Auer Pinot Noir Tattendorf
Smakowity i perfekcyjnie ujęty charakter szczepu Pinot Noir w wydaniu austriackim.
Pinot Noir to jeden z bardziej prestiżowych odmian winorośli, który ceniony jest za delikatny, a zarazem złożony smak. Stanowi on jednak jeden z najtrudniejszych w uprawie szczepów, który jest podatny na choroby i wymaga idealnych warunków klimatycznych. Aktualnie można wyróżnić ponad setkę mutacji i pochodnych tej odmiany, a wśród nich znajdują się takie szczepy jak: pinot gris, pinot blanc, pinot meunier i chardonnay.
Pino Noir to szczep z bogatą i długą historią — określa się, że początki uprawy wina Pinot Noir sięgają dwóch tysięcy lat wstecz. Jego ojczyzną, i tam udaje się najlepiej, jest oczywiście Francja. Uprawiany jest w regionie Burgundii, Alzacji oraz w Szampanii. Szczep nie ma jednego charakterystycznego aromatu, w zależności od miejsca i dojrzałości wina może dawać zupełnie odmienne bukiety — powodując, iż istotnego znaczenie nabiera "terroire" - szczególnie w Burgundii. W Niemczech Pinot Noir funkcjonuje pod nazwą "Spätburgunder" i daje wina bardzo delikatne w kolorze. We Włoszech uprawiany jest głównie w północnych regionach, gdzie znany jest jako "Pinot Nero". Kwitnie i dojrzewa wcześnie — nadaje się zatem do umiarkowanie chłodnych miejsc. Daje wina o delikatnym zabarwieniu i sporej zawartości tanin, ze względu na podatność na szarą pleśń i choroby grzybowe preferuje przepuszczalną glebę. Pinot Noir jest szczepem bardzo podatnym na mutacje — zaledwie w samej Francji istnieje ponad 50 oficjalnie opisanych klonów tej winorośli.
Wino Pinot Noir to mocne doświadczenie smakowe i aromatyczne, które rozpoczyna się od intensywnych nut truskawek, malin i wiśni. W winach starszych, które dojrzewają w beczkach, pojawiają się dodatkowe warstwy smakowe i aromatyczne, takie jak wanilia, grzyby, przyprawy korzenne i suszone kwiaty hibiskusa.
Ze względu na niską zawartość tanin oraz wysoką kwasowość, Pinot Noir warto podawać z delikatnymi mięsami, takimi jak pieczone kaczki, gęsi oraz dzikie ptactwo. Takie połączenie zrównoważy smak potrawy i wydobędzie z wina to, co w nim najlepsze. Pinot Noir doskonale współgra również ze stekiem z tuńczyka czy grillowanym łososiem. Doskonale podkreśla smak pasztetów, a także średnio dojrzewających serów.
Nasz asortyment Pinot Noir obejmuje wina półwytrawne, wytrawne oraz półsłodkie. W ofercie dominują zdecydowanie wina francuskie i nie ma w tym nic dziwnego — to właśnie stamtąd pochodzą najlepsze wina z tego szczepu. Nie brakuje jednak win z innych krajów, cieszących się równie dużą popularnością. Bez względu na to, czy preferujesz lekkie i owocowe, czy bardziej pełne i złożone wina, nasza oferta zapewnia różnorodność, która trafi w Twoje gusta smakowe.
Jest 186 produktów.
Smakowity i perfekcyjnie ujęty charakter szczepu Pinot Noir w wydaniu austriackim.
Mylą się ci, którzy twierdzą, ze dobry Pinot Noir może powstać tylko w Burgundii.
Pinot Noir dojrzewany w dębie, klasyczne, eleganckie wino. I wygrywa z najlepszymi burgundami w konkursach na całym świecie. Absolutny top Pinot Noir czego potwierdzeniem jest 95 pkt i 2 miejsce wśród najlepszych Pinot Noir Austrii!!
Pinot Noir od nowoświatowego klasyka, połączenie siły kalifornijskich i elegancji francuskich win.
Czysty, delikatny, bardzo lekki owocowy Pinot Noir, czyli najszlachetniejszy szczep w krakowskim wydaniu.
Atrakcyjny owocowy Pinot Noir, ze swojej nowej ojczyzny - Central Otago w Nowej Zelandii.
Proste, ale smaczne Pinot Noir z Burgundii.
Atrakcyjny, nowoświatowy pinot noir, nieprzeładowany beczką - czysty i elegancki. Całość tworzy kompozycję na tyle przyjmną, że butelka znika bardzo szybko.
Szlachetny Pinot Noir owocuje na średnich i dużych wysokościach 450 - 600 m n.p.m., gdzie wiatry opadające ze zbocza działają chłodząco nawet w środku lata. Uprawiane tam od połowy XIX wieku.
Kolejna ojczyzna po Burgundii dla szlachetnego Pinot Noir - nie tylko dla miłośników burgundów. Lekko i elegancko.
Hrabstwo Sonoma to jeden z najlepszych regionów do uprawy światowej klasy Pinot Noir. Clines byli pionierami w południowym hrabstwie Sonoma, sadząc winorośl Pinot Noir prawie 20 lat temu.