Lista produktów marki Azienda Agricola Casè Alberto Anguissola
Val Trebbia Colli Piacentini, pomiędzy Val Tidone (na zachodzie, graniczy z Oltrepò Pavese) a Val Nure (na wschodzie), która poprzedza Val d'Arda (na granicy z prowincją Parmy). To tu w Casal Pozzino (w lokalnym dialekcie Casè), powyżej Travo, na wysokości od 500 do 600 m n.p.m., Alberto Anguissola uprawia 2,2 hektara Pinot Noir przylegającego do gór i mniej niż 2 hektary białych i czerwonych lokalnych winogron (Barbera, Croatina, Marsanne, Malvasia, Ortrugo, Moscato).
Historia wina Alberto Anguissola Riva del Ciliegio
Wszytsko zaczęło się w 1998 roku od małej działki, kolejne doszły w 2000 i 2012 roku. Alberto zna Giulio Armaniego ze słynnej winiarni Denavolo od wczesnych lat 90-tych. Jest dla niego deus ex machina, przynajmniej przez kilka pierwszych lat. Okoliczne ziemie zostały wydzierżawione sąsiadowi, wujowi Giulio Armaniego. Wspólnie postanawiają zasadzić Pinot Noir z francuskich klonów, biorąc pod uwagę wysokość, ekspozycję i glebę tych obszarów (obszar ten jest ujściem starożytnego podwodnego wulkanu). Od 9 lat Alberto zbiera winogrona i robi wino w La Stoppa w wynajętym kąciku. Bez żadnej technologii. Dziś w ciasnych przestrzeniach mieści się kilka beczek do leżakowania, kilka zawsze pełnych i kilka małych stalowych zbiorników. Nadal nie ma technologii ani diabelskich sztuczek z chemią. W stromych winnicach pracuje się tylko ręcznie, z wielką starannością i uwagą. Wina często bez siarkowania, a przede wszystkim bez jakiejkolwiek chemii. Tylko grona i rdzenne drożdże. Niezwykłe i niepowtarzalne wina!
Casè to Pinot Nero zaprojektowane tak, by było świeże i lekkie. Aby osiągnąć ten efekt, zbiór przeprowadza się wcześniej, winogrona z młodszych winorośli pochodzących z dolnej części winnicy (o bogatszej, gliniastej glebie) miesza się z winogronami ze starszych winorośli oraz skraca się okres maceracji. Żywe i autentyczne, początkowo nieco zwierzęce, ale polecamy dać mu kilka chwil oddechu.
Wino strukturalne nadające się do długiego leżakowania, Casè Riva del Ciliegio to Pinot Noir o dość wyrazistym, mocno owocowym smaku. Wysokość winnicy i skład gleby (glina i wapień) dają wino wytrawne, ostre i mineralne, na które trzeba czekać, które nie boją się ewolucji. Doskonałe!
Casè Bianco powstaje z czterech różnych odmian białych winorośli (Malvasia, Marsanne, Ortrugo, Sauvignon Blanc) rosnących w tej samej winnicy, wymieszanych z innymi czerwonymi krzewamii Taki układ był w przeszłości powszechny w regionie, a sama winnica jest dość stara. Alberto zdecydował się trzymać tradycji nawet w procesie winifikacji, stosując umiarkowaną macerację na skórkach, która daje zaskakujący efekt słodkich, owocowych perfum z nieoczekiwanym wytrawnym smakiem. Wspaniałe wino na randkę i spotkania z przyjaciółmi