Aperitif lub digestif, także jako sos do lodów. Przyjemny aromat świeżo wyciśniętego soku z dojrzałej cytryny i skórki cytrynowej. Łagodny cytrusowy smak, lekko ściągający. Delikatny, satysfakcjonujący finisz z lekką goryczką skórki cytrynowej.
Likiery
Likiery
Bogactwo smaków, aromatów oraz różnorodność składników — tak w skrócie można opisać likiery. Ich historia sięga starożytności, a współczesne metody produkcji pozwalają na tworzenie alkoholi o zróżnicowanych profilach smakowych. Sprawdź zatem asortyment sklepu Wina.pl i zobacz, jakie likiery możesz tu znaleźć!
Czym wyróżniają się likiery?
Likiery to słodkie napoje o zawartości alkoholu wahającej się zazwyczaj od 15% do 40%. Istnieją również mocniejsze wersje, które często mylone są z nalewkami. Likiery powstają poprzez łączenie destylatów z różnorodnymi składnikami smakowymi, takimi jak owoce, zioła, kwiaty czy orzechy. Charakteryzują się wysoką zawartością cukru, który nadaje im słodki smak i gęstą konsystencję.
Co ciekawe, początki likierów sięgają starożytności, gdzie były one stosowane jako leki przez rzymskich lekarzy, a potem w średniowieczu przez mnichów, którzy docenili ich lecznicze właściwości. Do ich przygotowania wykorzystywano wówczas wino i miód. Stopniowo w średniowieczu produkcja likierów rozwinęła się w Europie, a trunek ten stał się popularny wśród szlachty.
Różnorodne likiery: ziołowe, owocowe, orzechowe
Likiery są niezwykle różnorodną grupą, którą można podzielić na kilka kategorii w zależności od użytych składników i metod produkcji. Przykładowo likiery owocowe powstają na bazie soków owocowych lub maceracji owoców w alkoholu np. Limoncello lub likier pomarańczowy. Mamy też likiery ziołowe i korzenne, likiery orzechowe produkuje się z dodatkiem orzechów włoskich, czy orzechów laskowych, migdałowe migdałów. Na tym oczywiście nie koniec różnych rodzajów likierów. Jajeczne, kwiatowe, czy kawowe - opcji jest naprawdę sporo.
Likiery owocowe i ziołowe w ofercie Wina.pl
Różnorodność smaków, jakie oferują likiery, sprawia, że grupa ta ma szerokie grono zwolenników. Osoby preferujące kwiatowe i owocowe smaki z pewnością znajdą coś dla siebie, a dla koneserów korzennych i ziołowych smaków również te alkohole stanowią ciekawą opcję. Dlatego też sklep Wina.pl przygotował szeroką ofertę likierów z różnych zakątków świata. Jedno jest pewne — asortyment został starannie wyselekcjonowany, aby zapewnić Klientom to, co najlepsze.
Jest 15 produktów.
Włoski trunek uzyskiwany poprzez infuzowanie ziół (korzenia gencjany, rumianku, rabarbaru, szafranu).
Lekki i łagodny aperitif oparty na bardzo starej, rodzinnej recepturze. Jego nazwa ma oddawać ducha Prowansji: Rinquinquin oznacza w lokalnej mowie „orzeźwienie”.
Dobrze schłodzony Orange Colombo jest nie tylko aperitifem, może być również niezwykle przyjemnym i orzeźwiającym towarzyszem deserów owocowych.
Trunek ten to kompozycja zielonych, zbieranych w 2 połowie czerwca orzechów włoskich, czerwonego wina, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, mocnego alkoholu i cukru trzcinowego.
To likier powstały ze zmieszania białego wina, winnego likieru, chinowca, słodkich i gorzkich pomarańczy i cukru trzcinowego oraz infuzję: korzenia gencjany z góry Lure oraz słodkich pomarańczy.
Polecamy podawać Bombardino na ciepło z bitą śmietaną albo wymieszany z espresso i udekorowany bitą śmietaną.
Mr. Three & Bros Ginger Falernum ma głęboki i mętny żółty kolor . W mieszaniu jest wszechstronny , kameleonowy, zaskakujący goryczką, potrafi nadać niesamowitej świeżości.
Likier Lawenda Youra Spirits to idealny dodatek do deserów lub alternatywa dla nich. Jego słodycz zrównoważona kwasowością w naturalny sposób uspokaja i odpręża
Mocny, słodki likier o wyraźnie żywicznym smaku, który łączy aromaty pędów sosny i goryczkę zielonej szyszki. Sposób podania: solo, schłodzony.
Limoncello to likier wytwarzany na bazie najwyższej jakości alkoholu oraz naturalnego soku cytrynowego.
Ten prawie wytrawny likier o bardzo delikatnie jagodowym aromacie, został stworzony na bazie najwyższej jakości grappy z najlepszych winogron oraz naturalnego soku z jagód.
Oryginalna receptura powstała w 1933 roku jako Amaro Carnia, receptura została stworzona przez syna założyciela- Antonio Nonino.
Jest to macerat destylatu z winogron (ÙE®) z przyprawami, ziołami oraz owoców, pochodzących wyłącznie z regionu Carnia. Składniki: aromatyczne tymianek, korzeń chinowca, korzeń żółtej gencjany, piołun, gorzka pomarańcz, szafran oraz rabarbar. Intensywny aromat świeżej skórki z gorzkiej pomarańczy z korzennymi akcentami. W ustach ponownie gorzka pomarańcza i przyjemna gorycz tymianku. Bardzo długi, delikatnie pieprzny finisz.
Zdjęcia poglądowe. Brak opakowania ozdobnego.
Klasyczny digestif na bazie starej receptury trzymanej w sekrecie przez tyrolskich górali.
Pineau powstaje poprzez dodanie koniaku do soku winogronowego, a następnie leżakowanie w dębowych beczkach przez minimum rok.
