Chateau Musar
Sztandarowe wino od Gastona Hochara - legendy winiarstwa nie tylko libańskiego.
Specyfika win z Libanu polega na tym, że łączą one śródziemnomorską tradycję winiarską z bliskowschodnimi egzotycznymi nutami. Ze względu na położenie u południowych wybrzeży Morza Śródziemnego lokalni producenci tych trunków mogą korzystać z doskonałych warunków klimatycznych pozwalających na uzyskiwanie dobrych jakościowo owoców. Chłodne morskie powietrze i duże nasłonecznienie to idealny klimat dla wielu odmian winorośli.
Szczególnie cenione są różne kupaże, np.:
W Libanie powstają także produkty jednoodmianowe. Ich bukiet może być mniej lub bardziej intensywny, w zależności od warunków uprawy i użytych gatunków.
Znanym regionem, w którym powstają niezwykłe libańskie wina, jest Bekaa Valley. Winnica Chateau Massaya specjalizuje się w kupażowanych produktach, natomiast w Gaston Hochar produkuje się cenione na świecie trunki m.in. z odmiany Cabernet Sauvignon. Są one czerwone, wytrawne, mają aromat czerwonych owoców (wiśni, truskawek, porzeczki), wyczuwalny też w smaku. To świetnie wyważone propozycje do dań mięsnych z charakterystyczną nutą śliwek, fig i lukrecji. Na finiszu czuć kawę i piżmo. Są one starzone w beczkach z Nevers.
Kupaże także są niezwykle intensywne, w nosie i na podniebieniu można wyczuć m.in. figi, jeżyny i wiśnie. Miękkie taniny dają długi finisz. Libańskie wina warto włączyć do menu ze względu na ich dobrą jakość i interesujący bukiet.
W ofercie naszego sklepu dostępne są również między innymi wina z RPA. Polecamy!
Jest 9 produktów.
Sztandarowe wino od Gastona Hochara - legendy winiarstwa nie tylko libańskiego.
Młodszy brat Chateau Musar ale jaki rozwinięty! Wino dojrzałe, ułożone, dostarczające mnóstwa przyjemności.
Nie tak znane wino libańskie jak Musar ale godnie reprezentuje bliskowschodnie tradycje winiarskie.
Orient do potęgi - jeśli chcesz się przekonać o potędze Libanu jako kraju wina to weź koniecznie. Oprócz Musara ;)
Głębokie, korzenne wino z luksusowymi taninami i świeżymi dojrzałymi owocami. Dojrzewający we francuskim dębie, aby nadać głębi i złożoności, przypomina wina południowego Rodanu, co jest świadectwem współpracy Massayi z braćmi Brunier z Domaine Vieux Telegraphe z Chateauneuf-du-Pape.
Musar Jeune White to niebeczkowa mieszanka Viognier, Vermentino, Chardonnay z młodzieńczych winorośli z Doliny Bekaa.
W młodości: żółto-złoty, delikatnie dębowy, o kremowej konsystencji, bogaty, ale wytrawny i intensywnie cytrusowy, z miodowymi niuansami. Całkowicie wyjątkowy, styl został opisany jako przypominający „wytrawne Sauternes” lub dojrzałe białe Graves. W miarę starzenia się Chateau Musar White przybierają płowe odcienie i łagodnie pikantne charaktery. W piwnicach Ghazir znajdują się butelki tego wina z 1954 roku.
Legenda Libanu, światowa ikona winiarstwa. Raz w życiu każdego miłośnika win - lektura obowiązkowa.
Musar Jeune Red to kupaż Cinsault, Syrah i Cabernet Sauvignon z młodych winorośli z doliny Bekaa. Wyprodukowany po raz pierwszy w 2007 roku, o żywym owocu, jest porównany do stylu doskonałego czerwonego Roussillon.