Następca przebojowego Artisana. Teraz z nową etykietą. Zawartość ta sama.
Shiraz / Syrah
Shiraz / Syrah
Syrah to szlachetny i dość rozpowszechniony szczep. Pochodzi najprawdopodobniej z Syrakuz na Sycylii. Jego główne geograficzne siedlisko obejmuje jednak północną część Doliny Rodanu, gdzie jest jedynym dopuszczonym do uprawy czerwonym szczepem i jedynym składnikiem najlepszych tutejszych win. To szczep, który jest uprawiany w wielu regionach, jednak najbardziej lubi cieplejsze i suche klimaty. Z tego też powodu największe uprawy tego szczepu można znaleźć na południu Francji.
Uprawa szczepu Shiraz
W Prowansji i Langwedocji-Roussillon stanowi on dodatek, bądź podstawowy składnik tamtejszych win. Dużo uprawia się go w Australii, gdzie zajmuje 1/3 powierzchni wszystkich upraw, oraz w mniejszym stopniu Argentynie, Kalifornii i RPA. Syrah jest łatwy w uprawie a jego podstawowy mankament to późne dojrzewanie, a co przy dużej plenności i zimniejszym klimacie powoduje, że grona źle dojrzewają. Przy odpowiednio niskiej wydajności daje wina przebogate, wysokiej klasy, o dużym potencjale starzenia (Hermitage, Cornas, Cote-Rotie). Wina z tego szczepu potrafią rozwinąć całą paletę aromatów. Możemy w nich odnaleźć owocowe nuty malin, czarnych porzeczek, jeżyn, wyprawionej skóry, smoły, humusu, piżma, dymu. Młode wina wyzwalają aromaty fiołków, pieprzu.
Wino Syrah: smak i aromat
Wino Syrah wyróżnia się charakterystycznym profilem smakowym i aromatycznym — oferuje bowiem mocne, bogate i intensywnie zabarwione napoje. Po dłuższym leżakowaniu, wino Syrah staje się stosunkowo "miękkie", a nawet można powiedzieć, że delikatne, co nadaje mu wyjątkowo subtelnego charakteru. Jeżeli chodzi o smak, to wina Syrah charakteryzują się intensywnymi nutami jeżyn, malin, oraz fiołków. Charakterystyczna nuta pieprzu i korzennych przypraw nadaje mu wyrazistego charakteru. A z jakimi potrawami najlepiej smakuje wino Shiraz?
Z jakimi potrawami podawać Shiraz wino?
Wino Shiraz, znane również jako Syrah, stanowi doskonałe towarzystwo dla wielu potraw. Ciężkie i beczkowe wina idealnie komponują się z intensywnymi smakami, takimi jak wołowy stek czy pieczony kurczak. Współgra również z duszoną kaczką, przepiórką i daniami z grilla, z których wydobywa głębię smaków. Lżejsze wersje wina podaje się z jagnięciną, potrawami z żurawiną oraz grzybami z patelni. Wino Shiraz to tak naprawdę wszechstronny napój, który sprawdza się przy wielu różnych daniach.
Syrah - wino w ofercie Wina.pl
Wina Syrah dostępne w ofercie Wina.pl to zróżnicowana kolekcja alkoholi, w której przeważają wina wytrawne. Obejmuje ona jednak również propozycje półwytrawne i półsłodkie. W większości dostępne są wina pełne i średnie co czyni je doskonałym wyborem dla miłośników intensywnych smaków. Dostępne są wina z renomowanych regionów winiarskich, z takich krajów jak Francja, Włochy, Chile, Hiszpania i Australia. To właśnie z tych krajów są najlepsze wydania tego szczepu. Ogromna różnorodność win dostępnych w ofercie sprawia, że każdy miłośnik wina znajdzie butelkę dostosowaną do własnych preferencji.
Jest 146 produktów.
Mocno owocowy Shiraz z Centralnej Doliny.
Aksamitnie gładki kupaż ze słonecznej Sycylii z wyczuwalną słodyczą w tle
Półsłodkie wino, przyjemne i sycące stworzone z międzynarodowych szczepów.
Czerwone Tutti Frutti i znowu szaleństwo. 28% Grenache, 25% Merlot, 24% Syrah, 8% Cabernet Sauvignon, 8% Mourvèdre, 7% Cabernet Franc i oddzielna winifikacja dla każdej z odmian. Wow! Radosne i świeże wino bez zbędnych pytań. Odlot!
Smakowity, organiczny kupaż Garnachy, Monastrell i Syrah z delikatnych gleb gliniasto-wapiennych w DOP Valencia. Znakomity stosunek cena/jakość. Polecamy!
Delikatne i łatwe różowe organiczne wino. Samo sie pije.
Niezwykle smaczne czerwone wino z duszą i życiem, ze słodkim owocem i miękkimi taninami. Tworzone z gron Nero d'Avola i Shiraz uprawianych w pobliżu miasta Trapani, gdzie winorośl musi radzić sobie na piaszczystym i suchym podłożu, jednak bardzo bogatym w minerały.
Treściwy australijski shiraz z miękkimi, giętkimi i soczystymi owocami - spora złożoność.
Czerwone cuvée N°153 na bazie Syrah, Mourvedre i Grenache, wciągające i potoczyste. Doskonały partner przy stole!
Nazwa tego wina wzięła się od architekta stacji w Franschhoek- Sir Herberta Bakera. W butelce miękki i soczysty Shiraz z charakterystycznym aromatem ciemnych owoców.
Idealny jako aperatif, dobrze komponuje się również z letnią kuchnią: sałatkami, grillami i lekką kuchnią śródziemnomorską.
Świeże, młode, pełne energii Syrah z okolic Trapani. Czysta radość!
Wino stworzone zostało z gron Shiraz z winnic w regionie Stellenbosch i Darling z pięcioprocentowym dodatkiem Viognier z regionu Riebeeck Valley, zapewnił delikatniejszą strukturę tanin oraz aksamitnym, welurowy finisz.
Odmiany winorośli Grenache i Syrah, z których składa się to cuvée, są poddawane winifikacji oddzielnie, aby zachować ich specyfikę.
Klasyczny, ciepły z charakterystyczną nutą pieprzu Syrah w wydaniu australijskim.
Syrah z południa Francji o uroczej nazwie Croak Rotie czyli w wolnym tłumaczeniu Pieczony Rechot... Bogaty nos z wyraźną nutą czarnej porzeczki i tytoniu.
Atrakcyjna i zwiewna mieszaka Grenache Noir i Syrah. Fermentacja w betonowych kadziach.
Organiczne wino produkowane, w gminie Vittoria na Sycylii z podsuszanych na słońcu winogron. Butelka i opakowanie, etykiety pochodzą w 100% z recyklingu.
Ciekawy czerwony-biały kupaż Syrah i Viogner o uroczej nazwie Croak Rotie czyli w wolnym tłumaczeniu Pieczony Rechot... Bogate, pełne, a przy łagodne wino z aksamitnymi taninami. Bardzo smaczne!
Najbardziej popularny sycylijski szczep Nero d'Avola(25%) + jeden z najbardziej popularnych międzynarodowych szczepów Syrah(75%) to idealne połączenie dające nam miękkie, niesamowicie przyjemne wino o wspaniałej strukturze.
Martúe, niezwykły kupaż 33% Syrah, 21% Cabernet Sauvignon, 20% Petit Verdot, 19% Malbec i 7% Merlot. Świetna jakość i zaskakująco świetna cena jak za te emocje!
Syrah i Touriga Nacional z gliniasto-wapiennych winnic z okolic Lizbony, mówią jej dobry wieczór, Boa Noite Lisboa! Niezwykły kupaż, arcysmaczne wino!
Paul Mas 1892 to hołd dla Raymonda Mas, dziadka Jean-Claude'a. Cuvée na bazie Grenache, Syrah i Alicante ze starych krzewów, upamiętniający jego pracę w winnicy bez użycia środków chemicznych i tradycyjne podejście do winifikacji. Soczyste i krągłe wino na piknik lub do spróbowania w gronie przyjaciół.
Nie możesz pić a chciałbyś mimo wszystko wino? Polecamy bezalkoholowe wino od znanego hiszpańskiego producenta. 0.0% alkoholu a przyjemność spora.
Szczere langwedockie wino od ikony Langwedocji - Mas de Daumas Gassac, jednego z bohaterów głośnego filmu 'Mondovino'.
Cuvée z gron Syrah, tych uprawianych w regionie Sambuca, które wnoszą do wina dojrzałość i strukturę oraz w tych Acate, odpowiadających za delikatną i owocową strukturę wina. Kulinarny rarytas, np. smażonego miecznika z rozmarynem. Pamiętajmy, że wiele czerwonych win, to również doskonali partnerzy do ryb!
Rose stworzone z wielu szczepów południa Francji - Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignan, Mourvèdre, Clairette, Vermentino. Udany kupaż !
Proste, owocowe wino z Doliny Rodany od uznanego producenta.
Nietypowe szczepy jak na Hiszpanię a beczka francuska - udany mariaż w wersji crianza.
Kupaż lokalnych gron Carignan, Cinsault, Grenache i Syrah. Od 1970 roku La Vieille Ferme, produkuje to autentyczne, uczciwe i smaczne wino z rocznika na rocznik. To jedno z najlepszych win na świecie w kategorii jakość/cena.
Znana od pokoleń "Bycza Krew" automatycznie kojarzona jest z Egerem jako Egri Bikaver. Jest jednak wersja południowa, bardziej twarda, oparta na Kadarce, zwana po prostu Bikaver, lub Szekszardi Bikaver. Znaczniej bardziej "bycza" z charakteru.
Syrah od specjalisty od Syrah z doliny Elquim, najdalej wysuniętej na północ winiarnii w Chile.
Wino do moussaki albo lasagne? Proszę bardzo!
Mięsiste, dobrze zbudowane wino z okolicy Roussillon. Do picia w ciągu 2 lat.
Niezwykłe, górskie wino na bazie Tempranillo, Garnachy, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah z winnic zasadzonych w latach 60. i 70. ubiegłego stulecia, rosnących na wysokości między 700 a 800 metrów u podnóża Serra de la Llena, naturalnej granicy z regionami Priorat i Serra del Montsant, na obszarze kontrastu między klimatem śródziemnomorskim i kontynentalnym, o niskim opady deszczu i łagodne wiatry, które gwarantują zdrowie roślin w winnicach. Członek Grandes Pagos de España od 2002 roku. W tej cenie kosmos!
