Maison En Belles Lies Hautes-Côtes de Beaune AOC
Pinot Noir z lieu-dit Les Châtaigniers w Saint Aubin, z winnicy o powierzchni 60 arów, 35-letnie winorośle, czerwone margle. Wydajność 48 hl/ha. Uprawa biodynamiczna. Czego chcieć więcej?
Pierre Fenals urodził się w Algierze i kształcił się w biologii molekularnej, jednak przez długi czas pracował dla przemysłu modowego w Paryżu. Po zawodowym życiu w branży mody, Pierre postanowił pójść za głosem serca i przeniósł się do Burgundii, aby zostać winiarzem. Podobnie jak w przypadku biodynamiki, wszechświat spiskował, aby przypadkowo przedstawić Pierre'a Rudolfowi Steinerowi. Z powodu kaprysu kupił jedną z książek Steinera na paryskim pchlim targu i w ten sposób rozpoczął swoją podróż od sukna do winorośli.
Ścieżka ta obejmowała hodowlę krów (aby nauczyć się rolnictwa biodynamicznego) i „internowanie” u Trapeta, Lapierre'a i Emmanuela Giboulot. W 2002 roku kupił swoje pierwsze 2,5 ha winorośli w Maranges i Haute Côtes de Beaune.
W 2008 roku Pierre miał sporo szczęścia, bo natknął się na magazyn z szarego betonu na obrzeżach wioski Saint-Aubin, zaledwie kilkaset metrów od weterana Dominique'a Deraina. Kupił trzy hektary pierwszorzędnej ziemi w Maranges i Hautes-Côtes de Beaune i z tymi ziemiami w 2009 roku założył własną Maison en Belles Lies.
Winnica Pierre'a znajduje się w Saint-Aubin, ale teraz również wynajmuje winnice w Santenay, Monthelie i Corton, w tym działkę samego Le Corton. Jeśli chodzi o nazwę Belles Lies, wywodzi się ona od praktyki wypracowanej przez XVII-wiecznych mnichów, którzy suszyli beczki i nacierali je osadem danego z rocznika.
Maison En Belles Lies posiada 2,5 ha winnic w Côte d'Or i 3 ha w Beaujolais oraz skupuje drugie tyle gron od producentów przestrzegających tych samych zasad: poszanowanie środowiska i ekologiczna uprawa.
Jest 11 produktów.
Pinot Noir z lieu-dit Les Châtaigniers w Saint Aubin, z winnicy o powierzchni 60 arów, 35-letnie winorośle, czerwone margle. Wydajność 48 hl/ha. Uprawa biodynamiczna. Czego chcieć więcej?
Chardonnay z małej działki w pobliżu wioski Saint Aubin. Winorośle zostały posadzone w latach 60. XX wieku i czerpią głębię i złożoność z typowej białej, żwirowej gleby bogatej w gliniasty margiel.
Chardonnay z Monthelie, najmniejszej wioski w Côte de Beaune, ściśniętej pomiedzy Volnay na północnym wschodzie, Meursault na południu i Auxey-Duresses na zachodzie. Mnisi z Cluny zasadzili tu pierwsze winorośle około 1000 roku. Rzadkość, gdyż 85% apelacji stanowią wina czerwone.
Santenay. Lieu-dit Les Saunières, gleba składa się z czerwonych margli. Winnica ma 0,37 ha i została zasadzona 40 lat temu. Tutejsze terroir nadaje winu wyraźnego charakteru. Gęste, pięknie kwiatowe i ziołowe, utrzymywane w ryzach przez mineralność.
Saint-Romain i jego lieu-dit La Pérrière, składa się z ubogiej wapiennej gleby, pokrytej małymi kamykami. Wino z tego lieu-dit jest gęste, niezwykle kwiatowe oraz do bólu mineralne.
85-letnie krzewy Chardonnay, Corton-Charlemagne. Bladozłoty w młodości i ozdobiony zielonymi refleksami, z wiekiem nabiera bursztynowych i bardziej żółtych odcieni. Pierre produkuje tylko dwie beczki z sękatych 85-letnich winorośli, które dają niewielki plon, z doskonałej lieu-dit Le Charlemagne, prawdziwego serca tej legendarnej apelacji, na południowo-zachodnim zboczu z białych margli z małymi kredowymi kamieniami pokrywającymi wapień. Nieskończenie delikatny, skoncentrowany i mineralny. Rzadko kiedy wdzięk odmiany winorośli ma tak ścisły związek z charakterem terroir.
Stare krzewy Pinot Noir, niewielki plon z doskonałej lieu-dit Le Charlemagne (tak, tej samej, z której powstaje białe Charlemagne), prawdziwego serca tej legendarnej apelacji, na południowo-zachodnim zboczu z białych margli z małymi kredowymi kamieniami pokrywającymi wapień. Produkowane w mikroskopijnych ilościach, niezwykle rzadkie wino.
Gamay ze 140-letnich krzewów rosnących w w Quincié, na szczycie wzgórza o granitowych zboczach na wysokości 450 metrów. Głębia do tej pory nieosiągalna dla jakiegokolwiek innego Beaujolais Villages.
W zimnym terroir Hautes Côtes, na wysokości 400 m na zboczu gliniasto-wapiennym, posadzono 70-letnie winorośle „en foule” – oldschoolową mieszankę Gamay, Pinot Noir i Chardonnay. Unikalne spojrzenie w przeszłość Burgundii. Lekko zabarwione i pachnące a przy tym wyrafinowane i oparte na terroir vin de soif. Strzeżcie się.
Pinot Noir z lieu-dit les Caillettes, z winnicy o powierzchni 26 arów, 50-letnie winorośle, czerwone glina. Wydajność 42 hl/ha. Uprawa biodynamiczna. Pełnia i soczystość.
Pinot Noir z najmłodszej burgundzkiej apelacji, lieu-dit Le Saugeot, jedynie 46 arów szarych margli i wapienia. Wydajność 36 hl/ha. Czysta rozkosz.