Castelao na półwytrawnie. Moc i owocowość szczepu zachowana a zredukowana kwasowość pozwoli cieszyć się tym winem amatorom win półwytrawnych.
półwytrawne
półwytrawne
W przypadku win czerwonych o wytrawnym smaku czasami pozostawia się w procesie produkcji niewielką ilość soku z winogron, aby złagodzić charakter trunku. Niekiedy jest on wyczuwalny, gdy jego zawartość jest wysoka (ok. 10 g/l). W ten sposób powstają półwytrawne Syrah, Carmenere czy Negroamaro. Są one polecane m.in. do makaronów z sosami mięsnymi lub śmietanowymi, mięs duszonych i przygotowywanych na grillu.
Wysoka jakość win czerwonych półwytrawnych
Rozmaite propozycje włoskich, gruzińskich, amerykańskich i chilijskich win czerwonych półwytrawnych najwyższej jakości zdobyły uznanie koneserów. Niektóre z nich zostały nagrodzone za wspaniały bukiet. Właściciele winnic preferują ręczne zbieranie winogron, dzięki czemu mają pewność, że struktura jagód nie zostanie naruszona. Niektóre trunki są starzone w beczkach z dębu francuskiego, które pozwalają wydobyć z nich charakterystyczny aromat. Z reguły wina beczkowane są bardziej intensywne w smaku i taniczne.
Z Syrah, Carmenere i Negroamaro produkowane są wina czerwone półwytrawne
Istnieje wiele interesujących propozycji wysokiej jakości win czerwonych półwytrawnych z różnych światowych winnic. Jedną z najpopularniejszych odmian, z których powstają te trunki, jest Syrah. Typowe dla niego są wysoka kwasowość i duża ilość garbników. W bukiecie dominuje nuta porzeczkowa z pieprznym finiszem, a także czekolada, dojrzałe śliwki i wiśnie. Doskonale sprawdza się z makaronami, pizzą oraz drobiem.
W Carmenere wyczuwalne są zioła, maliny, jeżyny, śliwki i zielona papryka. Wino czerwone półwytrawne z tego szczepu ma dużą ilość tanin oraz wysoką kwasowość. Może dojrzewać w beczkach. Idealnie pasuje do dań z jagnięciny, bekonu i smażonych czy grillowanych warzyw.
Negroamaro ma w bukiecie śliwkę świeżą i suszoną, wiśnię, jeżynę oraz zioła. Jego lekko korzenny smak dobrze komponuje się z menu na bazie makaronu i pieczonego mięsa, a także z serami.
Czerwone wino półwytrawne – produkcja i skład
Proces, w efekcie którego powstają czerwone wina półwytrawne, polega na zakończeniu fermentacji w chwili, gdy zawartość cukru resztkowego znajduje się na minimalnym poziomie – jego stężenie powinno osiągnąć ok. 3%. Ten rodzaj jest powszechnie wytwarzany w każdym regionie winiarskim świata – powstaje zarówno we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Gruzji i innych krajach Europy, jak i w Ameryce Południowej, Australii czy RPA. Rozpowszechnienie produkcji odzwierciedla stały popyt na wyroby z tej kategorii. Statystyki spożycia wskazują, że od wielu lat utrzymuje się ono na podobnym, wysokim pułapie.
Z uwagi na fakt, że czerwone wino półwytrawne ma w składzie pewną ilość cukru resztkowego, nie jest tak cierpkie jak wytrawne. Jego nasycenie może osiągać maksymalnie 12 g/1 l lub 18 g/1 l, gdy kwasowość wynosi mniej niż 10 g/1 l. Często wręcz można się spotkać z opiniami, że trunek z tej grupy bardziej przypomina warianty słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że zawartość cukru resztkowego jest niewielka, a to z kolei przekłada się na niską kaloryczność, która przeważnie waha się w granicach od 85 do 100 kcal.
Podział i rodzaje czerwonego wina półwytrawnego
W zależności od produktu stężenie alkoholu w czerwonym winie półwytrawnym oscyluje w przedziale od ok. 10-11% do nawet ponad 20%. Trunki te są pozbawione właściwości musujących – wyjątek stanowi szampan, który może być produkowany na ich bazie. Jeśli chodzi o warunki przechowywania, zaleca się zachowanie temperatury na poziomie ok. 16-18 stopni Celsjusza, a także unikanie promieni słonecznych.
W zależności od typu barwa wina jest mniej lub bardziej intensywna – cięższe warianty są ciemniejsze, podczas gdy lżejsze mają delikatniejszy odcień. Ich właściwości zależą w dużej mierze także od regionu pochodzenia, który z kolei ściśle wiąże się z rodzajem szczepu wykorzystanego do wytworzenia danego wina czerwonego półwytrawnego. Poza tradycyjnymi produktami pochodzącymi z tradycyjnych, najpopularniejszych regionów winiarskich coraz więcej osób zamawia bardziej nietypowe wyroby gruzińskie, mołdawskie czy słoweńskie.
Jest 20 produktów.
Atrakcyjne, aromatyczne półwytrawne wino włoskie. Producent uznanego Primitivo - wie co może się podobać. Zreszta Primitivo obok Negroamaro to głowy składnik tego wina.
Treściwe, aromatyczne, półwytrawne wino pochodzące z włoskiej Pugli. Dobry przykład, źe czerwone wino półwytrawne potrafi zaskoczyć jakością również miłośników win wytrawnych.
Bezalkoholowe wino Bodegas Mureda Rodolia Merlot 0% to ekologiczne czerwone wino bez zawartości alkoholu, produkowane przez hiszpańską winnicę Mureda, największą w Europie posiadającą certyfikaty do produkcji ekologicznych win.
Półwytrawne czerwone wino jest wytwarzane z odmiany winogron Saperavi uprawianej w winnicach mikrostrefowych w Kakheti we wschodniej Gruzji.
Smakowity codzienny Merlot z Abruzji, żywy ale miękki - na pewno znajdzie wielu fanów.
Podstawowe czerwone wino z Chile, obfite, aromatyczne, krągłe z owocowa słodyczą łagodzącą wytrawność.
Czerwone, półwytrawne południowoafrykańskie wino przepełnione aromatem świeżych aromatów śliwki, jeżyny i figi z subtelną nutą korzennych przypraw. Dobrze zbudowane, z przyjemnym finiszem.
Aksamitnie gładki kupaż ze słonecznej Sycylii z wyczuwalną słodyczą w tle
Jasny rubinowy kolor z odcieniami granatu. intensywny bukiet z nutami wiśni i śliwek, przyprawami i nutami śródziemnomorskich ziół; mocne wino o przyjemnie świeżym posmaku
Półwytrawne, obfite w smaku wino z Langwedocji.
Najbardziej popularny sycylijski szczep Nero d'Avola(25%) + jeden z najbardziej popularnych międzynarodowych szczepów Syrah(75%) to idealne połączenie dające nam miękkie, niesamowicie przyjemne wino o wspaniałej strukturze.
Nie możesz pić a chciałbyś mimo wszystko wino? Polecamy bezalkoholowe wino od znanego hiszpańskiego producenta. 0.0% alkoholu a przyjemność spora.
Polskie świętomarcińskie wino i polska gęsina - dobrana para.
W tym roczniku jest to kupaż Fruhburgundera ( zwanego Pinot Noir Precoce), Rondo oraz Regenta
Fruhburgunder nadaje winu zwiewność, lekkoś a Rondo ciało i barwę, Acolon materię.
Szczeo pozostający w cieniu primitivo ale wydaje się ogólnie dawać ciekawsze wina.
Wino ze ścisłego obszaru DOC Primitivo di Manduria rozciągajacego się na wzgórzach i równinach przybrzeżnych południowej części regionu Apulia, w prowincjach Brindisi i Taranto. Bardzo dobra relacja ceny do jakości.
Negroamaro - modny szczep z Pugli, teraz w wydaniu appassimento, kiedy grona podsuszane są aby zwiększyć koncentrację aromatów i smaków. Idealny materiał prezentowy opakowany w ciężką, solidną butelkę. Na granicy półwytrawne/półsłodkie.
Carmenere + amerykański dąb + appassimento = bogate, taniczne, złożone wino.
Ciekawy blend Carmenere - Syrah, grona częściowo podsuszana są na krzakach przed zbiorem. Spora koncentracja, francuska beczka z umiarem.
Od lat wino różowe z winnicy Słońce i Wiatr gwarantuje jakość, piękne owocowe aromaty i orzeźwienie.
