Yasmin White Recanati
Yasmin White to mieszanka Sauvignon Blanc i Chardonnay zbieranych w winnicach Górnej Galilei i Jezreel Valley. Wino koszerne.
Na Bliskim Wschodzie istnieją dobre warunki do uprawy winorośli, zatem na stoły koneserów trafiają produkty pochodzące z dorodnych, soczystych owoców dojrzewających na tamtejszych zboczach. Czerwone i białe wina izraelskie z popularnych szczepów to jakościowe trunki powstające z międzynarodowych odmian, np.:
Uprawia się je w Galilei na Wzgórzach Golan. Winorośl rośnie tam na dość dużych wysokościach, co gwarantuje zmienne temperatury pożądane w uprawie wielu odmian. Lokalni rolnicy mają dostęp do urodzajnych gleb, na których dobrze radzą sobie również Grenache, Syrah, Chenin Blanc czy Muscat. Innymi znanymi w kraju regionami winiarskimi są:
Na całym terytorium występują różne warunki klimatyczne, w tym śródziemnomorski, idealny do zakładania winnic. Krzewy rosną tam w sprzyjającym otoczeniu, dając doskonałej jakości owoce wykorzystywane do produkcji jakościowych win. Izraelskie wina podbiły już podniebienia koneserów, którzy cenią je za zrównoważoną strukturę i pełny smak. Dobre nasłonecznienie w połączeniu z nadmorskim klimatem pozwalają na osiąganie wspaniałych efektów zachwycających jurorów konkursów winiarskich. Dlatego z dumą proponujemy wysokiej jakości wina izraelskie, które zaskakują smakiem, aromatem i różnorodnością. Ich atutem są także atrakcyjne ceny.
Gatunki czerwone, np. Merlot, mają najczęściej nuty owocowe: wiśni, śliwki, ziół, wanilii, cynamonu i przypraw korzennych. W butelkach pochodzących z izraelskich winnic można znaleźć też wina leżakowane przez kilka miesięcy w dębowych beczkach (m.in. Cabernet Sauvignon), co nadaje im dymny posmak i aromat jeżyn, śliwek i czarnej porzeczki. Dobrze skomponują się z daniami mięsnymi, grillowaną wołowiną i jagnięciną.
Białe wina pochodzące z Izraela mają rześki i świeży smak. Przeważają w nich owoce cytrusowe i tropikalne: grejpfrut, marakuja i guawa. Wybrane butelki kryją we wnętrzu słomkowy płyn leżakowany przez prawie rok w baryłkach z dębu (np. Chardonnay). Jest on delikatny i kremowy, ma nutę karmelu oraz migdałów i idealnie wyważoną kwasowość. Można serwować go m.in. do dań z drobiu i sałat.
Tradycje winiarskie na Bliskim Wschodzie sięgają tysięcy lat wstecz. Szacuje się, że winorośle uprawiano na tym obszarze już ok. 2000 r. p.n.e. Nie inaczej jest obecnie, gdy izraelskie wina podbijają nie tylko lokalne rynki, ale wręcz cały świat, o czym świadczy m.in. ich obecność w naszym asortymencie. Warto jednak pamiętać, że przez wieki sytuacja ulegała dynamicznym zmianom i nie zawsze wyglądała, tak jak obecnie, ponieważ po setkach lat zastoju przemysł winiarski ponownie rozkwitł nad brzegami Jordanu dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Jego owoce są dostępne w naszym sklepie w korzystnych cenach.
Mimo że tereny uprawne w kraju są stosunkowo niewielkie, to działa tu wielu producentów, w tym kilku potentatów. Izraelskie wino wyróżnia się wysoce zaawansowaną, innowacyjną produkcją z wykorzystaniem najnowocześniejszych zdobyczy przemysłu i technologii. Wiele z nich powstaje właśnie w tym państwie, a następnie jest eksportowanych do innych krajów.
Polecamy również wina pochodzące z innych krajów! W naszej ofercie dostępne są między innymi wina urugwajskie.
Jest 12 produktów.
Yasmin White to mieszanka Sauvignon Blanc i Chardonnay zbieranych w winnicach Górnej Galilei i Jezreel Valley. Wino koszerne.
Yasmin Red to klasyczny kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot z gron uprawianych w winnicach Galilei. Wino koszerne.
Typowe cechy Sauvignon Blanc w połączeniu z terroir Górenj Galilei. Wino koszerne.
Chardonnay w interpretacji winiarzy z Izraela, grona z pojedynczej winnicy z Górnej Galilei i dojrzewanie "sur lie". Wino koszerne.
Koszerny Merlot z Górnej Galilei leżakowany w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Typowe cechy Cabernet Sauvignon w koszernym winie z Galilei.
Izraelski Pinot Noir z Ella Valley, lekki i soczysty.
Pełny, solidny Shiraz z Galilei z dobrym potencjałem starzenia.
Sauvignon Blanc i Viognier z konformistycznym dodatkiem Muszkatu. Nietypowe, choć niezwykle satysfakcjonujące (i koszerne) białe wino o szalonym bukiecie. Nie dziwi więc fakt, że wznosząc kielich, wszyscy bez względu na przekonania, pozdrawiają się słowami L'chaim.
Wino pojawia się w Starym Testamencie sto dwadzieścia siedem razy! To wystarczy jako rekomendacja tego pieprznego, galilejskiego Syrah, którego łyk w rytuale havdalah, rozpoczyna w radosny i pozytywny sposób kolejny tydzień.
Świetny, francuski blend z Górnej Galilei na bazie szczepów Colombard z odrobiną Sauvignon Blanc i Muscatu.
Marawi, znane również jako Hamdani, to odmiana pochodząca z południowego Lewantu, rosnąca w Jerozolimie już w XVII wieku! Recanati jest pierwszą izraelską winnicą, która ten szczep przywróciła do produkcji. A warto było!