Bailly Lapierre Crémant de Bourgogne to wino musujące o kontrolowanej nazwie pochodzenia, produkowane w departamentach Yonne, Côte-d'Or, Saône-et-Loire i Rhône. Jest to regionalny AOC wspólny dla całej Burgundii.
Lista produktów marki Bailly Lapierre
Cremant de bourgogne
Bailly Lapierre
Bailly Lapierre skupiają 430 winiarzy, którzy dostarczają winogrona do produkcji Crémant de Bourgogne. Średnia roczna produkcja to 25 000 hektolitrów.
W okresie jurajskim, 195 milionów lat temu, powolny rozpad masy lądowej Pangaean dał początek Morzu Tetydy.
Dzisiejsza Francja była całkowicie pod wodą. Pojawiło się kilka wysp o tropikalnym typie, a krajobraz przypominałby Karaiby, jakie znamy: wyspa (obecnie Morvan), koralowa rafa koralowa (Mailly-le-Château i Arcy-sur-Cure) i płytka laguna (Saint-Bris) stanowiąca siedlisko dla skorupiaków i ichtiozaurów. Powolna sedymentacja spowodowała nagromadzenie się wielkich osadów wapiennych, które erozja później odcięła, tworząc dolinę Yonne i mniej lub bardziej głębokie wychodnie wapieni, które biegną od Courson-les-Carrières do Châtillon-sur-Seine. Tak narodził się cudowny terroir w Bailly.

Jest 3 produktów.
Bailly Lapierre Vive-La-Joie to radość dla miłośników wina z zamiłowaniem do starszych roczników. Ten cremant, jak najlepsze szampany naprawdę jest winem do leżakowania!
Od 1972 roku Caves Bailly Lapierre produkuje znane na całym świecie Crémants de Bourgogne w dawnym 4-hektarowym kamieniołomie, ponad 50 m pod ziemią.