Equiano Rum to efekt kolaboracji dwóch wielkich nazwisk w świecie rumów. Jednym z nich, a jednocześnie współwłaścicielem jest Ian Burrel, Globalny Ambasador Rumów, wielki podróżnik, propagator prawdziwych rumów. Drugą osobą jest Master Blender, Richard Seale- właściciel i menadżer destylarni Foursquare, która w przeciągu dekady otrzymała niezliczoną ilość nagród w tym parokrotnie tytuł "Rum Producer of the Year" nadanym przez International Wine & Spirits Competition.
Equiano został nazwany na cześć Olaudah Equiano, który zasłynął walką przeciwko niewolnictwu. Urodzony w 1745 roku w Nigerii, Olaudah już jako dziecko został porwany do niewoli, w której spędził 30 lat. Udało mu się wykupić, a następnie osiedlić się w Wielkiej Brytanii i tam też założył rodzinę i umarł. Był kluczowym dyskutantem oraz przedstawicielem ludów afrykańskich w brytyjskiej dyskusji dotyczącej niewolnictw, dzięki jego autobiografii ludzie poznali koszmarną wizję niewoli.
Kupaż rumów 10 letnich z destylarni Gray z Mauritiusa, leżakowanych w beczkach ex-cognac oraz beczkach z dębu Limousine oraz 8 letnich z destylarni Foursquare z Barbadosu, leżakowanych w beczkach ex- bourbon.
Aromat suszonych i kandyzowanych owoców, kajmaku i prażonych migdałów. Delikatnie oleisty, w smaku naturalna słodycz owocowa, skórka cytrynowa i ziele angielskie. Świeżość owoców tropikalnych.
Zapach świeżego soku z trzciny cytrynowej oraz wiórków dębowych z nutami owocowo-ziołowymi. Przyjemna tekstura, w smaku przypomina aromat. Wyczuwalne brzoskwinie i dojrzałe banany.
Kupaż rumów: 5 letnich z melasy z destylarni Foursquare z Barbadosu, leżakowanych w beczkach ex- bourbon + świeży rum z soku z trzciny cukrowej z destylarni Gray na Mauritiusie.