Lista produktów marki a6mani

Salento

A6mani

A6mani - 3 kobiety, 6 rąk i pasja do wspaniałego wina. Od pokoleń dwie rodziny winiarskie w południowowłoskim regionie Salento są połączone tymi samymi winnicami. Nieustannie przekazują swoje sekrety, wiedzę, umiejętności i kulturę. Ale dopiero w 2011 roku trzy kuzynki Elise Clerfeuille z Francescą i Marią Cavallo w wiosce Fragagnano niedaleko Taranto zrealizowały marzenie rodziny o posiadaniu własnej winnicy. Od tego czasu z wielką miłością i pasją tworzą wykwintne wina z typowych regionalnych odmian winorośli. Nazwa „A6mani” oznacza coś w rodzaju „na sześć rąk” i oznacza poczucie miłości, szacunku i ciepła we wspólnej winnicy.

Projekt a6mani obejmuje kilka posiadłości, Monte la Conca, Li Marini, Mesola delle Volpi, Troncarea i Campofreddo, oddalonych od siebie maksymalnie o 20 km. Każda z tych winnic, choć położona na stosunkowo niewielkim obszarze, charakteryzuje się specyficznymi warunkami geoklimatycznymi: od czerwonej ziemi spoczywającej na wapiennym podłożu po piaszczyste gleby nad morzem. Na tym pierwszym uprawia się stare sadzonki o bardzo niskich plonach; te ostatnie zamiast tego przyczyniają się do nadania winom bardziej wyrafinowanego aromatycznego wyrazu. Różne terroir, które dają życie odrębnym liniom win, wszystkie są wyrazem typowej klimatycznej różnorodności Salento. Winnice a6mani rosną schludnie i pięknie jak w skansenach, mocne z bogatymi i skoncentrowanymi winogronami, o złożonych owocach i zrównoważonym smaku.

Li Marini, niezwykła nazwa dla dzielnicy śródlądowej. Łatwo zrozumieć, dlaczego, patrząc na ziemię, na której znajduje się ta winnica: piasek zmieszany z gliną z licznymi skamielinami muszli. 10 km od wybrzeża Morza Jońskiego morska bryza pieści rośliny. Kraina niezbyt mokra od deszczu, z której najbardziej aromatyczne winorośle czerpią z niej to, co najlepsze, wzbogacając wina w równowagę, aromat i świeżość: typowy smak, który fascynuje, angażuje i koi zmysły.

Campofreddo to niewielka dzielnica na najbardziej wysuniętym na południe obszarze przybrzeżnym prowincji Taranto. Gleba jest na ogół piaszczysta (zawartość piasku około 40%); klimat jest bardzo suchy, idealny dla kultury suchej, tj. szeregu praktyk agronomicznych mających na celu zatrzymanie w glebie jak największej ilości bardzo małych opadów. Charakterystyczna dla Campofreddo jest niewielka gleba (zaledwie 60 cm w porównaniu do 90/100 cm średniej prowincji), co czyni ten region idealnym do uprawy winorośli. Starożytna i cenna winnica ma wysoką gęstość (5/6000) winorośli na hektar, odziedziczoną po rolnictwie naszych dziadków i oferuje bardzo niskie plony owoców, co pozwala na cudowną koncentrację polifenoli. Wina mają bogatą i złożoną strukturę z wyraźną obecnością cukru i alkoholu, które harmonijnie komponują się z miękkością tanin. Zaskakująca kwasowość jest wynikiem starannych praktyk agronomicznych i enologicznych.

Wzdłuż wybrzeża Jońskiego okręgi Troncarea i Mesola delle Volpi stwarzają idealne warunki terytorialne dla doskonałych win czerwonych. Długie nasłonecznienie i wysokie temperatury pozwalają na uzyskanie bogatego cukru w owocach; bryza znad Zatoki Taranto odświeża nocą winnice i chroni winogrona przed wilgocią i pleśnią. Duża obecność piasku w glebie, przez który korzenie z łatwością docierają do wilgotnego i świeżego podłoża skalnego wapiennego. Ta niepowtarzalna równowaga czynników pedoklimatycznych jest podstawą doskonałej jakości winogron Primitivo, które osiągają znaczne stężenia alkoholu cukrowego i jednocześnie zachowują świeży i aromatyczny owoc. Z tych winorośli rodzą się owocowe i dobrze zbudowane wina, które dobrze nadają się do starzenia.

Obszar znany jako Monte la Conca rozciąga się na wschód od Li Marini. Jak to jest typowe dla centralnej części ChNP Primitivo di Manduria, z klimatycznego punktu widzenia dzielnica ta charakteryzuje się długimi dniami nasłonecznienia i ogólnie wysokimi temperaturami, przy czym deszcze prawie nie występują w gorących miesiącach. Płytka i niezbyt żyzna czerwona ziemia jest idealną glebą dla czerwonych winogron bogatych w strukturę i pigment. W szczególności winogrona Malvasia Nera i Negroamaro znalazły swoje idealne siedlisko na tych działkach. Plon roślin jest bardzo niski, podobnie jak średnie opady. W ten sposób uzyskuje się wina o pełnej treściwości, miękkiej strukturze i dobrych możliwościach starzenia.

Aktywne filtry

a6mani Concura Primitivo di Manduria DOP Riserva

195,90 zł
Availability: 2 In Stock

Trzy kuzynki, Elise, Francesca i Maria z A6mani, postawiły sobie za cel "zbudowanie" Primitivo, które jest zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne. Idealne warunki znalazływ pobliżu miejscowości San Marzano i Sava w Apulii. Stare winorośle prowadzone na głowę (goblet), na czerwonej glebie o delikatnej konsystencji i dużej zawartości wapna. Osiągnęły sukces! Praca "na 6 rąk" ma głęboki sens.

a6mani Familia Primitivo di Manduria DOP

93,90 zł
Availability: 49 In Stock

Trzem kuzynkom udało się stworzyć "na 6 rąk" niezwykle ekspresyjne, owocowo-pikantne i imponująco zniuansowane manduryjskie Primitivo, będące klasą samą w sobie. Z morzem ze wszystkich stron, winorośl może odpoczywać w nocy przy przyjemnych temperaturach, zanim w ciągu dnia znów będzie się cieszyć mocą południowego, włoskiego słońca.

a6mani Lifili Primitivo Salento IGP

55,90 zł
Availability: 34 In Stock

Lifili, to proste Primitivo, o jedwabistej strukturze, z uwodzicielskim, soczystym owocem. Dzięki delikatnym palonym aromatom tytoniu, lukrecji i wanilii, to uczta na każdy dzień i na każdą okazję. Zalecamy zawsze mieć przynajmniej jedną butelkę tego czerwonego wina w piwnicy!

a6mani Lifili Negroamaro Salento IGP

53,90 zł
Availability: 52 In Stock

Trzy kobiety, sześć rąk i jedna pasja - trzy kuzynki, prócz Primitivo, szczególnie upodobały sobie Negroamaro, które w gorącym klimacie południowych Włoch wyczarowuje pełne, pulchne, wytrawne, harmonijne, a przede wszystkim świeże, mineralne i wyraziste czerwone wina, takie jak Lifili!