MicroBioWines Nieva York Pet-Nat
Pétillant-naturel czyli pet-nat w wersji postpunkowej z Segowii.
Witamy w niezależnej republice Verdejo, zarządzanej przez prezydenta Ismaela Gonzalo! Ismael to piąte pokolenie winiarzy z Nievy w Segowii w regionie Kastylia y Leon.
Główną odmianą uprawianą w tym miejscu jest Verdejo – niektóre winorośle mają ponad 270 lat a samego Ismaela nazywa się „magikiem Verdejo”. Winnica położona jest na wysokości 800-900m n.p.m. na glebach piaszczystych, gliniastych i łupkowych.
MicroBio Wines zostało założone w 1998 i od samego początku bazuje na kalendarzu biodynamicznym. Winnice uprawiane są bez żadnej chemii, a wina robione z minimalną interwencją winiarza.
Oprócz szerokiej i zróżnicowanej gamy win z Verdejo, MicroBio produkuje niewielkie ilości czerwonych win z Garnachy i Rufete.
Ismael mówi że jego wina to czysty, sfermentowany sok winogronowy bez jakiejkolwiek ingerencji.
Mikroorganizmy - drobnoustroje - to żywe istoty, które leżą u podstaw ogromnej większości procesów biologicznych i chemicznych zachodzących w przyrodzie. Wino, jako żywy pokarm, powstaje w wyniku działania bakterii, grzybów i drożdży, które są częścią społeczności mikrobiologicznej zadomowionej w winogronach i która czasami zostaje wszczepiona do urządzeń piwnicznych. W ten sposób różnorodność i bogactwo gatunków drobnoustrojów, które są częścią procesu fermentacji, określi złożoność sensoryczną win.
Tak więc rozwój spontanicznych fermentacji, które sprzyjają stopniowemu i kompleksowemu rozwojowi rodzimych zbiorowisk mikroorganizmów, pozwala na produkcję unikalnych win o typowym i odzwierciedlającym ich pochodzenie regionalne, lokalne lub hodowlane. W tym kontekście praca winiarza musi być zaangażowana w zachowanie rozsądnej różnorodności biologicznej na polu, zawsze dążąc do jak najlepszego zdrowia winnicy i gleby.
Podobnie enolog musi działać z wiedzą i odpowiedzialnością, aby zarządzać rolą tych mikroorganizmów w procesach w piwnicy, unikając pojawiania się poważnych odchyleń w jakości win, ale zawsze szukając autentyczności w profilu sensorycznym win, nieodłącznie związane z procesem.
Jest 7 produktów.
Pétillant-naturel czyli pet-nat w wersji postpunkowej z Segowii.
Verdejo w pełni naturalne, produkowane tradycyjnymi metodami. bez przemysłowej 'normalizacji".
Kolejna wersja bezkompromisowego Verdejo, produkowanego bez dodatków, bez filtracji. bardzo rzadkie tylko 650 butelek. Aha i krzewy pre-phylloxera!!
Najbardziej ekskluzywne Verdejo z piwnic Ismaela Gozalo, współczesnego artysty winiarza. Winifikacja i starzenie przez 10 miesięcy w beczce z dębu burgundzkiego. Winnica sprzed filoksery z działki z oceną Grand Cru w rejonie El Carril.
Nietuzinkowe i eleganckie wino, pochodzące z rzadkiej odmiany Rufete, zasadzonej w 1951 roku na glebach łupkowo-granitowych, pełne świeżości i owocowego szaleństwa. Klasyczny Brutal!!!
Prawdziwy skarb z Segovii czyli Brutal!!! na bazie Syrah ze starych, prefilokserycznych winorośli, niezwykle oryginalny, spontaniczny i naturalny, pełen owocu i pasji.
Pomarańczowe Verdejo z prefilokserycznych, nieszczepionych winorośli porastających prowincję Segovia, na glebach pełnych kwarcytu. Zabójczo pachnące i oleiste wino pełne naturalnej spontaniczności.