Domaine de Bila-Haut L'Esquerda...
Rober Parker - 93 pkt za 129 PLN, rzadkość w tych punktowych ocenach. Brać...
Maison M. Chapoutier to jeden z najbardziej rozpoznawalnych producentów w Dolinie Rodanu. Słynie z win zarówno z północy, jak i południa doliny, ale w szczególności z czerwonych i białych win Hermitage, wytwarzanych z Syrah i mieszanki odpowiednio Marsanne i Roussanne.
Historia rodziny w Rodanie sięga 1808 roku, ale dopiero w 1879 roku Polydor Chapoutier przeniósł rodzinę z uprawy winogron na produkcję i handel winem. W 1988 roku Michel Chapoutier przejął stery firmy, a dążenie do jakości sprawiło, że marka Chapoutier zaczęła zdobywać międzynarodowe uznanie.
Michel Chapoutier zrezygnował z używania tradycyjnych beczek kasztanowych do starzenia, zamiast tego przechodził w kierunku mniejszych dębowych beczek z krótszymi okresami leżakowania.Opowiadał się również za tym, aby wina nie były filtrowane i nieoczyszczone oraz aby we wszystkich winnicach produkować wyłącznie owoce z upraw biologicznych lub ekologicznych.
Od 1996 roku wszystkie etykiety M. Chapoutier zawierają alfabet Braille'a na cześć Maurice'a Monier de la Sizeranne, który stworzył formę nowoczesnego skrótu Braille'a i był pierwotnym właścicielem winnicy Chapoutier w Hermitage.
Poza flagowymi winnicami w Hermitage, Chapoutier ma winnice na całym Rodanie, w tym działki na Côte Rôtie, Châteauneuf-du-Pape i Condrieu. Obejmują one zarówno określenia dotyczące pojedynczych winnic, jak i ogólne wina na poziomie AOC. Chapoutier produkuje również regionalne wina Côtes du Rhône i prowadzi uprawy winorośli w Australii (Domaine Tournon), Portugalii i Alzacji.
Jest 20 produktów.
Rober Parker - 93 pkt za 129 PLN, rzadkość w tych punktowych ocenach. Brać...
Mocne aromaty i elegancja , elementy, które przyczyniły się do sukcesu czerwonej wersji tego wina, zostały zachowane w tym białym odpowiedniku wraz z bardzo ładnym waniliowym akcentem w ustach.
Soczyste i pełne treści wino z Roussillon - stanowczo niedoceniany region.
Mieszanka Grenache Blanc, Grenache Gris i Macabeu daje świeże, cytrusowe wino z nutami minerlnymi.
Mięsiste, dobrze zbudowane wino z okolicy Roussillon. Do picia w ciągu 2 lat.
Cytrusowo- kwiatowe białe wino z południa Francji od mistrza Michele Chapoutier.
Idealny jako aperatif, dobrze komponuje się również z letnią kuchnią: sałatkami, grillami i lekką kuchnią śródziemnomorską.
Świetne wprowadzenie do południa Francji - oprócz pieprzu i ciemnych owców, kwiaty, lawenda i tymianek + lżejsza struktura.
Crozes-Hermitage winfikowany w cementowych kadziach - kto nie próbował win robionych tą techniką musi koniecznie spróbować tej specyficznej struktury i głębi.
Cotes du Rhone na biało - kompletne wino spod ręki mistrza Chapoutier.
Pyszna, łatwa w piciu mieszanka 60% Grenache Noir i 40% Syrah. Fermentacja w betonowych kadziach.
Atrakcyjna i zwiewna mieszaka Grenache Noir i Syrah. Fermentacja w betonowych kadziach.