Świetne wprowadzenie do południa Francji - oprócz pieprzu i ciemnych owców, kwiaty, lawenda i tymianek + lżejsza struktura.
Lista produktów marki Maison Michel Chapoutier

Wina Maison Michel Chapoutier
Maison M. Chapoutier to jeden z najbardziej rozpoznawalnych producentów w Dolinie Rodanu. Słynie z win zarówno z północy, jak i południa doliny, ale w szczególności z czerwonych i białych win Hermitage, wytwarzanych z Syrah i mieszanki odpowiednio Marsanne i Roussanne.
Historia win Maison Michel Chapoutier
Historia rodziny w Rodanie sięga 1808 roku, ale dopiero w 1879 roku Polydor Chapoutier przeniósł rodzinę z uprawy winogron na produkcję i handel winem. W 1988 roku Michel Chapoutier przejął stery firmy, a dążenie do jakości sprawiło, że marka Chapoutier zaczęła zdobywać międzynarodowe uznanie.
Michel Chapoutier zrezygnował z używania tradycyjnych beczek kasztanowych do starzenia, zamiast tego przechodził w kierunku mniejszych dębowych beczek z krótszymi okresami leżakowania.Opowiadał się również za tym, aby wina nie były filtrowane i nieoczyszczone oraz aby we wszystkich winnicach produkować wyłącznie owoce z upraw biologicznych lub ekologicznych.
Od 1996 roku wszystkie etykiety M. Chapoutier zawierają alfabet Braille'a na cześć Maurice'a Monier de la Sizeranne, który stworzył formę nowoczesnego skrótu Braille'a i był pierwotnym właścicielem winnicy Chapoutier w Hermitage.
Poza flagowymi winnicami w Hermitage, Chapoutier ma winnice na całym Rodanie, w tym działki na Côte Rôtie, Châteauneuf-du-Pape i Condrieu. Obejmują one zarówno określenia dotyczące pojedynczych winnic, jak i ogólne wina na poziomie AOC. Chapoutier produkuje również regionalne wina Côtes du Rhône i prowadzi uprawy winorośli w Australii (Domaine Tournon), Portugalii i Alzacji.
Jest 20 produktów.
Idealny jako aperatif, dobrze komponuje się również z letnią kuchnią: sałatkami, grillami i lekką kuchnią śródziemnomorską.
Cytrusowo- kwiatowe białe wino z południa Francji od mistrza Michele Chapoutier.
Atrakcyjna i zwiewna mieszaka Grenache Noir i Syrah. Fermentacja w betonowych kadziach.
Mięsiste, dobrze zbudowane wino z okolicy Roussillon. Do picia w ciągu 2 lat.
Mieszanka Grenache Blanc, Grenache Gris i Macabeu daje świeże, cytrusowe wino z nutami minerlnymi.
Pyszna, łatwa w piciu mieszanka 60% Grenache Noir i 40% Syrah. Fermentacja w betonowych kadziach.
Cotes du Rhone na biało - kompletne wino spod ręki mistrza Chapoutier.
Viognier potrafi urzekać, szczególnie z Rodanu - tu wprawdzie nie z Condrieu ale robi wrażenie!
Soczyste i pełne treści wino z Roussillon - stanowczo niedoceniany region.
Mocne aromaty i elegancja , elementy, które przyczyniły się do sukcesu czerwonej wersji tego wina, zostały zachowane w tym białym odpowiedniku wraz z bardzo ładnym waniliowym akcentem w ustach.
Rober Parker - 93 pkt za 129 PLN, rzadkość w tych punktowych ocenach. Brać...
Crozes-Hermitage winfikowany w cementowych kadziach - kto nie próbował win robionych tą techniką musi koniecznie spróbować tej specyficznej struktury i głębi.
Viognier potrafi urzekać... a próbowaliście Viognier musującego!? Dodatkowo - biodynamika i certyfikat ekologiczny Demeter.
Granitowy teren utworzony przez wiatr i zmiany geologiczne ,ubogie gleby z dobrym drenażem - główne elementy glebowe i klimatyczne wielkich win Saint-Joseph. Ta powolna kinetyka dojrzewania nadaje winu „Granilites” wielką świeżość, mineralność i potencjał starzenia.
Apelacja Cornas swą nazwę bierze z celtyckiego oznaczającego „spaloną ziemię”, a pierwsze źródła pisane wspominają o winie w regionie już w 885 roku. To królestwo Syrah.
Crozes-Hermitage winfikowany w cementowych kadziach a grona zebrane z najstarszych krzewów Crozes Hermitage! Świetne wcielenie Syrah!
Rzadki szczep Marsanne tu w ultraatrakcyjnym wydaniu.
„Monier de la Sizeranne” pochodzi z połączenia różnych gleb z zachodu na wschód: • „les Bessards”: pochodzenia granitowego, stanowi „duszę” dobrego Hermitaż, „le Méal” - stare tarasy aluwialne, z dużą ilością żwiru i wapieni, a „les Greffieux” - gleba gliniasta.
No cóż, 100 pkt - ideał wg Parkera. Raz w życiu, nawet bez okazji...Jeden z najlepszych Syrah świata.