Atrakcyjne, aromatyczne półwytrawne wino włoskie. Producent uznanego Primitivo - wie co może się podobać. Zreszta Primitivo obok Negroamaro to głowy składnik tego wina.
Primitivo
Primitivo
Primitivo to odmiana winorośli, z której otrzymuje się czerwone, ciemne i pełne wina. Uważa się go za protoplastę Zinfandela, lub szczep tożsamy.
Początki wina Primitivo
Bierze swój początek we włoskiej Apulli skąd wyemigrował w XIX w. do USA (Kalifornia), gdzie obecnie jest najważniejszym i najwartościowszym szczepem. Równie ważną rolę Primitivo odgrywa w Apulii, gdzie ma własną apelację — Primitivo di Manduria. Daje tu wina najwartościowsze, a to dzięki tamtejszej strukturze glebowej i mikroklimatowi. Są to wina mocno pieprzne z charakterystycznym dla siebie słonym posmakiem. W innych regionach Włoch, np. w Kampanii jest mieszany, a raczej stosowany jako dodatek do Negroamaro — swojego starszego brata i jest uważany za szczep pozbawiony elegancji, bogactwa. Primitivo może dawać przy odpowiednio niskich zbiorach i wysokich temperaturach (a takie lubi) wina potężne o dużej zawartości alkoholu (nawet 14% lub wiecej), z ziołowo-owocowymi akcentami. Starzony w beczce tylko zyskuje, pozyskując nowe aromaty, np. tytoniu.
Wino Primitivo i jego charakterystyka
Wino Primitivo wyróżnia się wyjątkowo łagodnym smakiem, przez co przypada do gustu wielu miłośnikom win. Jego wyjątkowy charakter wynika ze słodkiego owocowego aromatu, niskiej kwasowości i delikatnej nuty przypraw. Wino Primitivo, choć zaskakuje intensywnością, jaką oferuje w każdym łyku, to jednocześnie utrzymuje delikatność słodyczy owoców. Można w nim zauważyć aromat dojrzałych owoców, wiśni, śliwki, czarnej porzeczki, a jednocześnie delikatne przyprawy, które tworzą wyjątkowy posmak.
Jeżeli chodzi o zapach wina, to Primitivo nie tylko smakuje, ale również pachnie dojrzałymi owocami — można w nim wyczuć śliwkę, czereśnię, czy wspomniane już czarne porzeczki. Do tego dochodzą nuty kawy i oliwek, a w przypadku win dojrzewających w beczce — wanilia i czekolada.
Do czego pasuje Primitivo?
Primitivo to wino, które doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami, jednak jego smak najlepiej wybija się, gdy towarzyszy daniom, w których główną rolę odgrywają soczyste sosy pomidorowe, zwłaszcza te o wyraźnym i delikatnie słodkim aromacie. Czerwone wino Primitivo pasuje do potraw, jak na przykład pizza czy burger, jednak można podać je w towarzystwie czerwonego mięsa, dziczyzny i pikantnych przystawek. Świetnie komponuje się również z twardymi i dojrzałymi serami.
Wina Primitivo dostępne w ofercie Wina.pl
Nasza oferta obejmuje zarówno wytrawne wina Primitivo, które zachwycają swoją intensywnością, jak i również wina półwytrawne, które posiadają zbalansowany smak. Nie brakuje również win słodkich, które pozostawiają na podniebieniu delikatny i owocowy posmak. Kolekcja win Primitivo trafia w różne gusta i oczekiwania wielbicieli tego szczepu. Odkryj bogactwo smaków i aromatów w naszym asortymencie!
Jest 44 produktów.
770 mil to w 100% Zinfandel, nazwę wziął od długości stanu Kalifornia
770 Miles Zinfandel Rosé on Vivino
Kalifornijski White Zinfandel, czyli jak sama nazwa wskazuje wino różowe, półwytrawne, lekkie łatwe i przyjemne. Idealne na piknik i imprezę.
Wino primitivo to najczęściej kupowane wino włoskie. Od wielu miesięcy Polacy pokochali ten szczep za strukturę, aromatyczność i słodkawe nuty.
Uczucie jakim płoną Polacy do Primitivo można określić jako nieustające. Wina są łatwe w piciu, z miękkim garbnikiem i dojrzałym, wręcz słodkawym owocem. Ważne aby z tą słodkością nie przesadzić. Roccamura to właśnie w primitivo, w którym indeks słodkości pozostaje na właściwym poziomie
Nazwa "Naca" odnosi się do lokalnego słowa oznaczającego odprężenie, kołysankę. Ktoś chętny się odprężyć?
Salento to mniej znana apelacja jeśli chodzi o pochodzenie Primitivo - jednak warto. Producent znamienity - Cantina San Marzano.
Dobre primitivo w dobrej cenie i ciekawej etykiecie. Fanów nie trzeba zapraszać do zakupów tego wina :)
Rewelacyjne Primitivo - świetny balans, nie za słodkie, żywe, intesywne i pełne czystego owocu. Nie tylko dla fanów szczepu Primitivo. W tej cenie - przebój.
Lifili, to proste Primitivo, o jedwabistej strukturze, z uwodzicielskim, soczystym owocem. Dzięki delikatnym palonym aromatom tytoniu, lukrecji i wanilii, to uczta na każdy dzień i na każdą okazję. Zalecamy zawsze mieć przynajmniej jedną butelkę tego czerwonego wina w piwnicy!
Rewelacyjne Primitivo - świetny balans, nie za słodkie, żywe, intesywne i pełne czystego owocu. Nie tylko dla fanów szczepu Primitivo. W tej cenie - przebój.
Klasyczne Primitivo ze spółdzielni. Urzekające swą miękkością i soczystością. Doskonały kompan na piknik i do grilla.
50% Primitivo i 50% Merlot i wszystko jasne. Będzie przebojem w Polsce.
Zin, jak mówi się o tym szczepie, to kalifornijski klasyk. Rozbuchany, pikantny i nieprzyzwoicie smaczny, pełny leśnych owoców (jeżyna, malina), z nutą rodzynek i akcentem wanilii. Złożony i długi.
Zawsze pożądane w Polsce Primitivo od czołowego producenta Puglii -San Marzano, w ekologicznym pudełku prezentowym z wyciętym logo świątecznym. Nad motywem świątecznym możemy wyciąć laserowo Twoje logo.
Minimalna ilość do zamówienia to 100 zestawów.

Czas realizacji : ok 10 dni roboczych
Inne wzory świąteczne dostępne poniżej.
Jeśli chcesz wybrać inny wzór podaj jego nr w komentarzu do zamówienia.

Wielokrotnie nagradzane, gibkie i raczej lżejsze w stylu Primitivo, doskonałe nawet do owoców morza i ryb. W Lecce podają je do miecznika i homarów!
Wino ze ścisłego obszaru DOC Primitivo di Manduria rozciągajacego się na wzgórzach i równinach przybrzeżnych południowej części regionu Apulia, w prowincjach Brindisi i Taranto. Bardzo dobra relacja ceny do jakości.
Z górami Sierra Nevada wznoszącymi się na wschodzie i bryzą Pacyfiku napływającą z zachodu, kalifornijskie Lodi jest wybitnym obszarem dla bogatych czerwonych win o głębokim kolorze i strukturze. Chłodne bryzy znad delty rzeki San Joaquin/Sacramento wraz z ciepłymi dniami i chłodnymi wieczorami zapewniają regionowi idealny klimat dla win o pełnym smaku i orzeźwiającej kwasowości. Niezwykle przyjazne wino, doskonałe na piknik z przyjaciółmi.
Wiśnie, śliwki, suszone figi z nutą wanilii i czekolady - znajdzie sporo miłośników. I mńostwo medali.
Śliwkowo-morwowe, Manduryjskie Primitivo o nieco ewoluowanym aromacie przypraw, runa leśnego i owoców. Rozgrzewające, z przyjemnym dotykiem tanin.
Nero di Troia w połączeniu z uwielbianym przez nas Primitivo w wersji z podsuszanych winogron, wyraziste i aromatyczne
Do przesady smaczny Zinfandel, z nutą morskiej bryzy znad zatoki Monterey, z apelacji Central Coast, gdzie chłodne dni i umiarkowane noce pozwalają winogronom dojrzewać i nabierać intensywnych owocowych smaków.
Zinfandel, pochodzący z Europy, ale dopiero w wydaniu kalifornijskim zyskał światową sławę.
Trzem kuzynkom udało się stworzyć "na 6 rąk" niezwykle ekspresyjne, owocowo-pikantne i imponująco zniuansowane manduryjskie Primitivo, będące klasą samą w sobie. Z morzem ze wszystkich stron, winorośl może odpoczywać w nocy przy przyjemnych temperaturach, zanim w ciągu dnia znów będzie się cieszyć mocą południowego, włoskiego słońca.
Primitivo z podsuszanych gron - uczta dla fanów tego treściwego włoskiego szczepu. Gęsto, aromatycznie i owocowa słodycz w tle.
Klasyczny i elegancki kalifornijski Zin od wyjątkowo utalentowanego winiarza Charliego Tsegeletosa.
Znacie już nasz przebój Primitivo Feudo Badala. Oto jego drugie wcielenie, jeszcze więcej materii i owocu. Primitivo do 2 potęgi.
Primitivo nawet wytrawne smakuje całkiem słodko, co dopiero wersja słodkiego nektaru ze starannie wyselekcjonowanych jedenastu rzędów winogron w winnicach San Marzano.
Ukochany przez Polaków Zinfandel - Jak espresso z letnim puddingiem!
W 2012 roku, pięćdziesiąt lat po założeniu Cantine San Marzano, narodziła się Collezione Cinquanta. Jako wino nierocznikowe, zostało zaprojektowane specjalnie na tę okazję, drogocenna mieszanka najlepszych odmian czerwonych winogron typowych dla Salento. Mocne i precyzyne, o złożonym bukiecie dojrzałych czerwonych owoców i przypraw.
Kiedy Rod Strong po raz pierwszy nabył teren na Westside Road, tuż za winnicą, mądrze zdecydował się pozostawić nietknięte 15 akrów starych, sękatych winorośli Zinfandel, które rosły od 1904 roku. Dziś nadal w Rodney Strong Estates Zinfandel jest zbierany z tych samych starych winorośli, wraz z garstką winnic uprawiamy na północy w dolinach Alexander i Dry Creek.
Lubisz Primitivo i wina z Puglii? Ten karton będzie Ci długo służył...tzn. tak długo aż skończy się 5 litrów.
Jednym z najbardziej uznanych przez krytykówwin czyli AMATIVO, kupaż dwóch najważniejszych apulijskich odmian: Negroamaro i Primitivo. Nazwa to również "kupaż": AMA z amaro w Negroamaro i TIVO z Primitivo. Smakowo to czysta przyjemność: ziemistość, świeżość i taninowy profil Negroamaro i bogaty owocowy charakter Primitivo. Trzeba spróbować!
Rok 1962 kiedy to 19 producentów postanawia udowdnić siłę pulijskiego winiarstwa i założyło Cantine San Marzano. To wino upamiętnia tę datę.
Kultowe już primitivo - absolutna czołówka tej apelacji. Jesteś fanem primitivo...a nie próbowałeś tego? Szybko nadrób zaległości.
Red Label Zinfandel z gron pochodzących z różnych apelacji Kalifornii, które charakteryzują się zróżnicowaną selekcją klonów, rodzajem gleby i metod upraw. Solidna struktura, dojrzałe taniny, które komponują się doskonale z „nieodłączną” dżemową naturą odmiany Zinfandel.
