KOLOR
Bursztyn z refleksami starego złota
NOS
Orzech laskowy, prażony migdał, lody kokosowe z pieczonym ananasem.
USTA
Zaskakujący balans słodyczy - aromat zapowiada uderzenie słodyczy, jednak jest ona stonowana. Na pierwszym planie zdecydowanie miód oraz skórki z cytrusów. Następnie pojawia się nuta praliny z gorzką czekoladą oraz imbir kandyzowany.
KOŃCÓWKA
Średni, mocne nuty miodowo-kwiatowe.
UWAGI
Destylacja ciągła w kolumnach destylacyjnych, 2 lata dojrzewała w beczce ex-Bourbon w klimacie tropikalnym, następnie 1 rok w beczce ex-Moscatel w klimacie kontynentalnym.
Nieznana panamska destylarnia, która uprawia własną trzcinę cukrową oraz używa własnej kultury bakterii do fermentacji.
Chiriquí to nazwa prowincji w Panamie, zamieszkała przez liczne plemiona znane jako Guaymi lub Ngäbe. Ich plemienne zdobienia znalazły się na bokach butelki Mezan Chiriquí.