PrestaShop

Rum

Charakterystyka Rumu

Rum jest trunkiem alkoholowym produkowanym przez fermentację i następnie destylację melasy trzcinowej lub soku z trzciny cukrowej. Destylat, czyli klarowny płyn, często dojrzewa w beczkach z dębu.

Czytaj więcej

 

Pochodzenie

Mocno kojarzony z Karaibami ze względu na swoje barbadoskie pochodzenie, rum jest obecnie produkowany niemal we wszystkich głównych regionach produkcji cukru na świecie, takich jak Filipiny, gdzie swoją siedzibę ma Tanduay Distillers, największy producent rumu na świecie.

Historia

Produkcja rumu została odnotowana w Brazylii w latach 1520. Shidhu, napój produkowany przez fermentację soku z trzciny cukrowej, jest wspomniany w tekstach sanskryckich. Wielu historyków uważa teraz, że produkcja rumu trafiła na wyspy karaibskie wraz z trzciną cukrową i jej metodami uprawy z Brazylii.

Typy Rumu

Rumy są produkowane w różnych gatunkach. Lekkie rumy są powszechnie używane w koktajlach, podczas gdy "złote" i "ciemne" rumy były zwykle konsumowane prosto lub na lodzie ("na kamieniach"), lub używane do gotowania, ale teraz są powszechnie konsumowane z mikserami. Rumy premium są robione do konsumpcji prosto lub na lodzie.

Produkcja

Rum jest produkowany z trzciny cukrowej, która przechodzi proces fermentacji i destylacji, aby wyprodukować melasę. Melasa to sok z trzciny cukrowej ekstrahowany przez cięcie, miażdżenie lub tłoczenie. Większość rumu jest produkowana przy użyciu pewnego rodzaju siarczanu melasy, który jest uzyskiwany z rośliny trzciny cukrowej. Jego smaki wahają się od lekkiego, ciemnego i blackstrap. Po wyprodukowaniu melasy lub wyciśnięciu soku z trzciny cukrowej, jest ona następnie mieszana z wodą i drożdżami jako podstawa.

Podział na rodzaje

Z powodu braku jasnych wytycznych, jest klasyfikowany według typu produkcji (rum lub rhum), pochodzenia (jamajskiego, kubańskiego, portorykańskiego itp.), koloru (białego, złotego, ciemnego, czarnego) i zawartości alkoholu (regularnej, marynarki wojennej, nadmiernej).

Smak Rumu

Smak rumu może się różnić w zależności od miejsca pochodzenia i byłych kolonizatorów. Oto kilka przykładów:

Kuba i Portoryko

Rumy z tych regionów są zazwyczaj lekkie. Są one typowe dla produkcji w byłych hiszpańskich koloniach.

Jamajka

Rumy z Jamajki są cięższe i mają pełniejszy smak. Są one typowe dla produkcji w byłych brytyjskich koloniach.

Barbados

Rumy z Barbadosu są ciężkie, ciemne i mają silny smak melasy.

Gujana Brytyjska i Trynidad

W XX wieku większość rumu dostarczanego dla brytyjskiej marynarki wojennej pochodziła z Gujany Brytyjskiej i Trynidadu, obie były wówczas brytyjskimi koloniami.

Australia

Niektóre rumy dla brytyjskiej marynarki wojennej pochodziły również z Australii.

Pamiętaj, że te różnice w smaku wynikają z różnic w procesie produkcji, w tym zastosowanych szczepów drożdżży, metody destylacji, warunków dojrzewania i mieszania.

Oferta naszego sklepu obejmuje również wiele innych rodzajów alkoholi. Między innymi gin, czy brandy.

Aktywne filtry

Availability: 9 In Stock

Aromatyczność zdominowana zapachami wynikającymi z dojrzewania w beczce - wanilia i kokos ale też słodkie przyprawy korzenne. W ustach waniliowa słodycz, obity banan i lekko ananas. Idealny do koktajli!

Surowiec Melasa z trzciny cukrowej z Gujany. Destylacja- Pot Still oraz Column Still Doorly''s 3YO Rum powstaje bez dodatkowego cukru oraz sztucznych aromatów. Leżakuje 3 lata w dębowych beczkach ex- Bourbon cask, następnie jest filtrowany przez węgiel drzewny dla osiągnięcia czystego koloru i charakterystycznego smaku.

Availability: 1 In Stock

ISH Caribbean Spiced Spirit wygląda jak rum, pachnie jak rum, smakuje jak rum, a można pić bezkarnie. Znakomicie nadaje się także do long drinków i koktajli. Oparty na rumie o pełnej mocy, pochodzącym z karaibskich wysp Jamajki i Martyniki. Autentyczne doznania bezalkoholowego rumu.

Availability: 3 In Stock

Tradycja, doświadczenie i szlachetny upływ czasu dały Ron Legendario Añejo. Rum o kolorze ciemnobursztynowym i intensywnym, dojrzałym aromacie. Doskonały do picia bez dodatków, w temperaturze pokojowej lub z lodem.

Availability: Out of stock

Legendario Elixir de Cuba "Punch au Rhum" to wyjątkowy napój o esencji i smaku, który tak bardzo przypomina Wyspę. Z aromatami karmelizowanych sułtanek, dębu i brandy, jest słodki w piciu, w temperaturze pokojowej lub bardzo zimnej. Idealnie nadaje się też do łączenia z naturalnymi sokami i napojami bezalkoholowymi.

Availability: 1 In Stock

Pinta była jednym z trzech statków flotylli Krzysztofa Kolumba i jako najszybszy pierwszy przepłynął Ocean Atlantycki w 1492 roku. Żeglarz na jego pokładzie Rodrigo de Triana był pierwszym człowiekiem z załogi, który zobaczył Nowy Świat 12 października 1492 roku.

Availability: Out of stock

Pusser's Gunpowder Proof to tradycyjny rum w stylu Royal Navy, produkowany według oryginalnej receptury Admiralicji i ze stosowną mocą 54,5%. Gunpowder Proof, bo przed wynalezieniem alkoholometru, kiedy marynarze chcieli przetestować swój dzienny przydział rumu, mieszali proch strzelniczy z alkoholem i zapalali. Jeśli mokry proch strzelniczy nadal się palił, rum zawierał satysfakcjonującą ilość alkoholu. Jeśli nie, to ochmistrz mógł wylądować za burtą.

Availability: 5 In Stock

Destylarnia Foursquare, która produkuje ten rum, postawiła sobie za cel; tworzenia rumów w całkowicie naturalny sposób. Doorly''s XO Rum jest pozbawiony dodatkowego cukru oraz sztucznych aromatów.

Blend dwóch rodzajów rumów: pot still (destylowany w miedzianym alembiku) oraz column still (destylowany w kolumnie destylacyjnej).

Beczki rumu to tej edycji leżakują 6-8 lat. Większość to beczki z dębu europejskiego po bourbonie, jednak mniejsza część to beczki po sherry.

Aromatyczność wanilii, dojrzałego banana i ciastek owsianych miesza się po chwili z nutami kajmaku i gorzkiej czekolady. W ustach uderzenie smaku waniliowego, potem nugatowego. Trwała i przyjemna końcówka.

Availability: Out of stock

Compañero Elixir Extra to fantastyczny rum mieszany. Jest to eksperymentalna mieszanka dwóch najpopularniejszych rumów Compañero, pomarańczowego Elixir Orange i 12-letniego Extra Anejo. Pomysł zrodził się przypadkowo na festiwalu rumu przy stoisku Compañero, ktoś nieznajomy spróbował Compañero Elixir Orange i Extra Anejo. Po degustacji wziął oba kieliszki i wlał je do jednego, wynik był fantastyczny! Następnie wszyscy pracownicy również go spróbowali i natychmiast się w nim zakochali.

Availability: 6 In Stock

Blend rumów leżakowanych od 4 do 23 lat z czego większość czasu spędziła w warunkach europejskich, użyto rumów pochodzących z jamajskich destylarni-Hampden, Monymusk oraz Worthy Park.
Jest to jedyna edycja Mezan Rum, która ma charakter "regularnej edycji". Każda z serii charakteryzuje się innymi niuansami sensorycznymi.

Availability: 5 In Stock

Kolejny rum World's End zrobiony na bazie przypraw Tiki, jest bardzo charakterystyczny i wyróżnia się wysoką zawartością estrów. Główne przyprawy to cynamon i ziele angielskie uzupełnione subtelnymi nutami sekretnej mieszanki innych przypraw. Znakomity w koktajlach jak np. Navy Grog.

Availability: 1 In Stock

Płynna historia, czyli Pusser's „Gunpowder Proof” lekko doprawiony i wzbogacony o niuanse karaibskich owoców i przypraw, nie odbierając nic klasycznemu dziedzictwu mieszanki. To nadal wyjątkowo pełny rum korzenny, z zawartością alkoholu 54,5% co zapewnia mocny profil smakowy, który z pewnością wyróżni się w napojach mieszanych i koktajlach.

Availability: 5 In Stock

Zapach świeżego soku z trzciny cytrynowej oraz wiórków dębowych z nutami owocowo-ziołowymi. Przyjemna tekstura, w smaku przypomina aromat. Wyczuwalne brzoskwinie i dojrzałe banany.

Kupaż rumów: 5 letnich z melasy z destylarni Foursquare z Barbadosu, leżakowanych w beczkach ex- bourbon + świeży rum z soku z trzciny cukrowej z destylarni Gray na Mauritiusie.

Availability: 4 In Stock

Aromaty gorzkiej czekolady oraz toffi z niuansem dębu i przypraw korzennych. Oleisty, z dębową nutą i lekko cierpkim smaku. Wyczuwalny palony cukier i ziele angielskie, następnie nuta biszkoptu z bananami.

Destylarnia Foursquare, która produkuje ten rum, postawiła sobie za cel; tworzenia rumów w całkowicie naturalny sposób. Doorly''s 12YO Rum jest pozbawiony dodatkowego cukru oraz sztucznych aromatów Blend dwóch rodzajów rumów: pot still (destylowany w miedzianym alembiku) oraz column still (destylowany w kolumnie destylacyjnej). 90% rumu leżakuje w beczce z białego dębu po bourbonie. 10% rum leżakujący w beczce z dębu europejskiego po winie madeira.

Availability: 2 In Stock

Kupaż rumów 10 letnich z destylarni Gray z Mauritiusa, leżakowanych w beczkach ex-cognac oraz beczkach z dębu Limousine oraz 8 letnich z destylarni Foursquare z Barbadosu, leżakowanych w beczkach ex- bourbon.

Aromat suszonych i kandyzowanych owoców, kajmaku i prażonych migdałów. Delikatnie oleisty, w smaku naturalna słodycz owocowa, skórka cytrynowa i ziele angielskie. Świeżość owoców tropikalnych.

Availability: Out of stock

Starzony przez 3 lata na Jamajce przetransportowany do Europy dojrzewał przez kolejne 9 lat, łącznie 12 lat maturacji w beczkach typu ex-bourbon.

Słodki aromat przejrzałego banana i owoców egzotycznych. W ustach ponownie owoce tropikalne z odrobiną dębowej słodyczy i cytrusowej kwasowości. Długi, lekko korzenny, słodko-słony finisz.

Availability: 5 In Stock

Destylarnia Foursquare jest ceniona na świecie za tworzenie rumów w całkowicie naturalny sposób. Doorly''s 14YO Rum jest pozbawiony sztucznych aromatów oraz nie jest dosładzany. Surowiec- Melasa z trzciny cukrowej z Gujany. Destylacja- Pot Still oraz Column Still. Maturacja- 90% rumu dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, 10% w beczkach z dębu europejskiego po winie wzmacnianym madera.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website