Mezan Rum to francuski niezależny bottler rumów. Aktualnie na całym świecie można zaobserwować rozwój kategorii rumów, a co za tym idzie rozwój wiedzy konsumenta. Mezan Rum wychodzi naprzeciw tym potrzebom, prezentując rumy z Karaibów, które nie są w żadne sposób ulepszane smakowo i aromatycznie. Elementem unikalnym jest proces maturacji, większość beczek z rumem na etapie młodego wieku jest transportowana do Europy, aby kontynuować proces dojrzewania. Tropikalny klimat karaibski bardzo przyśpiesza proces leżakowania beczek (prawie dwu lub trzykrotnie szybszy niż w Szkocji) przez co rum nie ma czasu aby być podany procesowi utlenianiu, dzięki którym alkohol zyskuje nowych unikalnych walorów smakowych. Misją Mezan Rum jest pokazanie ogromnego spektrum smaków i charakteru rumów z różnych krajów i destylarni, którą potrafią się bardzo różnić. Dlatego wszystkie rumy są rocznikowe, a co za tym idzie wypust każdej edycji jest limitowany.
Starzony przez 3 lata na Jamajce przetransportowany do Europy dojrzewał przez kolejne 9 lat, łącznie 12 lat maturacji w beczkach typu ex-bourbon.
Słodki aromat przejrzałego banana i owoców egzotycznych. W ustach ponownie owoce tropikalne z odrobiną dębowej słodyczy i cytrusowej kwasowości. Długi, lekko korzenny, słodko-słony finisz.
Blend rumów leżakowanych od 4 do 23 lat z czego większość czasu spędziła w warunkach europejskich, użyto rumów pochodzących z jamajskich destylarni-Hampden, Monymusk oraz Worthy Park. Jest to jedyna edycja Mezan Rum, która ma charakter "regularnej edycji". Każda z serii charakteryzuje się innymi niuansami sensorycznymi.
Starzony przez 6 lat w tropikach, przetransportowany do Europy dojrzewał przez kolejne 4 lata, łącznie 10 lat maturacji w beczkach typu ex-bourbon. Destylowany w Belmopan z lokalnej melasy w całości z trzciny cukrowej.