Destylarnia Nonino mieści się w Ronchi di Percoto, w regionie Friuli północnych Włoch. Sama marka Nonino się uważa za pioniera grappy super premium, a sam alkohol jest uwielbiany przez włoskich celebrytów.
Destylarnie założył Orazio Nonino w 1897 roku, który wcześniej odwiedzał winnic razem ze swoim mobilnym destylatorem i prosił o najświeższe wytłoczyny winogron. Ten zabieg jest do dnia dzisiejszego używany w destylarni, używa się tylko świeżych wytłoczyn, stąd sama destylarnia posiada ogromne siły destylacyjnej- aż 67 alembików!
Z racji tego że grappa nie cieszyła się dobrą opinią, wnuk Orazio- Benito Nonino wraz ze swoją żoną Giannolą postanowili to zmienić. W 1973 roku wymyślili nowy rodzaj grappy monovitigno- powstającej z jednego szczepu winogron, stworzono nową autorską butelkę razem z mistrzami hutnictwa z wyspy Murano i pojechali na południe Włoch, zaprezentować swoje dzieło celebrytom, dziennikarzom oraz biznesmanom. Nastąpiła nowa era dla grappy Nonino, dzięki temu ludzie zaczeli stawiać ich grappe na równi z najlepszymi koniakami oraz whisky. Aktualnie destylarnia jest prowadzona przez trzy córki Giannoli oraz Benito - Elisabetta, Cristina i Antonella. Kontynuują dzieło swoich rodziców, a także wprowadzają super premium grappe Nonino do XXI wieku, tworząc nowe rodzaje destylatów.
Oryginalna receptura powstała w 1933 roku jako Amaro Carnia, receptura została stworzona przez syna założyciela- Antonio Nonino. Jest to macerat destylatu z winogron (ÙE®) z przyprawami, ziołami oraz owoców, pochodzących wyłącznie z regionu Carnia. Składniki: aromatyczne tymianek, korzeń chinowca, korzeń żółtej gencjany, piołun, gorzka pomarańcz, szafran oraz rabarbar. Intensywny aromat świeżej skórki z gorzkiej pomarańczy z korzennymi akcentami. W ustach ponownie gorzka pomarańcza i przyjemna gorycz tymianku. Bardzo długi, delikatnie pieprzny finisz.