Urzekające i intensywne nuty karmelizowanego jabłka i słodkich przypraw o delikatnym akcencie dymu. W smaku gładki i wytrawny, ujawnia bardzo przyjemne nuty drewna, owoców tropikalnych i żywicy.
ZZZZZZ
Opis
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Kraj
Jamajka
Alkohol zawartość
46%
Objętość
700 ml
Dostawy i koszty
Jeżeli Klient nie może osobiście odebrać zakupionych towarów, jest możliwe skorzystanie z usługi odbioru towarów przez pracownika firmy kurierskiej.
Dostawa Towarów jest usługą świadczoną przez firmę kurierską, jest ograniczona do obszaru Rzeczpospolitej Polskiej i odbywa się pod adres wskazany przez Klienta w trakcie składania Zamówienia.
KOSZTY DOSTAWY
KURIER UPS - dostawa przy zamówieniu poniżej 299 PLN to 29,90 PLN ( za pobraniem + 5 PLN )
KURIER UPS -dostawa przy zamówieniu = i powyżej 299 PLNjest GRATIS ( za pobraniem + 5 PLN )
ODBIÓR OSOBISTY w naszych sklepach w Krakowie : bez dodatkowych opłat
PŁATNOŚCI I KOSZTY
Za zamówiony towar możecie Państwo zapłacić poprzez:
- system MONTONIO ( karty, szybkie przelewy elektroniczne ) - system BLIK - za POBRANIEM ( płatność realizowana bezpośrednio przy dostawie, zapłata odbywa się gotówką u kuriera ) + 5 PLN
TERMIN DOSTAWY
Dokładamy wszelkich starań aby czas dostawy do Państwa był jak najkrótszy. Zamówienia złożone do godziny 13.00 staramy się wysyłać jeszcze tego samego dnia ( pod warunkiem dostępności wszystkich zamówionych produktów na magazynie - towary ze statusem dostępności 24 h ) Towary ze statusem wysyłka w ciągu 3 dni wysyłane są w ciągu 3 dni roboczych. Zamówienia po godzinie 13.00 wysyłane są dnia następnego. W związku ze specyfiką towaru unikamy wysyłania towarów w piątek ( chyba, że klient sobie dodatkowo zażyczy ) aby nie leżały w firmie kurierskiej przez weekend. Firma kurierska ma 24 - 48 h na dostawę towaru. W praktyce towar zamówiony do godziny 13.00 jest dostarczany nazajutrz, najczęściej w godzinach 10-17.
Kurier podejmuje próby dostarczenia towaru po czym towar jest zwracany do nadawcy lub pozostawiany w najbliższym punkcie Access Point UPS. Wina wysyłamy przy pomocy firmy kurierskiej UPS.
WAŻNE !!!
Towar może być wydany wyłącznie osobie pełnoletniej i trzeźwej. W przypadku niemożności bezspornego ustalenia pełnoletności, a także wątpliwości co do trzeźwości Kupującego kurier może odmówić wydania przesyłki.
Rum wyprodukowany z najwyższej jakości trzciny cukrowej w działającej na Jamajce destylarni Clarendon, który został wyselekcjonowany przez Billy''ego Walkera i przetransportowany do Szkocji w celu dojrzewania w chłodnym szkockim klimacie w magazynach destylarni GlenAllachie.
Zapach świeżego soku z trzciny cytrynowej oraz wiórków dębowych z nutami owocowo-ziołowymi. Przyjemna tekstura, w smaku przypomina aromat. Wyczuwalne brzoskwinie i dojrzałe banany.
Kupaż rumów: 5 letnich z melasy z destylarni Foursquare z Barbadosu, leżakowanych w beczkach ex- bourbon + świeży rum z soku z trzciny cukrowej z destylarni Gray na Mauritiusie.
World's End Falernum sięga do korzeni. Falernum (wymawiane jako fah-learn-um) to słodki syrop używany w karaibskich i tropikalnych drinkach. Pochodzenie falernum datowane jest na XVIII wiek.
Płynna historia, czyli Pusser's „Gunpowder Proof” lekko doprawiony i wzbogacony o niuanse karaibskich owoców i przypraw, nie odbierając nic klasycznemu dziedzictwu mieszanki. To nadal wyjątkowo pełny rum korzenny, z zawartością alkoholu 54,5% co zapewnia mocny profil smakowy, który z pewnością wyróżni się w napojach mieszanych i koktajlach.
Starzony przez 6 lat w tropikach, przetransportowany do Europy dojrzewał przez kolejne 4 lata, łącznie 10 lat maturacji w beczkach typu ex-bourbon. Destylowany w Belmopan z lokalnej melasy w całości z trzciny cukrowej.
Destylarnia Foursquare, która produkuje ten rum, postawiła sobie za cel; tworzenia rumów w całkowicie naturalny sposób. Doorly''s XO Rum jest pozbawiony dodatkowego cukru oraz sztucznych aromatów.
Blend dwóch rodzajów rumów: pot still (destylowany w miedzianym alembiku) oraz column still (destylowany w kolumnie destylacyjnej).
Beczki rumu to tej edycji leżakują 6-8 lat. Większość to beczki z dębu europejskiego po bourbonie, jednak mniejsza część to beczki po sherry.
Aromatyczność wanilii, dojrzałego banana i ciastek owsianych miesza się po chwili z nutami kajmaku i gorzkiej czekolady. W ustach uderzenie smaku waniliowego, potem nugatowego. Trwała i przyjemna końcówka.
Foursquare ECS Mark XXII w beczce ex-cognac, Touchstone ma wiele do zaoferowania. Nos i podniebienie mają prezentują odrobine słodyczy dobrze zintegrowanej z nutami redukcji. Piękna koniakowa słodycz.
Blend rumów leżakowanych od 4 do 23 lat z czego większość czasu spędziła w warunkach europejskich, użyto rumów pochodzących z jamajskich destylarni-Hampden, Monymusk oraz Worthy Park. Jest to jedyna edycja Mezan Rum, która ma charakter "regularnej edycji". Każda z serii charakteryzuje się innymi niuansami sensorycznymi.
Najstarsze jak dotąd oficjalne wydanie Foursquare Rum Distillery. 17-letnie ISONOMY single blended rum, składające się zarówno z rumów Artisanal Pot, jak i tradycyjnego dwukolumnowego destylowanego rumu Coffey. 20 wydanie wielokrotnie nagradzanej i wyczekiwanej serii Exceptional Cask Series (ECS) firmy Foursquare. 17 długich tropikalnych lat -nie może wystarczająco podkreślić ogromu tego trunku. Dojrzewanie w tropikach przyśpiesza dojrzewanie i wpływ beczek - w bardzo przybliżonych kategoriach te 17 lat na Barbadosie to odpowiednik ponad 60 lat kontynentalnego leżakowania spirytusu!
Mieszanka aromatów karmelu, słodkawej dębiny, skórki pomarańczy i kandyzowanego imbiru. W smaku początkowo dominują miód i wanilia, a po chwili pojawiają się słodkie owoce tropikalne i jabłko w karmelu.
Mieszanka dwóch rzemieślniczych rumów typu single blended, destylowanych w alembikach i kolumnach rektyfikacyjnych. Jeden dojrzewał przez 11 lat w beczkach po Bourbonie, drugi przez 5 lat w beczkach po Zinfandelu, a następnie przez kolejne 6 lat w beczkach po Bourbonie. Wszystkie procesy starzenia, mieszania i butelkowania odbywają się w całości na miejscu w destylarni rumu Foursquare na Barbadosie.
Pusser's Gunpowder Proof to tradycyjny rum w stylu Royal Navy, produkowany według oryginalnej receptury Admiralicji i ze stosowną mocą 54,5%. Gunpowder Proof, bo przed wynalezieniem alkoholometru, kiedy marynarze chcieli przetestować swój dzienny przydział rumu, mieszali proch strzelniczy z alkoholem i zapalali. Jeśli mokry proch strzelniczy nadal się palił, rum zawierał satysfakcjonującą ilość alkoholu. Jeśli nie, to ochmistrz mógł wylądować za burtą.
World's End Falernum sięga do korzeni. Falernum (wymawiane jako fah-learn-um) to słodki syrop używany w karaibskich i tropikalnych drinkach. Pochodzenie falernum datowane jest na XVIII wiek.
Jest to idealna mieszanka tradycyjnego jamajskiego rumu Pot Still i klasycznego Column Still z Trynidadu, łącząc potężny nos pierwszego z gładkim, eleganckim smakiem drugiego. Idealna równowaga z długim finiszem.
Aromatyczność zdominowana zapachami wynikającymi z dojrzewania w beczce - wanilia i kokos ale też słodkie przyprawy korzenne. W ustach waniliowa słodycz, obity banan i lekko ananas. Idealny do koktajli!
Surowiec Melasa z trzciny cukrowej z Gujany. Destylacja- Pot Still oraz Column Still Doorly''s 3YO Rum powstaje bez dodatkowego cukru oraz sztucznych aromatów. Leżakuje 3 lata w dębowych beczkach ex- Bourbon cask, następnie jest filtrowany przez węgiel drzewny dla osiągnięcia czystego koloru i charakterystycznego smaku.
Starzony przez 3 lata na Jamajce przetransportowany do Europy dojrzewał przez kolejne 9 lat, łącznie 12 lat maturacji w beczkach typu ex-bourbon.
Słodki aromat przejrzałego banana i owoców egzotycznych. W ustach ponownie owoce tropikalne z odrobiną dębowej słodyczy i cytrusowej kwasowości. Długi, lekko korzenny, słodko-słony finisz.
Blend rumów leżakowanych od 4 do 23 lat z czego większość czasu spędziła w warunkach europejskich, użyto rumów pochodzących z jamajskich destylarni-Hampden, Monymusk oraz Worthy Park. Jest to jedyna edycja Mezan Rum, która ma charakter "regularnej edycji". Każda z serii charakteryzuje się innymi niuansami sensorycznymi.
Płynna historia, czyli Pusser's „Gunpowder Proof” lekko doprawiony i wzbogacony o niuanse karaibskich owoców i przypraw, nie odbierając nic klasycznemu dziedzictwu mieszanki. To nadal wyjątkowo pełny rum korzenny, z zawartością alkoholu 54,5% co zapewnia mocny profil smakowy, który z pewnością wyróżni się w napojach mieszanych i koktajlach.
Najstarszy rum projektu World's End Rum to idealny napój po kolacji w postaci prostej lub z lodem. Łatwy zarówno do picia, jak i do wykorzystania w koktajlach.
Destylarnia Foursquare jest ceniona na świecie za tworzenie rumów w całkowicie naturalny sposób. Doorly''s 14YO Rum jest pozbawiony sztucznych aromatów oraz nie jest dosładzany. Surowiec- Melasa z trzciny cukrowej z Gujany. Destylacja- Pot Still oraz Column Still. Maturacja- 90% rumu dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, 10% w beczkach z dębu europejskiego po winie wzmacnianym madera.
Wyjątkowy rum Single Blended z destylarni Foursquare na Barbadosie. Dojrzewał w tropikach przez 3 lata w beczkach po burbonie, a następnie po koniaku kolejne 11 lat. Do 6000 butelek trafił w listopadzie 2020 roku, zapewne niewiele ich jest jeszcze dostępnych na całym świecie.
Aromaty gorzkiej czekolady oraz toffi z niuansem dębu i przypraw korzennych. Oleisty, z dębową nutą i lekko cierpkim smaku. Wyczuwalny palony cukier i ziele angielskie, następnie nuta biszkoptu z bananami.
Destylarnia Foursquare, która produkuje ten rum, postawiła sobie za cel; tworzenia rumów w całkowicie naturalny sposób. Doorly''s 12YO Rum jest pozbawiony dodatkowego cukru oraz sztucznych aromatów Blend dwóch rodzajów rumów: pot still (destylowany w miedzianym alembiku) oraz column still (destylowany w kolumnie destylacyjnej). 90% rumu leżakuje w beczce z białego dębu po bourbonie. 10% rum leżakujący w beczce z dębu europejskiego po winie madeira.
Kupaż rumów 10 letnich z destylarni Gray z Mauritiusa, leżakowanych w beczkach ex-cognac oraz beczkach z dębu Limousine oraz 8 letnich z destylarni Foursquare z Barbadosu, leżakowanych w beczkach ex- bourbon.
Aromat suszonych i kandyzowanych owoców, kajmaku i prażonych migdałów. Delikatnie oleisty, w smaku naturalna słodycz owocowa, skórka cytrynowa i ziele angielskie. Świeżość owoców tropikalnych.