Aromat:
Ciemnowiśniowy kolor. Eleganckie aromaty dojrzałych czerwonych owoców z nutami morwy i beczki.
Smak:
W ustach okrągłe, pełne i mięsiste, dobrze zrównoważone, z przyjemnymi taninami i długim wykończeniem.
Produkcja:
Winogrona Massaya Terrasses de Baalbeck uprawiane są w obszarze Hadath Baalbeck, na wysokości ponad 1000 metrów nad poziomem morza. Grenache noir 55%, mourvèdre 30%, syrah 15%. Średni wiek winorośli 20 lat. Winogrona są zbierane ręcznie i przewożone w skrzyniach. W winnicy Tanaïl po posortowaniu na stołach i całkowitym odszypułkowaniu są one poddawane winifikacji przez 20-30 dni w dębowych kadziach z kontrolowaną temperaturą. 20-22 miesiące w foudres, następnie butelkowane w wieku 2 lat.
Potrawy:
Kuchnia francuska, wędliny i sery.