściowo starszonego w dębie francuskim.
Grillo, rodzima biała odmiana Sycylii, w przeszłości używana głównie do produkcji Marsali. Jej nowe, odważne wcielenie z nowym partnerem, Chardonnay zadziwia. Grillo daje dojrzałość owocu i głębię zaś Chardonnay kwasowość i smakowity, maślany posmak. Proste, smaczne białe wino z nowej generacji sycylijskich win.
Świetny przykład "górskiego" Chardonnay z podnóża Dolomitów w północnych Włoszech.
Międzynarodowy Chardonnay w Argentynie ale z fracuskim spojrzeniem ( z perspektywy Chateau Cheval Blanc! )
Miod, banan, brzoskwinia i cytrusy - chardonnay z Nowego Świata pełną gębą.
Lifili w wersji białej, na bazie Chardonnay i Malvasii, świeże, kwiatowe, po prostu pyszne. Typ gul gul, trzeba uważać.
Puglia to nie tylko primitivo i negroamaro. Powstają tam również zrównoważone białe wina z udziałem np. Verdeca. Tu w kupażu z Chardonnay i Malvasia.
Chardonnay w Dolomitach dzięki zakresowi temperatur ujawnia chłodniejszą i bardziej aromatyczną stronę. A sposób, w jaki jest tu wystawione na działanie światła, sprzyja doskonałemu dojrzewaniu winogron.
Jedwabiste chardonnay, z mocną nutą owocową muśniętą maślanym posmakiem.
Eleganckie, a przy tym świeże, katalońskie Chardonnay z organicznych winnic w Penedès, między morzem a górami, w połowie drogi między Barceloną i Tarragoną.
Chardonnay z niewielkim dodatkiem Trebbiano, Moscato, Vermentino i podobnie jak w przypadku czerwonego wina z tej serii: trzy winnice w trzech głównych obszarach winiarskich Toskanii, wielka synergia Caparzo, Borgo Scopeto i Doga delle Clavula. Historyczny herb rodziny doskonale nadaje się do reprezentowania tych trzech firm: trzy róże symbolizujące trzy winnice.
Chardonnay i Gros Manseng z Krainy Ognia, gdyż w Gaskonii w ciągu lata niebo jest niemal bezchmurne i mocno daje się we znaki. Arcy udane wino o pięknych kwiatowych aromatach!
Gładkie beczkowe Chardonnay z wyższej linii Aresti.
Paul Mas 1892 to hołd dla Raymonda Mas, dziadka Jean-Claude'a. Kupaż Chardonnay/Viognier upamiętniający jego pracę w winnicy bez użycia środków chemicznych i tradycyjne podejście do winifikacji. Bogate, mocne i niezwykle uniwersalne kulinarnie wino.
Chardonnay z samego serca regionu Navarra Ribera Baja. Produkcja ekologiczna.
Smakowite raguzańskie Chardonnay z kwiatowo-owocowymi aromatami. Świetne z kremowymi zupami, jak klasyczna zupa ziemniaczana z Syrakuz.
Chardonnay od chilijskiego producenta roku 2013.
Torrontés z aluwialnych gleb w winnicach Finca Doña Elsa (750 m n.p.m.) w San Rafael oraz w Cafayate (1700 m n.p.m.)! Proste, bezpretensjonalne i przede wszystkim smakowite wino.
Chardonnay klasy reserve, elegancja i finezja z Côtes Catalanes w Roussillon leżącym między Pirenejami, a wybrzeżem Morza Śródziemnego.
