Bailly Lapierre skupiają 430 winiarzy, którzy dostarczają winogrona do produkcji Crémant de Bourgogne. Średnia roczna produkcja to 25 000 hektolitrów.
W okresie jurajskim, 195 milionów lat temu, powolny rozpad masy lądowej Pangaean dał początek Morzu Tetydy.
Dzisiejsza Francja była całkowicie pod wodą. Pojawiło się kilka wysp o tropikalnym typie, a krajobraz przypominałby Karaiby, jakie znamy: wyspa (obecnie Morvan), koralowa rafa koralowa (Mailly-le-Château i Arcy-sur-Cure) i płytka laguna (Saint-Bris) stanowiąca siedlisko dla skorupiaków i ichtiozaurów. Powolna sedymentacja spowodowała nagromadzenie się wielkich osadów wapiennych, które erozja później odcięła, tworząc dolinę Yonne i mniej lub bardziej głębokie wychodnie wapieni, które biegną od Courson-les-Carrières do Châtillon-sur-Seine. Tak narodził się cudowny terroir w Bailly.
Bailly Lapierre Crémant de Bourgogne to wino musujące o kontrolowanej nazwie pochodzenia, produkowane w departamentach Yonne, Côte-d'Or, Saône-et-Loire i Rhône. Jest to regionalny AOC wspólny dla całej Burgundii.
Bailly Lapierre Vive-La-Joie to radość dla miłośników wina z zamiłowaniem do starszych roczników. Ten cremant, jak najlepsze szampany naprawdę jest winem do leżakowania!