Opis smakowy
W nosie mnóstwo owocu, śliwek, wiśni, czereśni oraz jeżyn, a także nut czarnych oliwek, pieprzu, cynamonu i subtelnej mięty. Usta cudownie "chłodne", napięte i eleganckie, świetnie zbudowane, z długim, pieprznym finiszem. Syrah 2017 to wino o szczególnie dużym potencjale.
Rekomendacje kulinarne
Doskonałe do dziczyzny, np. gulaszu z dzika oraz czerwonych mięs.
Proces produkcji
Ręczy zbiór, grona są lekko miażdżone i częściowo macerowane wraz z łodygami w otwartych kadziach fermentacyjnych. Ekstrakcja ta jest bardzo delikatna i odbywa się całkowicie bez pompowania, a fermentacja rozpoczyna się po kilku dniach dzięki dzikim drożdżom. Spontaniczna fermentacja przebiega bardzo wolno i temperaturze pokojowej (moszcz nie jest podgrzewany ani chłodzony). Po około dwudziestu dniach wino jest tłoczone, a następnie dojrzewa w dużych starych drewnianych beczkach przez około dwadzieścia miesięcy. Wino jest rozlewane tylko raz i butelkowane bez filtracji.