PrestaShop

Pinot Noir

Pinot Noir to jeden z bardziej prestiżowych odmian winorośli, który ceniony jest za delikatny, a zarazem złożony smak. Stanowi on jednak jeden z najtrudniejszych w uprawie szczepów, który jest podatny na choroby i wymaga idealnych warunków klimatycznych. Aktualnie można wyróżnić ponad setkę mutacji i pochodnych tej odmiany, a wśród nich znajdują się takie szczepy jak: pinot gris, pinot blanc, pinot meunier i chardonnay

Czytaj więcej

 

Początki wina Pinot Noir

 

Pino Noir to szczep z bogatą i długą historią — określa się, że początki uprawy wina Pinot Noir sięgają dwóch tysięcy lat wstecz. Jego ojczyzną, i tam udaje się najlepiej, jest oczywiście Francja. Uprawiany jest w regionie Burgundii, Alzacji oraz w Szampanii. Szczep nie ma jednego charakterystycznego aromatu, w zależności od miejsca i dojrzałości wina może dawać zupełnie odmienne bukiety — powodując, iż istotnego znaczenie nabiera "terroire" - szczególnie w Burgundii. W Niemczech Pinot Noir funkcjonuje pod nazwą "Spätburgunder" i daje wina bardzo delikatne w kolorze. We Włoszech uprawiany jest głównie w północnych regionach, gdzie znany jest jako "Pinot Nero". Kwitnie i dojrzewa wcześnie — nadaje się zatem do umiarkowanie chłodnych miejsc. Daje wina o delikatnym zabarwieniu i sporej zawartości tanin, ze względu na podatność na szarą pleśń i choroby grzybowe preferuje przepuszczalną glebę. Pinot Noir jest szczepem bardzo podatnym na mutacje — zaledwie w samej Francji istnieje ponad 50 oficjalnie opisanych klonów tej winorośli. 

Smak i aromat wina Pinot Noir

 

Wino Pinot Noir to mocne doświadczenie smakowe i aromatyczne, które rozpoczyna się od intensywnych nut truskawek, malin i wiśni. W winach starszych, które dojrzewają w beczkach, pojawiają się dodatkowe warstwy smakowe i aromatyczne, takie jak wanilia, grzyby, przyprawy korzenne i suszone kwiaty hibiskusa. 

Ze względu na niską zawartość tanin oraz wysoką kwasowość, Pinot Noir warto podawać z delikatnymi mięsami, takimi jak pieczone kaczki, gęsi oraz dzikie ptactwo. Takie połączenie zrównoważy smak potrawy i wydobędzie z wina to, co w nim najlepsze. Pinot Noir doskonale współgra również ze stekiem z tuńczyka czy grillowanym łososiem. Doskonale podkreśla smak pasztetów, a także średnio dojrzewających serów. 

Pinot Noir w ofercie Wina.pl

 

Nasz asortyment Pinot Noir obejmuje wina półwytrawne, wytrawne oraz półsłodkie. W ofercie dominują zdecydowanie wina francuskie i nie ma w tym nic dziwnego — to właśnie stamtąd pochodzą najlepsze wina z tego szczepu. Nie brakuje jednak win z innych krajów, cieszących się równie dużą popularnością. Bez względu na to, czy preferujesz lekkie i owocowe, czy bardziej pełne i złożone wina, nasza oferta zapewnia różnorodność, która trafi w Twoje gusta smakowe.

Aktywne filtry

Availability: Out of stock

Znana od pokoleń "Bycza Krew" automatycznie kojarzona jest z Egerem jako Egri Bikaver. Jest jednak wersja południowa, bardziej twarda, oparta na Kadarce, zwana po prostu Bikaver, lub Szekszardi Bikaver. Znaczniej bardziej "bycza" z charakteru.

Availability: 6 In Stock

Różowa alternatywa 0,0. Ciekawostką jest, że w skład cuvee wchodzą grona Côt, powszechniej i poza Francją znane jako Malbec. Dają one w Dolinie Loary wina bardziej soczyste z wysoką kwasowością i wyraźną mineralnością.

Availability: 1 In Stock

Różowe wino powstało z połączenia kilku czerwonych odmian, między innymi ronda, pinot noir i regenta. A Falstaff najbardziej znany i największy magazyn oraz przewodnik winiarski niemieckojęzycznej Europy, przyznał Rose Turnau 90 punktów. To pierwsze polskie wino z tak wysoką oceną w tym prestiżowym medium.

Chandon Garden Spritz

117,00 zł
Availability: 1 In Stock

Luksusowy, wyjątkowy, gotowy do picia musujący aperitif. Znakomita naturalna alternatywa. Zero sztucznych aromatów, zero wzmacniaczy smaku, zero sztucznych barwników. W 100% wszystkie świeże i naturalne lokalne składniki. Pyszne.

Availability: 3 In Stock

Rózsa Petsovits urodziła się w 1921 roku w Horitschon na Węgrzech. W tym samym roku Horitschon stał się częścią Austrii. Tak jak historia Burgenlandu jest historią niemieckojęzycznych Węgier, tak to wino stara się myśleć bez granic. Syrah z gnejsu z Węgier miesza się z Zweigeltem i Blaufränkischem z gliny i Pinot Noir z wapienia. Piękny róż wart zapamiętania, dedykowany babci Klausa Weningera. Egészségére!, Prost! i Na zdrowie!

Availability: 2 In Stock

Ponzichter to nazwa niemieckojęzycznej mniejszości winiarzy z regionu Sopron. Węgrzy tak nazywali niemieckich winiarzy, ponieważ między rzędami winnymi uprawiali warzywa, głównie fasolę. To wzbudziło zainteresowanie Weningerów również z punktu widzenia biodynamiki. Po pierwsze, jeśli był zły rocznik, rolnicy wciąż mieli co jeść. Jednak po drugie, fasola zalicza się do roślin strączkowych, a zatem mają zdolność asymilacji azotu z powietrza do gleby. Podczas gdy dzisiaj ciężko pracujemy, aby osiągnąć równowagę w uprawie winorośli, oni po prostu to zrobili. Zweigelt, Pinot Noir, Blauränkisch i Cabernet Franc z winnic w Austrii i na Węgrzech. Smakowity i soczysty!

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website